• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΤΟΥ ΜΑΓΙΚΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ
ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΤΟΥ ΜΑΓΙΚΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ, ΣΤΟ  ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ

ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΤΟΥ ΜΑΓΙΚΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 22/09/2016 12:19
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Μπαίνοντας στο θέατρο Χώρα, με συνεπαίρνουν οι μελωδίες του «Mαγικού Βιολιού» (μουσική του Νίκου Ξανθούλη), που σκηνοθετεί ο Γ. Κωνσταντακόπουλος. Σε λίγες μέρες,
θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στην Γκριζούπολη. Μια πολιτεία άχρωμη που έχει στερηθεί την χαρά, μέχρι που οι κάτοικοί της θα ανακαλύψουν ένα μαγικό μουσικό όργανο, το οποίο φέρνει ένας μυστηριώδης ξένος. Τότε όλα αλλάζουν. Ο βασιλιάς της πολιτείας φυσικά δεν μπορεί να ανεχτεί ότι οι πολίτες του ξαφνικά θα αρχίσουν να σκέφτονται και να νιώθουν. Όμως ένα νεαρό αγόρι, ο Έντυ, θα προσπαθήσει να ξαναδώσει χρώμα στην πόλη του.

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη που έγραψε αυτό το ευαίσθητο κείμενο είναι η ίδια βιολονίστα της Λυρικής σκηνής, γι’ αυτό και επέλεξε για πρωταγωνιστή της ιστορίας ένα βιολί, που θα δούμε στην παράσταση να ζωντανεύει στα χέρια των ηθοποιών.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κωνσταντακόπουλος δεν κατέφυγε σε μια συμβατική σκηνογραφική λύση, αλλά διάλεξε να μεταμορφώσει τον σκηνικό του χώρο με την τεχνική του 3d mapping, ταξιδεύοντας τους μικρούς θεατές σε διαφορετικούς τόπους. Οι εικόνες, ένα κολλάζ από ζωγραφιές και φωτογραφίες, θα προβάλλονται πάνω σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό. Οι προβολές αυτές, συνδυάζοντας ρεαλιστικά τοπία, γνώριμα στα παιδιά (ένα περίπτερο, ο λόφος του Λυκαβηττού κτλ) με παραμυθένιες εικόνες , δημιουργούν ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής, ονειρικό και ταυτόχρονα οικείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το 3d mapping είναι μια σύγχρονη μέθοδος που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια συχνά σε παραστάσεις του εξωτερικού, πραγματικά πολύ εντυπωσιακή, που θα σας μαγνητίσει.

Σε αυτή την πολιτεία που της έχει επιβληθεί η αχρωματοψία, τα κοστούμια κινούνται στην αρχή σε σκούρους τόνους για να μεταμορφωθούν σε μια εντυπωσιακή φλοράλ πανδαισία, όταν η πόλη ζωντανεύει.

Στόχος του σκηνοθέτη, δεν είναι να κάνει μια κλασική παιδική παράσταση, αλλά να βάλει τα παιδιά στην διαδικασία να αναρωτηθούν για την αλαζονεία της εξουσίας και πόσο ο καθένας μπορεί να αντισταθεί.

«Δεν νομίζω», μου λέει, «ότι τα παιδιά σήμερα δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτές τις έννοιες. Είναι πάρα πολύ έξυπνα και δεν πρέπει να τα υποτιμούμε».

Οι ηθοποιοί του με χιούμορ και μια γκροτέσκα διάθεση ερμηνεύουν τους ρόλους του παραμυθιού. Ο πιο αληθινός ήρωας, είναι ο Έντυ. Αυτός κάνει μια εσωτερική πορεία μέχρι να πετύχει το στόχο του και ο Γιάννης θεωρεί ότι θα είναι επιτυχία της παράστασης, αν τα παιδιά ταυτιστούν μαζί του. Αυτός αντιπροσωπεύει άλλωστε τη φυσική διάθεση του ανθρώπου να ζει και να εκφράζεται ελεύθερα.

Η ομάδα της Purple group, που έχει αναλάβει την παραγωγή, έχει ήδη ετοιμάσει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για τους δασκάλους , έτσι ώστε μέσα από παιχνίδια να προετοιμάσουν τα παιδιά για την παράσταση ή να δουλέψουν μαζί τους πάνω σε όσα είδαν, φεύγοντας από το θέατρο.

Το «Μαγικό Βιολί» είναι μια παράσταση που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες και σίγουρα οι ήχοι του θα σας μαγέψουν, αν βρεθείτε στο Θέατρο Χώρα.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.