• BUZZ
  • Άρθρο
  • Η ΑΝΝΑ ΠΗΡΕ Τ' ΟΠΛΟ ΤΗΣ
Η ΑΝΝΑ ΠΗΡΕ Τ' ΟΠΛΟ ΤΗΣ

Η ΑΝΝΑ ΠΗΡΕ Τ' ΟΠΛΟ ΤΗΣ


4.8/5 κατάταξη (6 ψήφοι)

Αυτό τουλάχιστον, το όπλο, τον στόχο του τον πέτυχε. Άθλημα ήταν άλλωστε. Δεν ήταν απειλή. Εκείνο το άλλο, που θα τρόμαζε τους κερδοσκόπους, το θυμάστε; Πριν μπούμε στα μνημόνια και καταλήξουμε στα capital controls –ναι, ναι αυτό που ήταν υποτίθεται γεμάτο– ήταν άσφαιρο. Για την ακρίβεια, ήταν ο χειριστής αδέξιος και απροπόνητος. Χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Αναποφάσιστος. Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια, το όπλο αλλάζει χέρια συνεχώς αλλά οι χειριστές εκεί, αμετανόητοι. Ακόμα συνεχίζουν να μπερδεύουν τον στόχο με τον τζόγο. Σκυφτοί και εξευτελισμένοι λένε σε όλα και σε όλους ναι και περιμένουν να πατσίσουν με μια δήλωση βαρύγδουπη. Μας κυβερνάνε τυχοδιώκτες τελικά. Που τους ψηφίζουμε εμείς, εξίσου τυχοδιώκτες. "Κι αν μου κάτσει;"


Η εικοσάχρονη Άννα Κορακάκη είχε συγκεκριμένο στόχο και τον πέτυχε. Μεθοδικά και βήμα-βήμα. Χωρίς κανέναν σύμμαχο από την πλευρά της πολιτείας και σε αντίξοες συνθήκες. Η Άννα πήρε τ'  όπλο της και έφερε στη χώρα τις μόνες, μέχρι τώρα, διακρίσεις στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Η μάνα της δοκίμασε να βάλει κάποια πράματα στη θέση τους. Δεν μίλησε για βοθροκάναλα που εξυπηρετούν συμφέροντα και βοθροδημοσιογράφους που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Άνετα θα μπορούσε να το κάνει. Το διατύπωσε αλλιώς. "Θέλω να πω ένα παράπονο και δικό μου θεωρώ και όλων των παιδιών που ασχολούνται με αυτά τα αθλήματα. Η 'Αννα έχει απίστευτες διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Κάθε φορά λοιπόν κρεμόμασταν στα δελτία ειδήσεων να ακούσουμε μια απλή αναφορά, τίποτα παραπάνω, μια απλή αναφορά. Τίποτα. Ούτε αυτό. Ούτε μια αναφορά. Μόνο για το ποδόσφαιρο ακούμε".

Τώρα, για λίγες μέρες, όλοι θα ασχολούνται με την Άννα. Η Άννα είναι η χαμένη μας αξιοπρέπεια που ανακτήσαμε για μια στιγμή.

Φωτογραφίες με την ηγεσία της χώρας, συνεντεύξεις, ταρατατζούμ και υποσχέσεις. Και συγκίνηση. Μετά η Άννα, όπως και κάθε Άννα σ΄αυτή εδώ τη χώρα, θάχει την τύχη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
"Με την 'Αννα δεν έχουμε εκπλαγεί. Μας είχε βάλει σ' αυτή την πορεία από τότε που ξεκίνησε. Σταδιακά και σταθερά ανεβαίνει. Το μόνο που έχει αλλάξει, θα έλεγα έντονα, είναι η εμφάνιση η δική σας, των ΜΜΕ. Αυτό ήταν το μόνο που μας αιφνιδίασε. Τα συγχαρητήρια από γνωστούς και φίλους και από τη γειτονιά τα παίρναμε και πριν" ξεκαθαρίζει η μάνα της.

Η πολιτεία μεγαλοπρεπώς απούσα. Η υπεύθυνη και αξιόπιστη ενημέρωση το ίδιο. Η κριτική μας σκέψη δέχεται στοχευμένα αλλεπάλληλα χτυπήματα. Πεδίο βολής οι συνειδήσεις. Σημαντικό και ασήμαντο γίνονται ένας πολτός. Πάντα τη βόλευε αυτό την εξουσία.

Να όμως που μια Άννα αντιστέκεται. Γιατί έχει στόχο καθαρό. Και αγωνίζεται να τον πετύχει. Με πίστη κι αφοσίωση. Και υπομονή και επιμονή.

Η Άννα πήρε τ΄ όπλο της. Και τα κατάφερε.

Υ.Γ. Η Συμφωνία του Λονδίνου, τον Αύγουστο του 1953, που υλοποιήθηκε και με την υπογραφή της ρημαγμένης από τον πόλεμο και από την κατοχή Ελλάδας, έδωσε στην καταχρεωμένη και κατεστραμμένη Γερμανία –και υπεύθυνη για το χυμένο αίμα θα προσέθετα– τη δυνατότητα να απολαύσει "τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης, στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος", υπενθυμίζει στην ιστοσελίδα του… με νόημα ο πρωθυπουργός.

Όσο τα οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν βελτιώνονται και όσο δυσκολεύεται να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση, η ελάφρυνση του χρέους είναι η τελευταία του πολιτική ελπίδα. Το τρίτο όμως Μνημόνιο αποκλείει ρητά την ονομαστική μείωση. Το μόνο που του απομένει είναι η επιμήκυνση.

Εμείς έχουμε κι άλλες εναλλακτικές.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.