• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ ΓΚΑΡΣΙΑ;
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ ΓΚΑΡΣΙΑ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ ΓΚΑΡΣΙΑ;


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 04/07/2016 13:54
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Τον έχουν αποκαλέσει «τρομοκράτη του θεάτρου» και ο λόγος είναι πως ο Αργεντίνος Ροντρίγκο Γκαρσία,που σήμερα θα παρουσιάσει την παράσταση «4» στο Φεστιβάλ Αθηνών, αρνείται την συμβατικότητα και προκαλεί με τις ανατρεπτικές του παραστάσεις. Σκηνοθέτης, συγγραφέας, αλλά και ηθοποιός, ο Γκαρσία μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες. Πριν ασχοληθεί με το θέατρο, δούλεψε υπάλληλος σε μανάβικο, σε κρεοπωλείο, ως κούριερ αλλά και ως δημοσιογράφος. Μετακόμισε στη Μαδρίτη και από εκεί στην περιοχή της Αστουρία.

Παραστάσεις του έχουν παιχτεί στα σημαντικότερα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, ενώ ο ίδιος έχει κερδίσει και το European Prize for New Theatrical Realities.

Ίδρυσε το “La Carniceria Teatro", το όνομα του οποίου αποτελεί φόρο τιμής στο κρεοπωλείο του πατέρα του (la carnicería στα ισπανικά σημάνει κρεοπωλείο), αλλά σηματοδοτεί επίσης και το στόχο της ομάδας του, που δεν είναι άλλος από το να προκαλέσει.

Ο Γκαρσία γράφει για τα όσα είδε στις δρόμους που μεγάλωσε. Το θέατρο του προκλητικό, αρνείται τους νόμους της καπιταλιστικού συστήματος. Το ενδιαφέρον είναι πως χωρίς ο ίδιος να σχολιάζει, χωρίς να προπαγανδίζει, εκθέτει με γνήσια θεατρικό τρόπο τους μηχανισμούς του συστήματος και αφήνει το κοινό να αποφασίσει.

Στο «4» που θα δούμε απόψε στο Φεστιβάλ Αθηνών, τέσσερις ηθοποιοί, δεμένοι μεταξύ τους με λεπτό σκοινί σαν ιστό αράχνης, περιφέρονται στη σκηνή δημιουργώντας δυνατές εικόνες για ένα θέμα ταμπού: την παιδική σεξουαλικότητα.

Σε μια σκηνική σύνθεση που χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κριτική ως βαθιά ποιητική και ταυτόχρονα κωμική, ο Γκαρσία συνδυάζει φαινομενικά άσχετα και αντιθετικά μεταξύ τους στοιχεία: οι αναμνήσεις του δημιουργού από την παιδική του ηλικία συνυπάρχουν, μεταξύ άλλων, με μια μορφή σαμουράι από τις ταινίες του Κουροσάουα, ένα τεράστιο σαπούνι Μασσαλίας και ένα drone, ενώ ακούγεται η Τέταρτη συμφωνία του Μπετόβεν.

Η παράσταση είναι στα ισπανικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.