• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΡΟΜΕΟ ΚΑΣΤΕΛΟΥΤΣΙ. Ο ΒΛΑΣΦΗΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
ΡΟΜΕΟ ΚΑΣΤΕΛΟΥΤΣΙ. Ο ΒΛΑΣΦΗΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

ΡΟΜΕΟ ΚΑΣΤΕΛΟΥΤΣΙ. Ο ΒΛΑΣΦΗΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ


3.7/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Με συγκινεί βαθειά το «τρομερό βλάσφημο παιδί» της ιταλικής θεατρικής πρωτοπορίας.
Με συγκινεί και για τα εικαστικά του αριστουργήματα, αλλά και για την επιμονή του να επαναλαμβάνει ότι "καμμία Έξοδος δεν μπορεί να συμβεί, αν πρώτα δεν απαγκιστρωθούμε από τον κόσμο των πλαστών εικόνων και τον κάθε κατ’ επίφαση σωτήρα", "αν δεν συνειδητοποιήσουν οι λαοί πως είναι σκλάβοι".
Με συγκινεί, που μηχανές, ζώα και υλικά στις δουλειές του, αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του ανθρώπου. Που πιστεύει ότι "για να σταματήσει ο τροχός του θανάτου, απαιτείται κατάβαση στο σκοτεινό σπήλαιο, στη μήτρα, εκεί που συλλαμβάνεται η αρχική σκηνογραφία ενός κόσμου, που είμαστε θεατές και αντικείμενα θέασης, εκεί που πραγματοποιείται η αρχική συμφωνία, ώστε να οριστεί μια νέα, πιο επωφελής και ανθρώπινη τάξη πραγμάτων".
Από το "Santa Sofia" το 1986, μέχρι σήμερα, ο ρηξικέλευθος 56χρονος, από την Τσέζενα της Ιταλίας, δε σταμάτησε να πιστεύει πως: «Δεν υπάρχει κάθαρση στο δράμα. Το μόνο που μπορεί πραγματικά να απελευθερώσει, είναι ένα υστερικό γέλιο»
Αυτές τις μέρες, ο έξοχος Ρομέο Καστελούτσι (που ασχολήθηκε το 1997, πρώτη φορά με τον σαιξπηρικό Ιούλιο Καίσαρα), επιστρέφει σε αυτόν, με περφόρμανς - μελέτη, για το τέλος του θεσμικού πολιτικού λόγου.
Με το Spare parts, σκοπεύει να δείξει, με τη μοναδική εικονοπλαστική του ικανότητα, ότι στην εποχή της αφθονίας του λόγου, η απουσία του, μπορεί να γίνει βαρύ φορτίο, ενώ η επιβολή του, μέσο πίεσης.
Στην 40λεπτη παράσταση (στα ιταλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους), χωρίς καθίσματα, οι θεατές παρακολουθούν όρθιοι.
Εθνικό Θέατρο, 17-20 Ιουνίου.

Real news 19.6.2016

 

Φωτογραφία: stephanievonbecker.com


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.