• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ


5.0/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

Αυτή η Κυριακή ανήκει στον Αντονέν Αρτώ, τον θεατρικό συγγραφέα, ηθοποιό, ποιητή, κριτικό κινηματογράφου, συγγραφέα, δοκιμιογράφο, σεναριογράφο, ζωγράφο. Επινόησε και δημιούργησε το ''Θέατρο της Σκληρότητας''. Γεννήθηκε μια τέτοια μέρα 4/9 του 1896, αλλά σ' αυτήν την παράξενη εποχή των θεάτρων-σούπερ μάρκετ, είναι πολυτιμότερος από ποτέ.

Ο Αρτώ μισεί την κοινωνία που μετατρέπει την τέχνη σε υποχείριο της μικροαστικής τάξης, που νοιάζεται μόνο για χρήμα, κοσμικότητα και χειροκρότημα. Το θέατρο γι αυτόν, δεν πρέπει νάναι τόπος διαστρέβλωσης και εξαπάτησης των μεσοαστών, που θέλουν να εξαπατώνται. Δεν το θέλει όχημα διαφυγής από την καθημερινότητα, αλλά τόπο, όπου θα επαληθεύονται οι χειρότεροι εφιάλτες.

Γι’ αυτό, προσπάθησε να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα έβγαζαν στην επιφάνεια, τους πιο σκοτεινούς φόβους και τα αρχέγονα ένστικτα των θεατών, που η οργανωμένη κοινωνία καταπίεσε. Η σκληρότητα ήταν εργαλείο, που θ ανάγκαζε κοινό κι ερμηνευτές να αντιμετωπίσουν το εσώτερο σκοτάδι, προκειμένου να βγουν στην αλήθεια.

Υπήρξε από τα πρώτα μέλη του κινήματος του υπερρεαλισμού. Είχε άστατη υγεία. Στα σανατόρια αγάπησε τον Ρεμπώ,τον Μπωντλαίρ και τον Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Τον μελέτησαν και επηρεάστηκαν από το έργο του, ο Ζαν Ζενέ και ο Χάινερ Μίλερ, ενώ ο Γκροτόφκσι, (ίσως ο μεγαλύτερος μελετητής του), εξέλιξε ουσιαστικά, την θεωρία του.

Κουβέντες του: *''Να στοχάζεσαι ακατάπαυστα, δίχως καμιά ενέδρα εντός της νόησης, χωρίς τα μασκαρέματα στα οποία σε υποβάλλουν και σε υποχρεώνουν''.
*''Το όλον βρίσκεται θαμμένο στη διαρκή χιονόπτωση των υλικών πραγμάτων, στο διανοητικό λατομείο που συγκεντρώνεται και στενεύει, ακριβώς γύρω από το σημείο που πρέπει ν’ ανακαλύψεις''

REAL NEWS 4/9/2016


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.