• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 03/06/2016 10:19
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Σημαντικοί σκηνοθέτες της διεθνούς θεατρικής σκηνής, θα βρεθούν το καλοκαίρι στους χώρους της Πειραιώς, αλλά και στην Επίδαυρο, αφού ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και η ομάδα του κινήθηκαν δραστικά κι έτσι, μετακλήσεις, που πάντα κερδίζουν τις εντυπώσεις στο φεστιβάλ, δεν θα λείψουν ούτε αυτό το καλοκαίρι.

Ο Ρόμεο Καστελούτσι, γνωστός στο ελληνικό κοινό, αφού πολλές φορές έχει επισκεφτεί τη χώρα μας, έρχεται με παράσταση εντελώς διαφορετική από αυτές που μας έχει συνηθίσει. Με αφορμή τον « Ιούλιο Καίσαρ» του Σαίξπηρ - έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο έργο το 1997- στήνει μια περφόρμανς-μελέτη, πάνω στο λόγο και την ομιλία. Αυτή τη φορά, με τη βοήθεια μιας ενδοσκοπικής κάμερας, που φτάνει μέχρι τις φωνητικές χορδές του ενός πρωταγωνιστή καθώς μιλάει, όσο ο άλλος ηθοποιός στέκεται ανίκανος να εκφέρει λόγο (εξαιτίας της εγχείρησης αφαίρεσης λάρυγγα που έχει υποστεί), η παράσταση μελετά το πώς ο αέρας μετασχηματίζεται σε ήχο. (Julius Caesar. Spared parts and the fox said to the Crow. General linguistics course/[17 – 20 Ιουνίου / ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Αίθουσα Εκδηλώσεων)

Ο πολυβραβευμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Οσκάρας Κορσουνόβας που φέτος γνωρίσαμε από την «Μιράντα» του, μια σύγχρονη διασκευή της σαιξπηρικής «Τρικυμίας» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Πορεία κι ενθουσίασε το κοινό, έρχεται με το πολυπαιγμένο έργο του Άγγλου ποιητή, τον « Άμλετ». Τον προσεγγίζει ανατρεπτικά , μελετώντας την πιο πρόσφατη Ιστορία και θέτοντας σύγχρονους προβληματισμούς. Από το 1997, ο σκηνοθέτης στράφηκε στην ανάλυση του κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος των συγχρόνων του, οργάνωσε μια ομάδα από 'ομοϊδεάτες' του και ανακοίνωσε το μανιφέστο του νέου θεάτρου. Ο ίδιος πιστεύει σε ένα θέατρο που δε θα περιορίζεται σε αισθητικές αναζητήσεις, αλλά περισσότερο θα αναζητά επαφές με το δράμα των ανθρώπων του σήμερα. (25 & 26 Ιουνίου / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ).

Ο ανατρεπτικός Αργεντίνος καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία, το «τρομερό παιδί του σύγχρονου θεάτρου», έρχεται για τρίτη φορά στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκαρσία έγινε διεθνώς γνωστός από την παράσταση «After Sun», μια μεταμοντέρνα εκδοχή του μύθου του Φαέθοντα, που παρουσίασε το 2000 στους Δελφούς, παράσταση που δημιούργησε μεγάλο σάλο, με θεατές να εκτοξεύσουν τι καρέκλες πάνω στους δύο ηθοποιούς επειδή κακοποιούσαν επί σκηνής δύο κουνέλια. Πριν από μερικά χρόνια ακόμα μια «βλάσφημη περφόρμανς» το «Golgota Picnic» - ένα σχόλιο πάνω στη Βίβλο μέσα από την αγωνία του σήμερα- είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις: «βέβηλο και αντίχριστο» τον χαρακτήρισαν ομάδες φονταμενταλιστών, ενώ κάποιοι καθολικοί επίσκοποι έσπευσαν να καταδικάσουν την παρουσίασή της, αποκαλώντας την «τρομοκρατική ενέργεια». Τώρα τέσσερις ηθοποιοί, δεμένοι μεταξύ τους με λεπτό σκοινί σαν ιστό αράχνης, περιφέρονται στη σκηνή δημιουργώντας δυνατές εικόνες για ένα θέμα ταμπού: την παιδική σεξουαλικότητα, σε μια σκηνική σύνθεση που περιλαμβάνει τις αναμνήσεις του δημιουργού από την παιδική του ηλικία , έως τον Μπετόβεν και τον Κουροσάβα. (4 & 5 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 Δ).

