• BUZZ
  • Νέα
  • ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ
ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 26/01/2017 13:30
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Ήταν 30 Ιανουαρίου του 2007, όταν ο Νίκος Κούρκουλος "έφυγε". Το Εθνικό Θέατρο φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του, τιμάει με μια βραδιά μνήμης τον άνθρωπο που άλλαξε οριστικά το πρόσωπο του πρώτου θεάτρου της χώρας, εκσυγχρονίζοντάς το. Είναι γεγονός πως χωρίς εκείνον, πολλά από τα πράγματα που έχουν γίνει στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπως η ανακαίνιση του κτιρίου Τσίλλερ για παράδειγμα, δεν θα είχαν συμβεί.
Υπήρξε ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος και γενναιόδωρος που έσπασε το κατεστημένο και έδωσε βήμα σε νέους καλλιτέχνες, τιμώντας ταυτόχρονα και την παλιά γενιά που προσέφερε στο ελληνικό θέατρο. Συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση άνοιξε το Εθνικό σε ένα ευρύ κοινό, ενώ δεν έλειπαν και οι ρηξικέλευθες προτάσεις του, όπως η δημιουργία της Πειραματικής σκηνής που εκείνα τα χρόνια, ήταν μια σχεδόν επαναστατική κίνηση.
Αν κυκλοφορήσει κανείς στους διαδρόμους του Εθνικού Θεάτρου, θα ακούσει από όλους όσοι τον γνώριζαν, ότι επρόκειτο για έναν ευγενικό και ευαίσθητο διευθυντή, που άκουγε τα προβλήματά τους και προσπαθούσε πάντα να δώσει λύση. Δεν έμενε περιχαρακωμένος στο γραφείο του, μοιράζοντας εντολές, αλλά τριγύριζε σε όλες τις σκηνές, προσπαθώντας να αφουγκραστεί τις ανάγκες του θεάτρου και των εργαζομένων.
Αυτή τη Δευτέρα λοιπόν, το Εθνικό θέατρο προγραμματίζει μια βραδιά αφιερωμένη σε εκείνον. Θα παρουσιαστεί το φιλμ του Γιώργου Ζώη πάνω στη ζωή και τη δουλειά του, στο οποίο θα δούμε πολλούς συνεργάτες του να αναφέρονται στην προσωπικότητά του, ενώ δεν λείπουν και προσωπικές του στιγμές. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία υπήρξε στενή συνεργάτης του, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, που στα χρόνια του Νίκου Κούρκουλου είχε διατελέσει διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής.
Στη συνέχεια θα παρουσιασθεί έκθεση Φωτογραφίας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, που έχει επιμεληθεί ο Διονύσης Φωτόπουλος. Η έκθεση περιλαμβάνει στιγμές από τα παρασκήνια και τις παραστάσεις, θεατρικές και κινηματογραφικές σκηνές καθώς και εικόνες από την προσωπική του ζωή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Τσίλλερ, στην Κεντρική σκηνή, αλλά παράλληλες δράσεις θα γίνονται στο φουαγιέ και στην Νέα σκηνή. Η ώρα έναρξης έχει οριστεί στις 20:00 και η είσοδος θα γίνεται με προκλήσεις.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.