• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΜΑΣ
ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΜΑΣ

ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΜΑΣ


5.0/5 rating 1 vote

Όσα έψαξα για το παράδοξο του έρωτα στην εφηβεία μου, τα βρήκα σ' έναν απείθαρχο κι εκκεντρικό Παριζιάνο ποιητή. Αυτός και τα «Καταδικασμένα κομμάτια» του, μου έμαθαν την αλφαβήτα.
"Οι πολλοί -έλεγε- πιστεύουν πως ο έρωτας, η μεγάλη υπόθεση της ζωής, είναι για το παιχνίδι, για τη μάχη. Μέγα λάθος, ο έρωτας πρέπει νάναι ο έρωτας. Μάχη και παιχνίδι δεν επιτρέπονται, παρά σαν πολιτική, σε περίπτωση έρωτα".
Ο θυελλώδης Σαρλ Πιερ Μποντλέρ, αυτός που επέβαλε μία οξύτερη συνείδηση στην αυτονομία της τέχνης, γεννήθηκε 9 Απριλίου 1821 και δεν πέθανε ποτέ. Είναι πάντα εδώ, να υπενθυμίζει πως "η θεωρία του αληθινού πολιτισμού δε βρίσκεται σε φωταέριο, ατμό ή περιστροφικά τραπέζια, παρά μέσα στην ελάττωση των αναμνήσεων του προπατορικού αμαρτήματος".
Να προειδοποιεί πως: "Το μεγαλύτερο τέχνασμα του διαβόλου, είναι ότι σε πείθει για την ανυπαρξία του".
Ο Μποντλέρ είναι εδώ, να προτρέπει: "Πάντα νάσαι ποιητής, ακόμα και στην πρόζα". "Νάσαι πάντα μεθυσμένος από κρασί, ποίηση ή αρετή, όπως προτιμάς".
Να δίνει λύσεις: "Αν δεν είσαι αληθινός άνθρωπος, νάσαι αληθινό ζώο. Νάσαι ανεπιτήδευτος, άρα χρήσιμος ή ευχάριστος". Έτσι -έλεγε- η καρδιά, θα βρει εύκολα συντροφιά ανάμεσα στα τρία δισεκατομμύρια όντα, που βόσκουν στις τσουκνίδες του συναισθήματος!
Ο Μποντλέρ θα ψιθυρίζει πάντα, ότι πρέπει ν' αγαπάς πολύ, τολμηρά, ανατολίτικα, άγρια, ο έρωτάς σου όμως, να μη βασανίζει τον έρωτα του άλλου.
Ο «ποιητής των κολασμένων», σήμερα στα γενέθλιά του, σίγουρα, κάπου τα πίνει, με κάποιον που τον ενώνει η αγάπη για τον πόνο.
Τον Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Real news 9/4/2017


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.