Το έργο της Αλεσάντρα Μπαντεά «Ακραιόφιλο» (Μεγάλο Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας Γαλλικού Κέντρου Θεάτρου 2013) θα παρουσιάσει η Elizabeth Marie που συμπράττει με την Ρηνιώ Κυριαζή, σε μια διαπολιτισμική παράσταση. To έργο επιχειρεί να φωτίσει τις ρωγμές της συνείδησης τριών προσώπων: ενός πολιτικού, συμβούλου υπουργών, ενός στρατιωτικού που χειρίζεται drones και μιας ερευνήτριας που απαρνείται την επιστήμη για χάρη μιας πολυεθνικής. [6 & 7 Ιουλίου / ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, Αμφιθέατρο]

Το “Dark Ages” που θα παρουσιάσει ο Ελβετός Μίλο Ράου, αποτελεί το δεύτερο μέρος της ευρωπαϊκής τριλογίας του βραβευμένου σκηνοθέτη για τον πόλεμο. Ο Ράου, με αυτή την παράσταση, εξετάζει την πρόσφατη ιστορία των πολέμων στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, εστιάζοντας στις προσωπικές αφηγήσεις των ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα. Ο Ράου εισήγαγε την αναπαράσταση ως φόρμα για πολιτικό θέατρο. Με το έργο «The Last Days of the Ceauşescus» (Οι τελευταίες μέρες των Τσαουσέσκου, 2009)- για την οποία μάλιστα διώκεται δικαστικά από το γιο του δικτάτορα- επινόησε μια νέα μορφή θεάτρου, ζωντανεύοντας με κάθε λεπτομέρεια ιστορικά γεγονότα, χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις μαρτύρων και αρχειακό υλικό. Το 2007 μάλιστα ίδρυσε το Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικού Φόνου, μια δραματική σχολή που εστιάζει στην έρευνα σημαδιακών πρόσφατων ιστορικών γεγονότων. [25 & 26 Ιουλίου / ΘΕΑΤΡΟ REX, Σκηνή Κοτοπούλη).

Ο βραβευμένος νεαρός σκηνοθέτης Ζουλιέν Γκοσλέν και η κολεκτίβα Si vous pouviez lécher mon coeur δανείζονται τις ιστορίες και τη δομή ενός αδημοσίευτου έργου του Χιλιανού Μπολάνιο, το 2666 και δημιουργούν μια δωδεκάωρη παράσταση, προκαλώντας το κοινό να βιώσει ένα ολόκληρο σύμπαν στα όρια της πραγματικότητας. [30 & 31 Ιουλίου / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη).

Μετά την παγκόσμια επιτυχία του «Kiss & Cry», η χορογράφος Μισέλ Αν ντε Με και ο κινηματογραφιστής Ζακό Βαν Ντορμέλ επιστρέφουν με την καινούργια τους παράσταση «Cold Blood», που αφηγείται τις ιστορίες επτά περίεργων θανάτων. Μικροκάμερες καταγράφουν και προβάλλουν την ιστορία που διαδραματίζεται ανάμεσα σε απόλυτα ρεαλιστικές μακέτες- μινιατούρες, ενώ μοναδικοί πρωταγωνιστές είναι τα δάχτυλα και τα χέρια που χορεύουν. Ο Ντορμέλ φημίζεται για το σουρεαλιστικό του χιούμορ και τη σαρκαστική του διάθεση, που αποτύπωσε στην ταινία «Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη», μια απίθανη κωμωδία του που θέλει τον Θεό γκρινιάρη, κακότροπο, αυταρχικό και… υπήκοο Βελγίου! (23 & 24 Ιουλίου / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ) .

Η Λόλα Αρίας, η εναλλακτική σούπερ σταρ της Αργεντινής, είναι ποιήτρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και τραγουδοποιός. Οι παραστάσεις της είναι ένα κράμα θεάτρου-ντοκουμέντου και μυθοπλασίας. Το 2014 έλαβε την τιμητική διάκριση Premio Konex, με την οποία αναγνωρίστηκε ως μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών της Αργεντινής για την περίοδο. Φέτος φέρνει στην Αθήνα μια lecture performance με τίτλο « Memory is a minefield», βασισμένη στις αφηγήσεις βρετανών και αργεντίνων βετεράνων, που πολέμησαν, το 1982, στα νησιά Φώκλαντ. Επί σκηνής θα δούμε τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του πολέμου, για να μοιραστούν με το κοινό τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο, αλλά και το πόσο επηρεάστηκε η ζωή τους από αυτή την εμπειρία. (28 & 29 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 Η)

Τέλος στην Επίδαυρο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, μια συμπαραγωγή του Εθνικού μας Θεάτρου με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή, του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Το Θέατρο Βαχτάνγκοφ, που μετράει 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, είναι συνυφασμένο στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού, με την ανεκτίμητη κληρονομιά που του κληροδότησε ο ιδρυτής του και πρωτοπόρος σκηνοθέτης Ευγένιος Βαχτάνγκοφ, ο σπουδαίος μαθητής του Στανισλάφσκι. Και θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς στη Μόσχα, ενώ ο Ρίμας Τούμινας μια από τις εμβληματικότερες μορφές του ρωσικού θεάτρου. [29 & 30 Ιουλίου].


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.