• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ


4.5/5 κατάταξη (48 ψήφοι)

Ο Κάρολος Κουν ήταν σαφής, όταν έλεγε: ''Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας''.

Κάποιοι νεόκοποι και -το χειρότερο- κάποιοι παλαίμαχοι θεατρικοί παραγωγοί, από την παραπάνω φράση, συγκρατούν μόνο, το ''Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας''.

Όσοι, το 'φερε η μοίρα να, συνεργάζεστε με αυτά τα "λουλούδια", προσοχή.
Σήμερα, μιλάμε για αυτούς τους ''επιχειρηματίες'' της συμφοράς.

Η τακτική τους; Μοιράζουν φέσια στην αγορά, παραμυθιάζουν τους εργαζόμενους στις παραγωγές τους, απολαμβάνουν τα οφέλη από τη δουλειά των άλλων, καθυστερούν -βάσει σχεδίου- να πληρώσουν συμφωνηθέντα και υπογεγραμμένα, μέχρι να κατέβει η παράστασή τους (άρα να έχει τελειώσει η δουλειά τους) και μετά ή αρνούνται να πληρώσουν, προφασιζόμενοι ...ένδεια ή αιφνιδίως εξαφανίζονται από προσώπου γης.
Ξαφνικά δεν λειτουργεί το τηλέφωνό τους, έχει μπλοκάρει το email τους, ενώ από το σπίτι και το γραφείο τους, δεν γνωρίζουν ποτέ, πού βρίσκονται.
Πώς αναγνωρίζουμε αυτά τα λαμόγια;

 

Ο ΠΑΛΙΟΣ.

Κάπως σαν playboy των 70's. Έμπειρος παραγωγός, χωμένος σε εκατοντάδες θεατρικές και τηλεοπτικές δουλειές, λόγω δυνατής πολιτικής και κοινωνικής διαπλοκής. Τώρα σε παρακμή και αναζήτηση κορόιδων. Στα δημοσιογραφικά γραφεία, τον αποκαλούν "ζήτουλα", γιατί ζητάει συνεχώς, δωρεάν εξυπηρετήσεις για τις δουλειές του.
Αυτός, λοιπόν, (που συνήθως έχει κι ένα ξενικό όνομα ή και επίθετο ή ένα κωμικό υποκοριστικό), όλο προγραμματίζει μια μεγάλη και σημαντική δουλειά, στην οποία ή πρωταγωνιστεί η ηθοποιός σύζυγός του μ έναν καλό νέο ηθοποιό δίπλα της ή μια πλειάδα πρωταγωνιστών σ ένα συγκλονιστικό έργο κλπ κλπ
Μόλις στήσει το κόλπο, βγαίνει στη γύρα, να ψαρέψει χάνους. Στόχος -ίδιος εδώ και χρόνια- να μην πληρώσει κανέναν και να βγάλει τη δουλειά, χωρίς τη συμμετοχή της τσέπης του. Μόλις τελειώσει η παράσταση, χάνεται (αφού έχει κερδίσει χρόνο, κλαυθμηρίζοντας, ότι "δεν έχω χρήματα, αλλά βεβαίως θα τα τακτοποιήσω όλα το συντομότερο") ή δίνει πέτσινες επιταγές. Χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά, εσχάτως δε και σε ξενόγλωσσους. Μπαταξής κατά συρροήν. Το νου σας.
Απαντάται θρασύς κι ευθυτενής, στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου, έχει τεχνητά γκρίζο μαλλί κομμωτηρίου και μυρίζει έντονη κολώνια σανταλόξυλου.

