• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΙΜΩΝ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΙΜΩΝ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΙΜΩΝ


4.8/5 κατάταξη (6 ψήφοι)

Δεν ξέρω αν αληθεύει.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πως δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων επίδοξων πραξικοπηματιών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ΄΄η προσευχή κατά την κηδεία είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους΄΄ και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί ΄΄με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους΄΄.

Αυτό και μένα κάτι μου θυμίζει.

Οι δυο γιοί του Οιδίποδα, μετά την αυτοεξορία του πατέρα τους, συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ, από ένα χρόνο ο καθένας. Όμως μετά τον πρώτο χρόνο ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία στον Πολυνείκη. Αδικημένος και οργισμένος ο Πολυνείκης πήγε στο Άργος, όπου οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν στις επτά πύλες της πόλης, εκατέρωθεν. Στην έβδομη τα δυο αδέρφια αντιμέτωπα. Σκοτώθηκαν κι οι δυο. Τον θρόνο ανέλαβε ο Κρέων, ο αδερφός της μάνας τους, που διέταξε να μείνει άταφο το πτώμα του Πολυνείκη επειδή στράφηκε ενάντια στην πατρίδα του.

Η Αντιγόνη, η αδερφή του, δεν υπάκουσε. Τον έθαψε. Ο Κρέων, τρομαγμένος, τιμώρησε την ανυπακοή -΄΄αν θρέψω αντάρτες μες στο σπίτι μου, σκέψου πόσοι θα ξεπεταχτούν απ' έξω΄΄- παρασύροντας στον όλεθρο ολόκληρη την οικογένειά του.

Γνωστά όλα αυτά. Ως στόρυ, ναι. Ως θέμα, δεν ορκίζομαι.

Έζησα μια παράσταση της ΄΄Αντιγόνης΄΄ από μέσα, επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα ανεξάντλητα. Πήγαμε και περιοδεία σε όλον τον πλανήτη, από τη Βραζιλία ως την Ιαπωνία, ζήσαμε αντιδράσεις διεθνώς. Στη μνήμη τη συλλογική η Αντιγόνη υψώνει και θα υψώνει στο διηνεκές ανάστημα στην εξουσία. Κάθε απόπειρα διαφορετικής ανάγνωσης προσκρούει στη συλλογική ανάγκη για όρθιο ανάστημα. Έστω κι αν σκύβουμε ξανά στο τέλος της παράστασης.

Η Αντιγόνη εκφράζει την παράδοση, τον άγραφο νόμο που εκλαμβάνεται ως θεϊκός – διάβαζε αιώνιος και δίκαιος– ενώ ο Κρέοντας εκφράζει την οργανωμένη πολιτεία, τον νόμο τον ανθρώπινο που ενδεχομένως πάσχει.

Ο Σοφοκλής, ως συντηρητικός, ποτέ του δεν θα πρότεινε απειθαρχία στην πολιτεία. Τον λάθος νόμο τον αλλάζουμε, μας λέει. Δεν επιμένουμε αυταρχικά κι ανόητα στο λάθος. Τον λάθος νόμο τον αλλάζουμε έγκαιρα. Πριν επιφέρει όλεθρο.

Ο Σοφοκλής προτείνει σωφροσύνη και εγρήγορση. Και αίσθηση του μέτρου. Όχι ακρότητες. Ούτε ανώριμη παρόρμηση ούτε περίσκεψη υπερβάλλουσα που οδηγεί σε αδράνεια. Προτείνει ισορροπία.

Ας δούμε πως τοποθετείται ο Αίμονας, που αγωνίζεται να βρει χρυσή τομή ανάμεσα στον άγουρο στην εξουσία ανασφαλή κι αυταρχικό πατέρα του και την άγουρη σε ηλικία απείθαρχη αγαπημένη του.

