• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΠΕΝΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΕΝΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ


4.5/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 29/10/2016 12:29
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Η λογοτεχνία πάντα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες του θεάτρου. Αν και η μεταφορά του πνεύματος και της ατμόσφαιρας ενός βιβλίου επί σκηνής είναι δύσκολη υπόθεση, οι σκηνοθέτες τολμούν. Έτσι λοιπόν και φέτος σημαντικά και αγαπημένα βιβλία θα δοκιμαστούν στη σκηνή.

Ο Πέτρος Ζούλιας, που και πέρσι καταπιάστηκε με την «Άννα Καρένινα» του Τολστόι, φέτος επιλέγει ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας, την «Αστροφεγγιά» του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Χώρα. Το βιβλίο αυτό, μαζί με τη «Χαμοζωή» και τους «Αιχμάλωτους», αποτελεί το δεύτερο και κεντρικό μέρος μιας τριλογίας. Η «Αστροφεγγιά» είναι έργο έντονα βιωματικό, που εκτυλίσσεται στην κρίσιμη περίοδο του μεσοπολέμου, που θα οδηγήσει στην καταστροφή της Σμύρνης. Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου βιώνουν μια κρίσιμη εφηβική ηλικία. Προσπαθούν να ενηλικιωθούν μέσα σε κοινωνικές αντιξοότητες και έρχονται αντιμέτωποι με το ιδεολογικό αδιέξοδο της εποχής τους. Τη δεκαετία του ’80 το βιβλίο έγινε τηλεοπτική σειρά από την ΕΡΤ και καθήλωσε χιλιάδες θεατές.

Η Κίρκη Καραλή επιμένει λογοτεχνικά και φέτος. Έτσι μετά την επιτυχημένη «Γκάμπυ» που βασίστηκε στην αυτοβιογραφία της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, διάλεξε το βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή «Αυτή η νύχτα μένει» για να το μεταφέρει στη σκηνή. Γραμμένο το 1994, το βιβλίο περιγράφει τις νύχτες στα σκυλάδικα της ελληνικής επαρχίας και σε μια κοινωνία που έκανε φύλλο και φτερό περιουσίες και ζωές μέσα σε μια νύχτα. Με πνεύμα αλμοδοβαρικό, ο Αλεξανδρής καταγράφει μια ολόκληρη εποχή που καθόρισε τη χώρα μας. Οι περισσότεροι ίσως έχετε γνωρίσει το βιβλίο μέσα από την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, που στηρίχτηκε σε μια μόνο από τις ιστορίες του.
H Κίρκη Καραλή θα χρησιμοποιήσει στη θεατρική της διασκευή, που θα δούμε από τις 10 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη" , δέκα ιστορίες, ενώ οι ηθοποιοί θα εναλλάσσονται σε ρόλους και συνθήκες, που θα ζωντανέψουν τις αμαρτωλές νύχτες των 80ς.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Νέο θέατρο Βασιλάκου συνεχίζει την συνεργασία της με τον Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα μετά τον «Φάουστ» για να μας ταξιδέψει στον δυστοπικό κόσμο του 1984 του Τζορτζ Όργουελ. Γραμμένο το 1948 θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον Μεγάλο Αδελφό, τον (ανύπαρκτο) πολιτικό ηγέτη της χώρας, που αν στην εποχή του φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα αποτελεί μια πραγματικότητα. Ο Όργουελ αποδεικνύεται ανατριχιαστικά προφητικός , ενώ η περίφημη φράση (Big Brother is watching you (ο Μεγάλος αδερφός σε παρακολουθεί) έχει μείνει θρυλική, υποδηλώνοντας το καθεστώς παρακολούθησης. Το «1984» έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και στο θέατρο πολλές φορές, ενώ τελευταία φορά στην Ελλάδα ανέβηκε το 2010 από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη.

Την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες» ενέταξε στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου ο Στάθης Λιβαθινός. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που αναλαμβάνουν τρεις σκηνοθέτες (Έφη Θεοδώρου, Γιάννης Λεοντάρης και Άρης Τρουπάκης), και θα ολοκληρωθεί σε τρεις σεζόν. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας που απαρτίζεται από τρεις τόμους  «Η λέσχη», «Αριάγνη» και «Η νυχτερίδα») . Η δράση τοποθετείται αντίστοιχα στην Ιερουσαλήμ, στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και καταγράφει την ανθρώπινη φωνή στο έπος και στο δράμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιστορική ακρίβεια και φαντασία σπάνια δένονται σ' ένα αρμονικό σύνολο. Ο Τσίρκας διαχειρίζεται με ευαισθησία ένα τεράστιο υλικό και καταγράφει τον αντίκτυπο των ιστορικών γεγονότων στη συνείδηση και στις σχέσεις των ανθρώπων. Η πολυφωνία της αφήγησης και άλλες νεωτερικές τεχνοτροπίες χαρακτηρίζουν αυτό κείμενο που συνδυάζει τον μοντερνισμό με την παράδοση και σφράγισε τον 20ο αιώνα.

Ο Κώστας Φιλίππογλου θα ανεβάσει από αρχές Δεκεμβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα το «Θεατρικό μυθιστόρημα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, υπό τον τίτλο «Θεατρικό Μυθιστόρημα ή το ημερολόγιο ενός πεθαμένου». Σε αυτό το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα ο Μπουλγκάκοφ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σοβιετικής περιόδου, περιγράφει με το απαράμιλλο χιούμορ του γεγονότα και καταστάσεις που σημάδεψαν τη ζωή του. Δεν το ολοκλήρωσε ποτέ, γιατί αφοσιώθηκε στο αριστούργημά του «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα». Το έργο διαδραματίζεται στη Μόσχα του 1930 και η υπόθεσή του περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό δημοσιογράφο που γράφει ένα μυθιστόρημα για τα χρόνια του εμφυλίου και το διασκευάζει για το θέατρο. Ο φθόνος μεταξύ των λογοτεχνών, το απολυταρχικό καθεστώς, οι μηχανορραφίες στα παρασκήνια, όλα προβάλλουν ξεκαρδιστικά, παράλογα, άγρια και τελικά τραγικά μπροστά στα μάτια του νέου συγγραφέα, που αγωνιά να μιλήσει για το ταραγμένο παρελθόν, ένα παρελθόν που η χώρα προτιμά να ξεχάσει.
Εκτός από τη σκηνοθεσία της παράστασης, ο Κώστας Φιλίππογλου θα αναλάβει και ρόλο ηθοποιού, ενώ τη δραματουργία της παράστασης υπογράφει η Δήμητρα Κονδυλάκη.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.