• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΙ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ
ΟΙ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ

ΟΙ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 25/01/2017 14:40
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ο μεγάλος ποιητής της Ελισαβετιανής περιόδου, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, είναι μια μοναδική περίπτωση, όχι μόνο εξαιτίας της αδιαμφισβήτητης αξίας των έργων του, αλλά επειδή συχνά το όνομά του έχει εμπλακεί σε θεωρίες συνωμοσίας. Κάποιοι έχουν αμφισβητήσει την πατρότητα πολλών, ακόμα κι όλων των έργων, ενώ δεν λείπουν κι αυτοί που αναρωτιούνται ακόμα και για την ίδια του την ύπαρξη. Ίσως βέβαια την καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά τα σενάρια, την έχει δώσει ο Μαρκ Τουέην, λέγοντας: «Κανείς μέχρι σήμερα δεν ξέρει και δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο Σαίξπηρ από το Stratford-on-Avon δεν έγραψε ποτέ κανένα έργο».

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι βασικοί υπερασπιστές μέσα στους αιώνες, του επιχειρήματος ότι ο Άγγλος βάρδος δεν έγραψε τα μεγάλα του αριστουργήματα.
Το 1848 ο Αμερικανός Τζόσεφ Χαρτ δημοσίευσε ένα βιβλίο, όπου ανέφερε πως τα έργα που αποδίδονται στον Σαίξπηρ, ανήκουν στην πραγματικότητα σε περισσότερους από έναν συγγραφείς.
Το 1856 η Ντέλια Μπέικον, επίσης Αμερικανή, με ένα άρθρό της υποστήριξε τις θέσεις του συμπατριώτη της, λέγοντας ότι μια πλειάδα δημιουργών, ανάμεσα στους οποίους και ο Σερ Φράνσις Μπέικον , συνέγραψαν τα σαιξπηρικά αριστουργήματα. Ο ισχυρισμός της στηρίχτηκε στο γεγονός ότι ανάμεσα στα έργα των δυο συγγραφέων υπάρχουν πολλές ομοιότητες, αλλά αυτό δεν αποτελεί ατράνταχτο επιχείρημα, πολύ περισσότερο δε επιστημονική απόδειξη, καθώς οι δυο τους ανήκουν στην ίδια περίοδο, οπότε είναι λογικό να έχουν κοινές αναφορές κι επιρροές.
Κάποιοι θεωρούν ότι ο Έντουαρντ ντε Βερ, ο 17ος Κόμης της Οξφόρδης και ποιητής, ήταν ο πραγματικός συγγραφέας, καθώς λέγεται ότι μέσα στα έργα υπάρχουν στοιχεία από τη ζωή του. Αυτή η θεωρία αποτελεί και θέμα της ταινίας «Anonymous», με πρωταγωνιστή τον Ρέιφ Φάινς..
Σύμφωνα πάλι με μια μελέτη του ιστορικού της τέχνης Τζέιμς Σαπίρο, ο Κρίστοφερ Μάρλοου θεωρείται ως ένας από τους συγγραφείς ορισμένων έργων του Σαίξπηρ.
Ο Γουίλιαμ Στάνλει επίσης έχει θεωρηθεί υποψήφιος για την πατρότητα των έργων, εξαιτίας των αρχικών του ονόματός του. Ο Στάνλεϊ είχε μια θεατρική εταιρεία, που ονομαζόταν «Derby's men» και συνήθιζε να υπογράφει ως «Γουίλ». Ταξίδεψε στην Ευρώπη και παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ Ντε Βερ, ενώ είχε στενές σχέσεις και με τον Γουίλλιαμ Σέσιλ, το πρόσωπό που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Πολώνιο από τον "Άμλετ".
Μια άλλη θεωρία θέλει ως πραγματικό συγγραφέα των έργων τον Ρότζερ Μάννερς, όπως αναφέρει σε μελέτη του ο Γερμανός κριτικός Καρλ Μπλαίμπτροϊ το 1907. Ο Μάννερς παντρεύτηκε την κόρη του ποιητή Φίλιπ Σίντνεϊ και ο ερευνητής πιστεύει ότι συνέγραφαν μαζί τα κείμενα, που αποδίδονται στον Σαίξπηρ. Όμως ο Μάννερς πρέπει να ήταν γύρω στα 16, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο έργο του με την υπογραφή του διάσημου δραματουργού, όπου μάλλον αυτός ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που έχει σημασία είναι τα ίδια τα έργα, αν και πλέον θεωρείται παραπάνω από βέβαιο, πως ο δημιουργός τους ήταν εκείνος ο ευφυής ποιητής, που ονομαζόταν Σαίξπηρ.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.