• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ


4.2/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 31/05/2016 10:52
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Κάποιοι έχουν σημειώσει ήδη αξιόλογη πορεία και έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις, κάποιοι βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, όλοι όμως για πρώτη φορά αναλαμβάνουν σκηνοθεσίες στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επενδύει στη νέα γενιά, που σε πείσμα των καιρών παραμένει δημιουργική.
Σας την παρουσιάζουμε.

Ιόλη Ανδρεάδη: Η κόρη του Γιάγκου Ανδρεάδη και της Πέπης Ρηγοπούλου είναι μια νέα καλλιτέχνις με πολύ καλές σπουδές και συνεργασίες στην Αγγλία και την Αμερική, που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, πέραν της σκηνοθεσίας (συγγραφή, οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, σεμινάρια). Φέτος είδαμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Οικογένεια Τσέντσι», μια παράσταση που υποδέχτηκε θερμά τόσο η κριτική όσο και το κοινό. Mε αφορμή την επέτειο από τα 400 χρόνια του θανάτου του Σαίξπηρ, θα αφηγηθεί την τραγική ιστορία του «Βασιλιά Ληρ» , μέσα στον προθάλαμο ενός νοσοκομείου με έναν θίασο νέων ηθοποιών.

Κώστας Γάκης: Ήδη μετράει πολλά χρονιά στο χώρο, πληθώρα παραστάσεων και βραβεία. Με το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» που δημιούργησε με την ομάδα του, την ΙΔΕΑ, ταξίδεψε σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Αρκετές φορές μάλιστα έχει συνεργαστεί με το θέατρο του Νέου Κόσμου. Φέτος στο Ηρώδειο μαζί με την ομάδα του και το Δη.Πε.Θε Κρήτης θα παρουσιάσει την δική του εκδοχή πάνω στον Αριστοφάνη.

Θ.Ε.Α.Μ.Α.: Τους «Πέρσες» του Αισχύλου θα παρουσιάσει η ενδιαφέρουσα αυτή ομάδα που αποτελείται από άτομα με κινητικές αναπηρίες, σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου και σε ταυτόχρονη μετάφραση στη νοηματική γλώσσα. Η θεατρική ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο ΑμεΑ) αποτελεί μια από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με αναπηρία στη χώρα μας. Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Βασίλης Οικονόμου, που αγνοώντας τον κανόνα περί αρτιμέλειας έδωσε πριν χρόνια το παρόν στις εισαγωγικές εξετάσεις Ανώτερων Σχολών της Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και με την επιτυχία του έδωσε τα πρώτα ψήγματα γόνιμης αμφισβήτησης αυτού του κανονισμού, ενώ συνεχίζει την δράση του με μια αξιόλογη διαδρομή στα θεατρικά δρώμενα.

Χρίστος Θεοδωρίδης: Η ψυχή της ομάδας «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων» - γνωστή στο θεατρόφιλο κοινό από τον ανατρεπτικό της «Άμλετ»- ντεμπουτάρει στο φεστιβάλ, παρουσιάζοντας τη « Σφαγή των Παρισίων» , του Κρίστοφερ Μάρλοου , που μιλάει για τη σφαγή περίπου 3000 Ουγενότων, από Καθολικούς, σε μία παράσταση που αναδεικνύει την ποίηση πίσω από τη δράση.

Δανάη Θεοδωρίδου: Ακόμα μια «ξενιτεμένη» καλλιτέχνις, που εδώ και εννιά χρόνια ασχολείται με την performance, διδάσκοντας μάλιστα και σε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, έρχεται να προκαλέσει τα όρια ηθοποιών και κοινού, σε μια παράσταση που ήδη έχει παιχτεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τίτλο» One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο της ζωής μας.

Σοφία Μαραθάκη: Η Σοφία Μαραθάκη, έμπειρη ηθοποιός, έχει ξαναβρεθεί στο φεστιβάλ, παίζοντας στην παράσταση «Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους» της Ανχέλικα Λίντελ, σε σκηνοθεσία του Θέμελη Γλυνάτση. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί και η ίδια με την ομάδα της, τους ΑΤΟΝΑΛ, δημιουργώντας παραστάσεις που κάνουν αίσθηση με τον πειραματικό τους χαρακτήρα και το αισθητικό τους αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά, με αφορμή την «Φιλονικία» του Μαριβώ, ετοιμάζουν μια παράσταση με τίτλο ''La dis/pute.''

Αργύρης Πανταζάρας: Με το σταυρό του Χορν στις αποσκευές του, ξεχωριστές ερμηνείες αλλά και μια σκηνοθεσία στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, έχει ήδη δώσει δείγματα του ιδιαίτερου ταλέντου του. Με την ομάδα Momentum πρόκειται παρουσιάσουν στις 22 και 23 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου την «Μητρόπολη: Χορός & Άγγελοι από το πανάρχαιο δράμα». Βασισμένοι στου λόγους των Αγγελιαφόρων, προτείνουν μια σκηνική σύνθεση που πραγματεύεται τη μνήμη και τη λήθη.

Αλέξης Ρίγλης: Σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, έχει σημαντική παρουσία στο χώρο, όμως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζοντας ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, το «Top Girls», της Κάριλ Τσέρτσιλ. Πέντε γυναίκες από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας και της λογοτεχνίας, συναντιούνται με μια γυναίκα του σήμερα, τη Μαρλέν, για να γιορτάσουν την προαγωγή της. Το έργο αυτό που γράφτηκε το 1982, θεωρήθηκε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και κραυγή κατά του θατσερισμού.

Ειρήνη Φαναριώτη: Η νεαρή ηθοποιός και σκηνοθέτις μαζί με την ομάδα της (Terre de Semis», αποτελούμενη από την ίδια και τους Άρη Λάσκο και Μυρτώ Γράψα, είναι από τους καλλιτέχνες που μας συστήθηκαν μέσα από τη σκηνή του θεάτρου του Νέου κόσμου, όπου και παρουσίασαν τους «Μεγάλους Δρόμους» -παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου-, καθώς και τον «Κύριο του Τζακ», εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα. Αυτό το καλοκαίρι θα μας μιλήσουν γα την μοναξιά στη σύγχρονη κοινωνία, που άλλοτε φαίνεται κι άλλοτε παραμονεύει κρυμμένη πίσω από συναντήσεις, σε μια παράσταση που θα έχει τον τίτλο «Monaksxá (a lonely planet)».


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.