• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 22/12/2016 17:53
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ο δημιουργός του αγαπημένου «Μικρού Πρίγκιπα», που ταξιδεύει στους πλανήτες, για να γνωρίσει τις μεγάλες αλήθειες της ζωής, είναι το αγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων. Ποιος δεν ξέρει την ιστορία του αλλόκοτου αυτού πλάσματος που με την αγνότητά του, περιπλανάται στον γαλαξία;

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια προσωπική κατάθεση του συγγραφέα και κρύβει τη δική του συγκινητική ιστορία.
Αριστοκρατικής καταγωγής ο ίδιος και κόμης, όταν η οικογένειά του έχασε την περιουσία της προσπάθησε να καταταγεί στο ναυτικό, αλλά απέτυχε στις εξετάσεις. Αποπειράθηκε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αλλά τα παράτησε μετά από έναν χρόνο. Τελικά, μετά από πολλές περιστασιακές δουλειές, ξεκίνησε την καριέρα του στον στρατό. Υπηρέτησε στο Στρασβούργο, όπου δοκίμασε για πρώτη φορά να πιλοτάρει αεροπλάνο. Μέσα σε έναν χρόνο, βρέθηκε να υπηρετεί στην αεροπορία και στη γαλλική βάση στο Μαρόκο. Εκείνη την εποχή βέβαια τα αεροπλάνα δεν είναι τόσο ασφαλή, όπως σήμερα κι έτσι ο Σαιντ-Εξυπερύ είχε πολλά ατυχήματα, όπου τραυματίστηκε βαριά. Προς το τέλος της ζωής του μάλιστα, αντιμετώπιζε πολλές κινητικές δυσκολίες.

Ο αεροπόρος του «Μικρού Πρίγκιπα» είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος και την ιστορία αυτή, την εμπνεύστηκε ουσιαστικά μετά από μια πτώση που είχε στις 30 Δεκεμβρίου του 1935, στις 2.45 τα ξημερώματα, μετά από 19 ώρες και 44 λεπτά πτήσης, όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη στη Σαχάρα. Μαζί του πετούσε και ο μηχανικός Αντρέ Πρεβό. Μόνοι στην έρημο δεν είχαν καμία ελπίδα να επιβιώσουν. Οι προμήθειές τους -λίγα σταφύλια, δύο πορτοκάλια, καφέ, σοκολάτα, τρία κράκερ και κρασί- δεν θα κρατούσαν για πολύ. Μέτα από τέσσερις μέρες κι ενώ βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση από την αφυδάτωση, τους βρήκε ένας Βεδουίνος και τους έσωσε τη ζωή. Πάνω σε αυτή την εμπειρία στήριξε το βιβλίο του, που του έδωσε μια θέση στην ιστορία.

Όταν εισέβαλαν στο Παρίσι το 1940 οι Γερμανοί, εκείνος πολέμιος του ναζισμού, της κυβέρνησης του Βισί που συνεργάστηκε μαζί τους, αλλά και του Στρατηγού Ντε Γκωλ, τον οποίο αποκαλούσε «Χίτλερ», αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ. Κάποιοι τότε τον χαρακτήρισαν «δειλό», ενώ δεν έλειψαν και οι πιο ακραίοι που είπαν ότι η στάση του έδειχνε φιλοναζισμό.

Στις ΗΠΑ λοιπόν το 1943 έγραψε τον «Μικρό Πρίγκιπα», μετά από προτροπή της συζύγου του, της Κονσουέλο Σούνκιν, και του εκδότη του. Το βιβλίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, αλλά στη Γαλλία απαγορεύτηκε, όπως και όλα τα έργα του, από την κυβέρνηση του Βισί. Κυκλοφόρησε μετά την απελευθέρωση, όταν πια ο Σαιντ-Εξυπερύ ήταν νεκρός. Πρόσφατα σε εκδήλωση προς τιμή του, η γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε την φιλοπατρία και την προσφορά του.

Η Κονσουέλο υπήρξε ο μεγάλος έρωτας της ζωής του: γοητευτική, μποέμ και ευφυής τον κατέκτησε από την πρώτη στιγμή. Η σχέση τους ήταν πάντα έντονη και ταραγμένη, καθώς και οι δύο είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια, αλλά το πάθος τους ήταν πάντα ζωντανό. Σε αυτήν βασίστηκε ο χαρακτήρας του τριαντάφυλλου, στον «Μικρό Πρίγκιπα».

Στις 31 Ιουλίου του 1944 ο Σαιντ- Εξυπερύ πέταξε από την Κορσική. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που θα διέσχιζε τους αιθέρες. Το σκάφος του εξαφανίστηκε μαζί με το πτώμα του. Μερικές μέρες αργότερα βρέθηκε μία γαλλική στρατιωτική στολή, χωρίς να αποδειχτεί ότι ήταν η δική του. Η κηδεία του έγινε σε κενοτάφιο. Το 1998 ένας ψαράς στη νότια Μασσαλία βρήκε ένα ασημένιο βραχιόλι που έγραφε το όνομά του και της Κονσουέλο. Το 2000 βρέθηκε τμήμα του αεροσκάφους στα ανοιχτά της Μασσαλίας. Για δεκαετίες, οι θαυμαστές του, κρατούσαν ζωντανό το μυστήριο του θανάτου του, υποστηρίζοντας πως δεν πέθανε ποτέ.

Φέτος την ιστορία του «Μικρού Πρίγκιπα» μπορείτε να την απολαύσετε στο Νέο Θέατρο Κ. Βασιλάκου σε μια συναρπαστική σκηνοθεσία της Μαριάννας Τόλη.

Διαβάστε το εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.