• BUZZ
  • Νέα
  • ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 28/03/2017 11:10
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός για να μιλήσει σε δημοσιογράφους. Μάλιστα η συνάντηση έγινε σε μεζεδοπωλείο του κέντρου και όχι στην Αγίου Κωνσταντίνου και η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή και καθόλου επίσημη, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο κ. Λιβαθινός είπε πως το Εθνικό θέατρο πηγαίνει πολύ καλά, με αρκετές παραγωγές του να έχουν πληρότητα 100%, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Μάλιστα πρωτοτυπώντας δήλωσε πως δεν παρέλαβε καμένη γη, όπως συχνά ακούμε, κι αισθάνεται ικανοποιημένος που το πρώτο θέατρο της χώρας μπορεί πλέον σήμερα να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολλά από τα έξοδά του και να μένει κάτι και στην άκρη. Πάντως το 90-95% της επιχορήγησης των 6 εκ. ευρώ που λαμβάνει, πηγαίνει αποκλειστικά στα λειτουργικά έξοδα, άρα μόνο το υπόλοιπο 5-10% αφορά το καθαυτό καλλιτεχνικό έργο. Εν τω μεταξύ, τα εισιτήρια παραμένουν φτηνά, με την προσφορά των 5€ να αφορά την πρώτη Τετάρτη κάθε πρεμιέρας και τα εισιτήρια 13€ και 15€ να ισχύουν κάθε Πέμπτη.
Μετά από ένα χρόνο και οχτώ μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του πρώτου θεάτρου της χώρας, ο κ. Λιβαθινός δηλώνει ευτυχής που μπορεί να ακολουθεί μια καλλιτεχνική λογική στην επιλογή του ρεπερτορίου, χωρίς να κάνει εκπτώσεις, αλλά δεν έκρυψε ότι η επιθυμία του είναι το Εθνικό να λειτουργεί ως θέατρο ρεπερτορίου. «Θα έπρεπε να γίνει μια δομική αλλαγή και να είμαστε ένα θέατρο ρεπερτορίου, όπου οι εναλλασσόμενες παραστάσεις του να είναι μια διαδοχή μεγάλων γεγονότων.

Αυτό, όμως, απαιτεί ανσάμπλ, έναν, δηλαδή, σταθερό θίασο, σε πολλές διαφορετικές παραγωγές… Κι αυτό δεν είναι απλό ούτε θεσμικά ούτε εργασιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στις υπάρχουσες συνεργασίες του Εθνικού με το Θέατρο Τέχνης για τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και με τη Λυρική Σκηνή για το πρότζεκτ "Χορός στο Εθνικό", ενώ αποκάλυψε ότι γίνονται συζητήσεις και για νέες: με το Φεστιβάλ Αθηνών, οπότε είναι πιθανόν να δούμε κάποιες πετυχημένες παραγωγές της φετινής διοργάνωσης σε επανάληψη τον Σεπτέμβριο στο Εθνικό, με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με το Μέγαρο Μουσικής. Επίσης με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση η Δραματική Σχολή αναμένεται να μεταφερθεί στο «Σχολείον», το οποίο η Ειρήνη Παππά παραχώρησε στο Εθνικό μέχρι και το 2027, ενώ με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση αναμένεται να αποπερατωθεί η ανακαίνιση του ισογείου του Rex , όπου και θα λειτουργήσει η παιδική και εφηβική σκηνή, με καλλιτεχνική υπεύθυνη τη Σοφία Βγενοπούλου.

Ανακοίνωσε παράλληλα τις καλοκαιρινές παραγωγές της Επιδαύρου, όπου θα δούμε, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό , την Ειρήνη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη με τον Τζίμη Πανούση στο ρόλο του Τρυγαίου. Η παράσταση θα έχει την εκδοχή σύγχρονης όπερας. Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός και το λιμπρέτα ο συγγραφέας του επιτυχημένου « Γκιακ» Δημοσθένης Παπαμάρκου. Τη μουσική μάλιστα θα ερμηνεύσει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου , ενώ στο θίασο συμπράττουν δύο καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές: ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η μέτζο-σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη. Η δεύτερη φετινή παραγωγή του Εθνικού στην Επίδαυρο είναι η «Άλκηστη» του Ευριπίδη που θα σκηνοθετήσει η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην πρώτη της κάθοδο στο αργολικό θέατρο με έναν θίασο λαμπρών πρωταγωνιστών μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Φέρτης, Νίκος Κουρής, Μαρία Κίτσου και Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.
Δεν έλειψαν και τα νέα, αν και ο κ. Λιβαθινός είπε πως δεν θα κάνει μεγάλες ανακοινώσεις, όπως ότι ο Ρομεο Καστελούτσι θα σκηνοθετήσει στο Εθνικό -πράγμα όμως το οποίο δεν απέκλεισε. Αναφέρθηκε έτσι σε κάποιες παραστάσεις που προγραμματίζονται για την επόμενη χρονιά. Θα δούμε λοιπόν σε επανάληψη το « Στέλλα κοιμήσου», σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομιδη, τον Γιώργο Κιμούλη στο « Ψηλά από τη γέφυρα » του Άρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, αλλά και τον ιψενικό «Πεερ Γκυντ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Ο Στάθης Λιβαθινός θα σκηνοθετήσει τον «Τίμωνα Αθηναίο» του Σαίξπηρ με ένα καστ που θα αποτελείται από σταθερούς του συνεργάτες. Μάλιστα δήλωσε πως δεν πρόκειται να δεχτεί την αμοιβή του σκηνοθέτη ,όπως έκανε και ο Θοδωρής Αμπαζής φέτος για τη σκηνοθεσία του στους « Δαιμονισμένους». Τέλος ανακοίνωσε πως η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου θα είναι υπεύθυνη για το studio Νέων Ελλήνων Συγγραφέων που ήδη λειτουργεί.
Βεβαίως ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε σε ένα θέμα για το οποίο πολλοί άνθρωποι του χώρου έχουν μιλήσει: την ανάγκη μιας μακρόπνοης πολιτιστικής πολιτικής. «Κανονικά θα έπρεπε να στήνουμε μια φιλοσοφία με βάθος δεκαετίας. Αυτό με απασχολεί. Γιατί εμείς μπορεί σε δύο χρόνια να φύγουμε από αυτές τις θέσεις. Πάνω σε τι βάσεις θα χτίσουν οι επόμενοι;» είπε χαρακτηριστικά.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.