• BUZZ
  • Νέα
  • ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝ ΦΑΜΠΡ
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝ ΦΑΜΠΡ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝ ΦΑΜΠΡ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 02/04/2016 12:13
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γιάν Φαμπρ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

O Φαμπρ ανακοίνωσε την παραίτησή του, στην Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του ΕΜΣΤ και όχι στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Χθες, Παρασκευή, με επιστολή τους, οι καλλιτέχνες ζητούσαν την παραίτηση του Γιάν Φαμπρ, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «persona non grata», ενώ καλούσαν σε παραίτηση και τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Η επίσημη επιστολή του Φαμπρ, όπως την δημοσιοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού το Σάββατο, έχει ως εξής:

«Με την παρούσα, εγώ, ο Jan Fabre, παραιτούμαι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Αποδέχτηκα την πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία.

Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα.

Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους».

Κατά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι ο Φαμπρ «προσήλθε ουσιαστικά ως εθελοντής για να συνεισφέρει στην Ελλάδα της κρίσης» και «με αυτό κατά νου, ανέλαβε να οργανώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το Ελληνικό Φεστιβάλ αυτοπεριορίζοντας το σύνολο των οικονομικών του αξιώσεων στο ποσό των 20.000 ευρώ για κάθε χρόνο που θα παρείχε τις υπηρεσίες του, τόσο ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεσμού, όσο και για τις παραγωγές της ομάδας του».

«Η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχτηκε ο Γιαν Φαμπρ από πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ και μέρους του καλλιτεχνικού κόσμου» συνεχίζει το υπουργείο, λέγοντας πως «οι επιτιθέμενοι χαρακτήρισαν συλλήβδην ως ανθελληνικό ένα δομημένο τετραετές πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπούσε όχι απλώς στη διεύρυνση του ούτως ή άλλως διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ, αλλά και στη διεθνοποίηση της ίδιας της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας [και] θεώρησαν persona non grata έναν διεθνώς καταξιωμένο δημιουργό και απαξίωσαν συνολικά και οργανωμένα το καλλιτεχνικό του έργο καταρρακώνοντας έτσι κάθε έννοια ελευθερίας στην καλλιτεχνική έκφραση».

Και τονίζει το υπουργείο ότι «σε απόλυτο συγχρονισμό, ΜΜΕ, αποσπασματικά και στοχευμένα εστίασαν σε ένα ελάχιστο σημείο ενός έργου του, παράγοντας πλήρως παραπλανητικές εντυπώσεις και παίζοντας με το δημόσιο αίσθημα».

Χαρακτηρίζοντας βεβιασμένες τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών «πριν καν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μέσα μάλιστα από την παραπειστική επιχειρηματολογία περί αφελληνισμού του θεσμού», το υπουργείο αναφέρει ότι «οδηγούν σε θλιβερούς συνειρμούς σε σχέση τόσο με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όσο και με την επιδιωκόμενη θέση της στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ενδιαφέρουσα αντιστροφή αυτού που κατά κανόνα συμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία, όπου οι πνευματικές δυνάμεις διεκδικούν την ελευθερία του λόγου και υπεραμύνονται αυτής έναντι της πολιτικής εξουσίας. Στη δική μας ιστορία φαίνεται δυστυχώς να συνέβη το αντίστροφο» καταλήγει το υπουργείο.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.