• BUZZ
  • Νέα
  • 'ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΪ' ΣΤΟ ΜΜΘ
'ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΪ' ΣΤΟ ΜΜΘ

'ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΪ' ΣΤΟ ΜΜΘ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 17/01/2018 13:36
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Πώς... χορογραφείται ο σκοτεινός εθισμός στην εικόνα του Εγώ; Ο Ντόριαν Γκρέι είναι γυναίκα; Κι αν είναι άνδρας -όπως τον έπλασε στο μοναδικό του μυθιστόρημα ο Ιρλανδός Όσκαρ Ουάιλντ 128 χρόνια πριν- πώς... χορεύονται οι σκέψεις του επί σκηνής από μια ...γυναίκα; Πώς χορεύεται η όψη της τελειότητας χωρίς συναίσθημα, όταν μάλιστα είναι αυτή που αντανακλά ολόκληρη την κοινωνία;

«Είναι καλύτερα να το χορεύεις, παρά να το ερμηνεύσεις υποκριτικά - ως ηθοποιός. Με τις κινήσεις και μόνο είναι πιο εύκολο. Αν έπρεπε να βάλω πρόζα, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο. Το έργο είναι "πειραγμένο", αλλά η δομή του είναι ίδια με το κείμενο του Όσκαρ Ουάιλντ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η χορογράφος -χορεύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του σχήματος «Χορευτές του Βορρά» Τατιάνα Παπαδοπούλου που συνυπογράφει τη χορογραφία της σκηνικής - χορευτικής μεταφοράς του έργου «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τρεις μόνο παραστάσεις στις 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου.

Θεσσαλονικιά στην καταγωγή με σπουδές -από τα 16 της χρόνια- στη Royal Academy of Dance του Λονδίνου, η Τατιάνα Παπαδοπούλου διευθύνει τη χορευτική ομάδα (ιδρύθηκε το 1994 ) «Χορευτές του Βορρά». Είναι στην πλειονότητά τους Αθηναίοι και οι πρόβες γίνονται στην Αθήνα, καθώς... «εκεί, είναι όλα πιο... εύκολα».

Σκηνική -χορευτική μεταφορά του πολύκροτου μυθιστορήματος του Όσκαρ Ουάιλντ «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», το έργο «γεννήθηκε» χάρη στον «μουσικό σπόρο» που είχε ήδη έτοιμο στο μεγαλύτερο μέρος του ο αρχιμουσικός Αντώνης Σουσάμογλου (πρωτότυπη μουσική και μουσική επιμέλεια). «Ηταν πρότασή του, με ενθουσίασε η μουσική, το έργο είναι γνωστό και τα νοήματα του διαχρονικά. Το "στοίχημα" ήταν η σκηνική μεταφορά, χωρίς λόγια, μόνο με κινήσεις» σημειώνει η Τατιάνα Παπαδοπούλου.

...Ο Ντόριαν Γκρέι ρίχνεται στο κυνήγι της ομορφιάς και της εκπλήρωσης των αισθήσεων. Όταν εκφράζει την επιθυμία να μη γεράσει ποτέ, η ευχή του πραγματοποιείται. Ο ίδιος μένει νέος και όμορφος, αλλά στο ζωγραφικό πορτρέτο του αποτυπώνονται οι αμαρτίες, τα εγκλήματα και η διαφθορά του. Ο Ντόριαν -η όψη της τελειότητας, χωρίς συναίσθημα- αντανακλά ολόκληρη την κοινωνία. Ηδονισμός, εμμονή με την όψη, λατρεία του ειδώλου, καταστροφική φύση του ναρκισσισμού. Σήμερα, ένας ολόκληρος κόσμος με ένα κινητό στο χέρι αυτοφωτογραφίζεται. Η γενιά των selfies, της ανάγκης αποδοχής μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της συχνής αυτοέκθεσης, κοιτάζει με αμηχανία το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι... Μήπως, όμως, είναι αντανάκλαση;

Στην παράσταση οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Οι άντρες υποδύονται τις γυναίκες και οι γυναίκες τους άντρες. Η επιλογή αυτή είναι μια ανάγκη «εκπλήρωσης» των ρόλων μέσα από ένα αντεστραμμένο είδωλο. Τα όνειρα, οι φαντασιώσεις και οι μύχιες επιθυμίες αντανακλούν απελευθερωμένα μέσα από τον έτερο, τον διαφορετικό. Η αλήθεια κρύβεται στον άλλον...» σημειώνεται στο πρόγραμμα της παράστασης.

- Πώς... χορεύεται ο ναρκισσισμός; Είναι αρκετά ναρκισσιστές και οι χορευτές;

«... Το κλασσικό μπαλέτο είναι περισσότερο ναρκισσιστικό... Εκεί "κυνηγάς" την απόλυτη ομορφιά, το συγχρονισμό, το τέλειο. Στο σύγχρονο μπαλέτο, όμως, ο χορευτής τσαλακώνεται... Όπως και να ΄χει, οι χορευτές μαθαίνουν να είναι... Ντόριαν Γκρέι...».

- Στην παράσταση οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Ο ναρκισσισμός δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση;

«Ο ναρκισσισμός δεν κάνει φυλετικές διακρίσεις. Οι άνδρες συχνά είναι επίσης, ίσως και περισσότερο, ναρκισσιστές. Επιθυμούν να ειναι δυνατοί, ωραίοι, άξιοι... Η αντιστροφή των ρόλων στην παράσταση επιχειρεί να καταδείξει αυτή την αντανάκλαση του ενός στον αλλο σκέψεων και επιθυμιών για αποδοχή, για δόξα, για ύλη» επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου.

Οι «Χορευτές του Βορρά» δημιουργήθηκαν το 1994 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από τότε έχουν να επιδείξουν μια πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα με συμμετοχές σε ένα πλήθος εκδηλώσεων και φεστιβάλ χορού. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου έχει η Τατιάνα Παπαδοπούλου που υπογράφει τη χορογραφία μαζί με τον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, σε συνεργασία με τους χορευτές. Τη μουσική σύνθεση και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Αντώνης Σουσάμογλου και την σκηνογραφία-ενδυματολογία ο Αθανάσιος Κολαλάς. Χορεύουν οι: Δήμητρα Βλάχου, Γαλήνη Γυρτάτου, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Δημήτριος Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Δέσποινα Λαγουδάκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης την Παρασκευή 2, Σάββατο 3, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 21:00. Τα εισιτήρια στοιχίζουν: 12 ευρώ, 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο) και η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.