UNDER CONTROL

UNDER CONTROL


5.0/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

Όλα υπό έλεγχο. Υπό κηδεμονία μάλλον. Όλα. Όχι μονάχα τα κεφάλαια. Έ, τι; Μισές δουλειές θα κάνουμε;

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος. Είδες τι γρήγορα περνάει ο καιρός!

Όλα μια ιδέα είναι. Τα συνηθίσαμε τα capital controls. Εμείς που είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία και που δεν διαθέτουμε ούτε τα 420 ευρώ την εβδομάδα τα συνηθίσαμε αμέσως. Για το εμπόριο υπάρχει όσο νάναι πρόβλημα. Μεγάλο. Και φως δεν βλέπω στον ορίζοντα.

Παρόλα τα μνημόνια και τα παραμνημόνια, παρόλα όσα ανεχόμαστε προς το παρόν αδιαμαρτύρητα, παρά τα όσα απαράδεκτα μας περιμένουν το φθινόπωρο, κάναμε και γενέθλια. Να ζήσεις Μονίτσα (από το κηδεμονία) και χρόνια πολλά, μεγάλη να γίνεις με άσπρα μαλλιά… Και παραμείναμε under control. Μεγάλο πράμα η συνήθεια.

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος.

Το βόλι εμένα με βρήκε στη Μάλτα, ταξίδι με τους φίλους μου που ζούνε στις Βρυξέλλες. Εκείνοι έχουνε τραπεζικό λογαριασμό στο Βέλγιο οπότε δεν πανικοβλήθηκα. Ξέρεις τι θα πει νάσαι στην ξενιτιά και να μην έχεις ξαφνικά καμία πρόσβαση σε μπικικίνια ; Τα ξένα χέρια είναι μαχαίρια.

Μόλις είχαμε φτάσει και είμαστε όλο χαρά που καταφέραμε να δούμε μια συναρπαστική νεκρόπολη, έναν μοναδικό προϊστορικό υπόγειο ναό, το Hypogeum, το Υπόγειο δηλαδή, του Χαλ Σαφλιένι.

Ταξιδιώτες που έχουν πάει και ξαναπάει στη Μάλτα αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή του. Η αλήθεια είναι πως πρέπει μήνες πριν να έχεις εξασφαλίσει πρόσβαση. Μπαίνουν ελάχιστοι κάθε φορά στο χώρο. Ογδόντα άτομα τη μέρα σύνολο.

Ξινό μας βγήκε. Όλη τη νύχτα στα τηλέφωνα να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Την άλλη μέρα το ίδιο. Τη νύχτα που γυρίσαμε άλλη λαχτάρα. Είδαμε κόσμο, ουρές ολόκληρες, να περιμένουνε μεσάνυχτα μπροστά στα ΑΤΜ να αλλάξει η μέρα να βγάλουν το ποσό της επομένης μήπως το κόψουνε κι αυτό. Μέχρι να πάρουμε χαμπάρι τι συμβαίνει ο νους μας πήγε στα χειρότερα. Τι σας τα λέω; Τα θυμάστε.

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος. Πολλά συνέβησαν στο μεταξύ. Σε όλους τους τομείς. Το πιο σημαντικό για την Ευρώπη η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Η πρώτη αποχώρηση. Που απέδειξε πόσο εύκολα μπορεί να διαλυθεί το μαγαζάκι. Πως όλο το οικοδόμημα στηρίζεται σε μια συμφωνία έωλη. Όπου το κάθε μέλος περιμένει κάτι άλλο. Και πως αν πάψει η συμφωνία να σε συμφέρει την κάνεις με ελαφρά και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τίποτα δεν σε δένει με τους άλλους, βρε αδερφέ. Μονάχα η ανάγκη. Και τα κοινά συμφέροντα. Όσο είναι κοινά. Μια ένωση εμπορική ήταν και πάει. Άρχισε κιόλας να ξεφτίζει. Ούτε ομοσπονδία ούτε τίποτα. Μια ζώνη ελεύθερης διακίνησης προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Και κεφαλαίων, το κυριότερο.
Βρε τι κοινές πολιτικές και πράσινα άλογα, είπαν οι Βρετανοί που διαφέντευαν παλιά τον κόσμον όλο. Δε θέλουμε κολλητιλίκια με κανένα. Ποτέ δε θέλαμε Κόψαν με το μαχαίρι τις κουβέντες για περαιτέρω ενοποίηση και δρομολόγησαν την αποσύνθεση.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν αισθάνονται κανέναν ευρω-ενθουσιασμό ούτως ή άλλως. Σε καμιά χώρα.

΄΄Τώρα, σας κόπηκε ο βήχας ΄΄ δήλωσε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ. ΄΄Γελάκια τέλος. Άλλωστε κανένας από εσάς δεν έχει εργαστεί ποτέ σε μια κανονική δουλειά, κανένας σας δεν έχει δουλέψει σε μια ιδιωτική επιχείρηση ή στο εμπόριο, κανένας σας δεν έχει δημιουργήσει μια δουλειά΄΄ είπε και πέταξε προκλητικά το γάντι στους Ευρωβουλευτές.
΄΄Ο Φάρατζ ζει στον κόσμο του΄΄ σχολίασε αμήχανα ο Ντάισελμπλουμ, αφ΄ υψηλού προς το παρόν. ΄΄Νομίζει ότι η Βρετανία είναι ακόμη μια παγκόσμια αυτοκρατορία και μπορεί να υπαγορεύει τα πάντα΄΄.

Ζεματισμένοι φανερά όλοι οι μεγαλόσχημοι το παίζουν δήθεν άνετοι. Η Γερμανία ειδικά φοβάται πιο πολύ από ποτέ το ενδεχόμενο σχηματισμού μετώπου εναντίον της. Κανείς δε θέλει τη Γερμανική κυριαρχία.

Το αύριο θα δείξει πόσα ακριβώς μπορεί να υπαγορεύσει η Βρετανία. Πολλά. Πάρα πολλά.
Εμάς μονάχα μας υπαγορεύουν. Αυτό θα πει under control.

Υ.Γ. Brexit και ούτε φύλλο δεν κουνήθηκε στις αγορές. Ο τρόμος είναι, βλέπεις, α λα καρτ.
΄΄Τα έργα σου που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου που βγήκαν όλα πλάνες, μην ανωφέλετα θρηνήσεις… Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος… αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις΄΄.
Αφιερωμένο στον Corto Maltese, τον καπετάνιο από τη Μάλτα, φανταστικό ήρωα κόμικς του Ούγκο Πρατ. Δεν είχε στην παλάμη του ΄΄γραμμή της ζωής΄΄ και αποφάσισε να χαράξει τη δική του με ένα ξυράφι, αποφασίζοντας ότι η μοίρα του ήταν αυτή που όριζε ο ίδιος.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.