• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΑ


5.0/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Κυριακή, 09/04/2017 10:09
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Αυτή την Κυριακή παραδοσιακά κλείνει η επίσημη θεατρική σεζόν κι όλοι αναμφίβολα μιλούν για ένα δύσκολο χειμώνα. Αν και ο αριθμός των παραστάσεων αυξήθηκε, πολλά θέατρα και δη κεντρικά αντιμετώπισαν προβλήματα, χωρίς βέβαια να λείπουν και μεγάλες επιτυχίες. Όμως είδαμε και μεγάλους θιάσους πρωταγωνιστών να κατεβάζουν αυλαία άρον άρον, ή να ακυρώνουν παραστάσεις. Αυτό σαφώς δείχνει ότι το κοινό των μεγάλων θεάτρων έχει περιοριστεί, κυρίως λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, μιας και εισιτήρια σε αυτούς τους χώρους είναι αρκετά ακριβά. Αντίθετα οι θεατρόφιλοι φαίνεται πως προτιμούν μικρότερες σκηνές, όπου το εισιτήριο είναι πιο οικονομικό, γι΄ αυτό πολλά θέατρα εκτός του περιβόητου κέντρου τα πήγαν καλά.

Οι κερδισμένοι πάντως της σεζόν ήταν οι παραστάσεις που ακολούθησαν μια πιο κλασική αφήγηση των ιστοριών τους και μια ρεαλιστική προσέγγιση. Οι πειραματικές παραστάσεις και οι πιο μοντέρνες προτάσεις φαίνεται πως δεν έχουν την ίδια απήχηση με παλαιότερα χρόνια. Ακόμα και οι πρωτοποριακοί σκηνοθέτες φαίνεται πως φέτος άλλαξαν γραμμή πλεύσης ή τελοσπάντων έβαλαν λίγο νερό στο κρασί τους και προτίμησαν να κινηθούν σε πιο παραδοσιακούς δρόμους. Αυτό σίγουρα είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους καλλιτέχνες, γιατί η τέχνη του θεάτρου οφείλει να εξελίσσεται, ακόμα κι αν αυτό δεν έχει πάντα την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Μια κατηγορία παραστάσεων που κάποτε ήταν εξαιρετικά δημοφιλής αλλά μάλλον έχει αρχίσει να χάνει τη δημοτικότητα της είναι το devised theatre. Οι νεανικές ομάδες που το ακολούθησαν έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν και φαίνεται πως έχει να επικρατεί μια νέα τάση: αυτή της συνθετικής δραματουργίας.

Αντίστοιχη πτώση είχαν και τα μιούζικαλ: είχαμε ζήσει μια τεράστια άνθιση τα τελευταία χρόνια -ίσως παράδοξη για τα ελληνικά δεδομένα-, όμως φέτος τα μιούζικαλ ήταν σαφώς λιγότερα, ενώ το μουσικό θέατρο σε άλλες μορφές φαίνεται πως κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού.
Όσο αφορά στα ελληνικά έργα, συνεχίζουν ακάθεκτα να βρίσκουν το κοινό τους, και πλέον σε πολλές σκηνές ανεβαίνουν σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς, πράγμα θετικό. Μάλιστα πολλά από αυτά βραβεύονται, ενώ συνεχώς ξεπηδούν θεσμοί και φεστιβάλ που στόχο έχουν να στηρίξουν την εγχώρια δραματουργία.

Οι παραστάσεις του Δευτερότριτου που κάποτε προσέλκυαν ως επί το πλείστον το νεανικό κοινό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν τα πήγαν και πολύ καλά τη φετινή χρόνια. Ίσως αυτό δείχνει πως ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες να βγει τις καθημερινές. Άλλωστε και τα υπόλοιπα θέατρα σημειώνουν καλύτερες εισπράξεις την Παρασκευή, το Σαββάτο και την Κυριακή, ενώ οι Τετάρτες και οι Πέμπτες είναι δύσκολες μέρες για τους περισσότερους. Φυσικά οι μεταμεσονύχτιες παραστάσεις, που κάποτε αποτελούσαν μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας, έχουν μειωθεί σημαντικά, γιατί οι μετακινήσεις μετά τα μεσάνυχτα κοστίζουν.

Και φέτος οι κωμωδίες είχαν την τιμητική τους, σημειώνοντας καλές εισπράξεις, καθώς ο κόσμος φαίνεται πως έχει ανάγκη να γελάσει και να ξεχαστεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Τέλος, νέες μορφές που συνδυάζουν τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, όχι αμιγώς θεατρικές αλλά με θεατρικά στοιχεία, αποκτούν το δικό τους κοινό και φαίνεται πως τα πηγαίνουν πολύ καλά, τουλάχιστον σε εισπρακτικό επίπεδο. Η ανάγκη των ανθρώπων να περάσουν καλά και ταυτόχρονα να συμμετέχουν σε μια καλλιτεχνική δραστηριότητα είναι έντονη, αν κι αυτή η νέα μόδα ίσως ενέχει κινδύνους σχετικά με την ουσία της τέχνης, που δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια δυο ξέγνοιαστες ώρες.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.