΄΄Πατέρα, οι θεοί μας δώσαν το μυαλό, ό,τι καλύτερο αγαθό στον κόσμο. Κι εγώ δε θα 'λεγα πως δεν τα λες σωστά, ούτε θα το 'θελα, ούτε και το μπορώ. Αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες γνώμες. Εσύ από τη θέση σου, δεν μπορείς να ξέρεις τι λένε, τι κάνουν ή τι κατηγορούν, γιατί φοβάται ο καθένας να σου πει τις γνώμες που δε θα σ' άρεσε ν' ακούσεις. Μα εγώ μπορώ ν' ακούσω τι ψιθυρίζεται στην πόλη. Μοιρολογάνε το κορίτσι, το πιο δύστυχο απ' όλες τις γυναίκες, που λιώνει γιατί τόλμησε να κάνει μια άγια πράξη: "Εκείνη που τον αδερφό της έθαψε και δεν τον άφησε παρατημένο εκεί τροφή για τα άγρια τα σκυλιά και τα όρνια, δεν της αξίζανε οι πιο μεγάλες τιμές;" Τέτοια κυκλοφορούν μουρμουριστά παντού (…) Μην έχεις την ιδέα, πως το δικό σου είναι μόνο το σωστό και τίποτ' άλλο. Γιατί όσοι νομίζουν πως μονάχ' αυτοί έχουνε γλώσσα και ψυχή και κανένας άλλος, άμα τους ξεψαχνίσεις τους βρίσκεις κούφιους (…)
ΚΡΕΟΝΤΑΣ
Η πόλη θα μας πει τι θα διατάζουμε;
ΑΙΜΟΝΑΣ
Βλέπεις πως τώρα μίλησες εσύ σαν παιδάκι;
ΚΡΕΟΝΤΑΣ
Μαζί με άλλον θα κυβερνάω τη χώρα;
ΑΙΜΟΝΑΣ
Δεν υπάρχει χώρα που να 'ναι μόνο ενός.
ΚΡΕΟΝΤΑΣ
Δεν είναι η πόλη εκείνου που κυβερνάει;
ΑΙΜΟΝΑΣ
Μόνος καλά θα κυβερνούσες κάποια έρημη χώρα΄΄.

Η πολιτεία και ο πολίτης. Το σύνολο και το άτομο. Σύμπνοια και αντιπαράθεση. Ποιος είναι εκείνος που πιστεύει πως εκφράζει τόσο καθολικά το σύνολο ώστε να μη διατυπώνονται αντιρρήσεις;

Ο νόμιμα εκλεγμένος απαντάει ο Ερντογάν, ενισχυμένος από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Στηρίζουμε τους νόμιμα εκλεγμένους απαντάνε εν χορώ όλοι οι νόμιμα εκλεγμένοι, ανήσυχοι.
Αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες γνώμες λέει ο Αίμων. Υπάρχουνε πολίτες που λένε πως το πραξικόπημα μπορεί να ήταν ενορχηστρωμένο.

Πρωτοφανείς οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία. Άνευ προηγουμένου οι διώξεις. Θανάσιμος τώρα εχθρός ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο πρώην σύμμαχος, ο επικεφαλής ενός κινήματος με ισχυρή επιρροή που στήριζε τον Ερντογάν για χρόνια. Το σκάνδαλο διαφθοράς, που κλόνισε το καθεστώς κι ακόμα εκκρεμεί η διαλεύκανσή του, ήταν κατά τον Ερντογάν συνωμοσία του Γκιουλέν για να τον πλήξει. Οι δρόμοι τους χωρίσανε.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει, ο Γκιουλέν κινεί ενδεχομένως νήματα. ΄΄Με στόχο να με ανατρέψει΄΄ επιμένει ο Ερντογάν. Κατηγορεί τον πρώην υποστηρικτή του ότι εγκαθίδρυσε στη χώρα ένα ΄΄παράλληλο κράτος΄΄.

΄΄Σε ένα τοπίο όπως αυτό δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία, για Σύνταγμα, για μια μορφή ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης΄΄ δηλώνει ο Γκιουλέν. ΄΄Αυτό το καθεστώς φέρει ομοιότητες μάλλον με συμμορία ή με μια ηγεσία φυλής΄΄. Βαριές κουβέντες. Που δικαιώνει ο ασύδοτος αυταρχισμός με πρόσχημα το πραξικόπημα.
Αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες γνώμες λέει ο Αίμων.

Υ.Γ. Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι επίκειται πραξικόπημα περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, γράφει η Ηurriyet.
Όσο για τον ισλαμιστή Γκιουλέν, πρώην ιμάμη και πρώην υποστηρικτή της, η τουρκική κυβέρνηση τώρα τον θεωρεί ηγέτη τρομοκρατικής οργάνωσης.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.