Ο ΠΟΝΗΡΟΣ

Ο σχετικά καινούργιος στη δουλειά, με το αντιπαθές υπερεγώ. Να τον προσέχετε. Ποτέ δεν λέει αυτό που εννοεί. Η επιτομή της τσιριτσάντζουλας! Άλλα σου λέει, άλλα εννοεί, άλλα γίνονται και άλλα προσπαθεί -εκ των υστέρων- να σε πείσει ότι έγιναν. Ο πονηρούλης που νομίζει ότι πιστεύεις τις παπαριές που σου λέει, επειδή τον παρακολουθείς απαθής και δεν του λες κατάμουτρα, τη γνώμη σου γι αυτόν. Θάθελε να εννοεί το ''σε πουλάω και σ αγοράζω'', αλλά δεν του κάθεται..
Ο πάση θυσία, πρωταγωνιστής, μέσω της επιχειρηματικής οδού. Στην περίπτωσή του, δεν διατρέχεις οικονομικό κίνδυνο, καημένε ηθοποιέ, σκηνοθέτη, συντελεστή τέλος πάντων της παράστασης, γιατί εδώ την πληρώνει αυτός που του ενοικιάζει το θέατρο. Αυτός τον τρέχει στα δικαστήρια, για να τον πετάξει έξω, αφού δεν πληρώνει ούτε φώς, ούτε νερό...
Μέθοδός του, να παίζει πάντα, δίπλα σε μεγάλα ονόματα, ν ανεβάζει μεγάλα έργα, να βάζει μεγάλες διαφημιστικές καταχωρήσεις, με την ελπίδα μιας καλής κριτικής, να καλεί μεγάλους πολιτικούς στις παραστάσεις του...
Φιλοδοξία και εμμονή του, να εμφανίζεται σε μεγάλα κανάλια και έντυπα. Αποτέλεσμα, να δημιουργεί μεγάλες αντιπάθειες με τον βοναπαρτισμό και τα ψέμματά του.
Απαντάται σε περιοχές υψηλής δημοσιογραφικής κινητικότητας.
Αν τύχει να μιλήσετε για δουλειά μαζί του, μην πιστέψετε τίποτε απ όσα σας πει. Μόνο τον τίτλο του έργου.
.....................

Ο ΜΑΦΙΟΖΟΣ

New entry στον ταλαίπωρο χώρο. Θεατρικός παραγωγός από το πουθενά, συνδυασμένος με αλυσσίδα γυμναστηρίων και με ιδιαίτερα βασταγερά άτομα δίπλα του. Τσακωμένος με όλους, όσοι φιλοξενήθηκαν στο -τόσο αρνητικά φορτισμένο και από το παρελθόν- θέατρό του, εκεί απέναντι από το διάσημο φαγάδικο του Γκαζιού. Ορδές απλήρωτων ηθοποιών, σκηνοθετών και άλλων εργαζομένων εκεί, έχουν απειλήσει με κατεδάφιση το μαγαζάκι του τρόμου.
Το Θέατρο του Μεγάλου Καυγά!
Φαντασμαγορικές συγκρούσεις, αγωγές, ουρλιαχτά, εξώδικα, μηνύσεις, αποχωρήσεις. Πληρώθηκαν μόνο, όσοι απείλησαν ότι ...θα τον βγάλουν στις εφημερίδες. Όταν τον έπεισαν ότι θα το κάνουν οπωσδήποτε, τότε πλήρωσε.
Κάποιοι που τον παρεκάλεσαν ευγενικά και μειλίχια, να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του, δέχθηκαν απειλές από ανθρώπους του, ότι θα βρεθούν με σπασμένα πόδια.
Πριν καιρό, βαριά φεσωμένος εργαζόμενος, τηλεφωνεί στον ταμία-μπάρμαν-σωματοφύλακα-φροντιστή-θυρωρό-γραμματέα του αφεντικού, να απαιτήσει τα δεδουλευμένα του. Η απάντηση του πολυεργαλείου;
"Μα σας λέω , δεν υπάρχουν χρήματα, δεν έχει να σας πληρώσει. Εγώ θα του το ξαναπώ, βέβαια, όταν γυρίσει από τις διακοπές του στη Ν. Υόρκη, αλλά δεν υπάρχει μια, σας λέω. "
Έχει κάνει επιστήμη τη θρασύτητα και το μαφιοζιλίκι, ο κύριος "παραγωγός".
.....................

Δίδαγμα: Οι εργαζόμενοι στο θέατρο δεν πρέπει να εμπιστεύονται κανέναν παραγωγό, αν προηγουμένως δεν έχουν κάνει ρεπορτάζ για τον βίο και την πολιτεία του. Τέλος.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

 

Διαβάστε επίσης:

- ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ 2

- ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ 3

- ΑΚΟΥ "ΠΑΡΑΓΩΓΕ"


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.