ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
 • Βιογραφικό

  Τόπος Γέννησης: Αθήνα

  Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σπούδασε θέατρο και Βιολογία στο Παν/μιο Αθήνας. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες. Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει έργα Pinter, Strindberg, Arden, Genet, B. Strauss, Heiner Muller, Brecht, Shakespeare, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αισχύλου κ.ά. Από το 1992 διευθύνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σεμινάρια πρακτικής του ηθοποιού βασισμένα στη Βιοενεργητική Μέθοδο, ενώ τα τελευταία χρόνια εστιάζει το ενδιαφέρον του στο ζήτημα του Χορού στο αρχαίο και στο σύγχρονο δράμα. Δίδαξε επί πενταετία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών και τώρα διδάσκει υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πελοποννήσου.

   

  Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

  (2008) Στάλιν, Αιγόκερως

  (2007) Θέατρο και διαπολιτισμική αγωγή, Δαίδαλος Ι. Ζαχαρόπουλος

  (2007) Χ Διεθνής συνάντηση αρχαίου ελληνικού δράματος, 2000: 2500 χρόνια αρχαίου ελληνικού δράματος:παράδοση και προοπτικές. ΧΙ Διεθνής συνάντηση αρχαίου ελληνικού δράματος, 2002: Θηβαϊκός κύκλος, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

   

  Μεταφράσεις

  (2011) Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Ηρακλής μαινόμενος, Νεφέλη

   

  Λοιποί τίτλοι

  (2004) Hot Sp

  Το 1983-4 ιδρύεται το σχήμα, εταιρεία Θεάτρου "διπλούς Έρως” και αμέσως μετά την πρώτη του παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ. Μέσα από μια αδιάκοπη σειρά εσωτερικών διαμορφώσεων και μεταμορφώσεων, το σχήμα μετονομάζεται σε “Theseum Ensemble” (TE).

  Η δουλειά του διατρέχεται από δύο επίμονες παραδοχές:

  α) Θέατρο είναι η τέχνη πάνω στην ιστορία των ανθρώπων.

  β) Δεν υπάρχει στιγμή στην καθημερινότητα που να μην είναι θέατρο μόλις υπάρξει το κατάλληλο βλέμμα.

   

  Τα τελευταία χρόνια μέσα από τις παραστάσεις του, τον απασχολούν φανερά πια, τρία ζητήματα:

  Ι.Έλκεται ανέκαθεν από τις Συναθροίσεις. Μέσα από αυτόν τον τροπισμό των ανθρώπων άρχισε να διερευνά την έννοια του Xορού στο αρχαίο ελληνικό δράμα - σαν μια αρχαία δομή ικανή να παράγει σύγχρονες μορφές τόσο μέσα στη θεατρικότητα όσο και στην καθημερινότητα. Μια δομή με εξαιρετικές ιδιότητες, μια δομή ικανή να παράγει θέατρο, κείμενο, χάος, ιστορικότητα, πολιτική. Μια δομή / μηχάνημα του σύγχρονου βλέμματος.

  ΙΙ. Μέσα από ποιους δρόμους το σώμα ενός ηθοποιού μπορεί να εξωθείται στο σημείο μετατροπής του σε παραστασιακό φαινόμενο - ντοκουμέντο.

  (Εδώ η Βιολογία - όπως και η συνάντησή του με τον A.Lowen και την Βιοενεργειακή Ανάλυση - παίζουν καθοριστικό ρόλο.)

  ΙΙΙ. Οι τρόποι που οι στιγμές της καθημερινότητας, οι ασήμαντες και συμπτωματικές μπορούν να "δηλητηριάζουν" την θεατρικότητα, σπρώχνοντας την βίαια προς την ποίηση και το ντοκιμαντέρ. 

  Αυτού του είδους η τακτική γραφής, ικανή να παράγει κείμενο, συνιστά αυτό που συνηθίζει να ονομάζει ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΩΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ.

  Επίσης, κάθε θεώρημα που μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα φαινόμενα.

 • Buzz

 • Αρθρογραφία

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Τώρα

 • Παρελθόν

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.