• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΠΟΙΗΣΗ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ 'ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ'
ΠΟΙΗΣΗ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ 'ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ'

ΠΟΙΗΣΗ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ 'ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ'


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 17/11/2016 12:40
  • Κατηγορία: Άρθρο

Tρισδιάσταση τεχνολογία, ποίηση, χορός και μουσική συνδυάζονται στην παράσταση «Εκτός ορίων», που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή της So7 (Δημήτρης Κουρούμπαλης – Φρόσω Κορρού) και παρουσιάζεται, από τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης.

Πρόκειται για έναν ύμνο στην ομορφιά και τη δύναμη της ζωής, που στηρίζεται σε έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών όπως: Κάλβου, Μαγιακόφσκι, Μακρίδη, Μπόρχες, Πάουντ, Πόε, Πρεβέρ, Σαχτούρη, Σεφέρη, Λαπαθιώτη, Παρασκευοπούλου, Χάινε, Χικμέτ κ.ά. Κάθε λέξη που ακούγεται στην παράσταση προέρχεται κι από κάποιο ποίημα που ζωντανεύει με εργαλείο την τελετουργία της ίδιας της ζωής, ενώ το περιβάλλον μετατρέπεται σε μυστηριακό από τρισδιάστατες προβολές με την τεχνολογία video mapping.

«Μια παράσταση με λόγια από στίχους ποιημάτων είναι ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό δημιούργημα. Η ποίηση είναι διαχρονική. Ο λόγος της είναι απόλυτος και συγκεκριμένος, μιλάει για αλήθειες ζωής με ειλικρίνεια, αλλά και μυστήριο. Έναν στίχο μπορείς να τον θυμάσαι για πάντα γιατί σε βοηθά να ζεις. Σκοπός μας είναι να μην γίνει αντιληπτή η παρουσία της ποίησης έτσι όπως την έχουμε λίγο πολύ όλοι στο μυαλό μας. Να υπάρξει η αίσθηση ότι τα λόγια ανήκουν σ’ αυτόν που τα λέει. Θέλουμε στο «Εκτός ορίων» να τονίσουμε την αμεσότητα που κρύβεται μέσα στην ποίηση. Έτσι και η κίνηση που δίδαξα στους ηθοποιούς έχει ποιητικότητα με το να είναι άμεση. Περπατούν και περπατούν χωρίς να έχουν στόχο να φτάσουν κάπου, στόχος τους είναι ο λόγος τους, οι σκέψεις τους, η ζωή που ζουν. Από την κίνησή τους απουσιάζει η πρωτοτυπία και η φλυαρία. Φαίνεται ότι η ποίηση μας αφορά ευθέως, είναι ικανή να συμπυκνώσει την αλήθεια που ζητάμε στη ζωή μας. Οι ηθοποιοί κινούνται σ’ ένα περιβάλλον με καθημερινά, τετριμμένα αντικείμενα, εκτελώντας μια μονότονη, εξοντωτική κίνηση ρουτίνας. Μέσα τους όμως εκκολάπτεται η δύναμη που τους κάνει να αντιστέκονται. Η ποίηση ευνοείται σε ζόρικους καιρούς, προσφέρει βοήθεια και οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Προσφέρει ανακούφιση και οι άνθρωποι χρειάζονται ανακούφιση. Το «Εκτός ορίων» είναι μια μελέτη πάνω στις λεπτές ποιότητες που μπορούν να μας στηρίξουν σε δύσκολες συνθήκες. Οι νέοι ηθοποιοί είναι ιδανικοί να εκφράσουν τη ζωντάνια, την έλλειψη κούρασης και τον τσαμπουκά που χρειάζεται για να σταθεί κανείς με περηφάνια στα πόδια του. Είναι εκείνοι που μπορούν να μας πείσουν ότι «η πρώτη αρχή βρίσκεται εδώ μέσα»» αναφέρει η χορογράφος και σκηνοθέτις της παράστασης Φρόσω Κορρού.

Υπόθεση

Μια αλληγορία που αποδεικνύει ότι είναι ωραίο να είσαι θνητός εδώ και σήμερα, ότι ακόμα κι όταν βρεθείς στον πάτο το φως απ’ έξω θα δείξει καινούργια πράγματα, ότι μπορεί μια μέρα να είναι όλα χάλια, αλλά την επομένη θα γεμίσουν όλα με έρωτα και δύναμη. Κι ίσως όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα, αλλά η ζωή είναι κάτι που μπορεί «αύριο να το λατρέψουμε όπως ακριβώς είναι». Παρελαύνουν ιστορίες για πηγάδια, πουλιά, αιμοδιψείς πολέμαρχους, έφηβα κορίτσια και θεούς. Οι ήρωες αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο, από τον οποίο τους φτάνουν νέα και ειδήσεις σαν αντανακλάσεις φωτός, βρίσκουν τη δύναμη ν’ αντέξουν, να δημιουργήσουν, να ερωτευτούν, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να προκαλέσουν βαθύ θαυμασμό. Είναι δική τους επιλογή πότε θα επιστρέψουν, πότε θα φανερωθούν στον κόσμο πάλι και κυρίως με ποιον τρόπο.

Η So7 στο «Εκτός ορίων» συνεργάζεται με την ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και τον συνθέτη Κώστα Ξενόπουλο.

Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

Δραματουργία: Δημήτρης Κουρούμπαλης

Κείμενα: Αλεξάνδρου, Αμπντάλ, Γιαννίδη, Γρηγορίου Θεολόγου, Έλιοτ, Ελύτη, Καβάφη, Κάλβου, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Λειβαδίτη, Μαγιακόφσκι, Μαρκίδη, Μποντλέρ, Μπόρχες, Μπουρλιούκ, Νεσίζ, Νιζάμογλου, Νταρουίς, Πάουντ, Παρασκευοπούλου, Πλάτωνα, Πόε, Πρεβέρ, Ρίτσου, Σακελλάριου, Σαχτούρη, Σεφέρη, Σινόπουλου, Σοφοκλή, Χάινε, Χικμέτ.

Μεταφράσεις – λογοτεχνική συνεργασία: Γιώργος Μπλάνας

Μουσική – σχεδιασμός ήχων: Κώστας Ξενόπουλος

Εικονικό περιβάλλον – Projection Mapping: Στάθης Μήτσιος

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Κοστούμια: Δομινίκη Βασιαγεώργη

Παίζουν: Αγοραστή Αρβανίτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Μαρία Κωνσταντά, Χρήστος Τσαβλίδης, Σταύρος Τσουμάνης

INFO

Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Παπαδιαμαντοπούλου 4- Ιλίσια, Τηλ: 210 7223010

Παραστάσεις: Έως 30 Ιανουαρίου 2017

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Τιμή : € 12, 10

 

Πηγή: ert


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.