ΑΚΟΥ

ΑΚΟΥ "ΠΑΡΑΓΩΓΕ"...


4.9/5 κατάταξη (38 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 14/07/2017 22:22
  • Κατηγορία: Άρθρο

Άκου "παραγωγέ"..
Και άκου καλά. Δε θα ασχολιόμουν μαζί σου, άλλα το οφείλω στο κορίτσι μου. Στο κορίτσι μου, που άφησε το θέατρο, για κάτι τύπους σαν κι εσένα. Όχι επειδή στερείται ταλέντου, ούτε ομορφιάς. Αλλά επειδή δεν μπορούσε να αντέξει συμπεριφορές από κάτι τύπους σαν κι εσένα. Γιατί εσύ "παραγωγέ", ανήκεις σε ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπου.
Άκου, λοιπόν.
Την επόμενη φορά που θα κουνήσεις το δάχτυλο σε κάποιον, θυμήσου:
Συνεχώς απαιτούσες να βάλουμε πλάτη. Εσύ όμως, πλάτη δεν έβαλες ποτέ, για την παράσταση. Πλάτη βάλαμε όλοι εμείς. Εμείς που προβάραμε απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Εμείς που μέχρι να μας «κλείσεις», γιατί εσύ μας φώναξες, "παραγωγέ" και όχι εμείς, γιατί μας βρήκες, δε σε βρήκαμε, γιατί ενώ μιλούσες για lounge χώρους για διάβασμα και έταζες λαγούς με πετραχήλια, κατέληξες να διαπραγματεύεσαι ακόμη τον τρόπο πληρωμής μας, Σεπτέμβρη μήνα, όταν ήξερες ότι είχαμε αρνηθεί προτάσεις και δεν είχαμε επιλογή και έπρεπε να ξεκινήσουμε δουλειά.

Πλάτη δεν έβαλες ποτέ, όσο κι αν κλαίγεσαι δεξιά κι αριστερά με κροκοδείλια δάκρυα, ότι -και καλά- έχασες τα ωραία σου λεφτάκια. Πλάτη, βάλαμε ΟΛΟΙ εμείς. Ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί, οι συντελεστές, οι τεχνικοί, η επικοινωνία και οι ταξιθέτες. Όλοι αυτοί, δηλ. που παλεύουν για το μεροκάματο. Τα 20 και 50 ευρώ που (με τόση έπαρση) απορείς γιατί σου τα ζητάνε στην ώρα τους, είναι για όλους μας ζωτικής σημασίας, "παραγωγέ", για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που τόσο αγαπάμε. Το ΘΕΑΤΡΟ.
Το θέατρο, το οποίο αποφάσισες ξαφνικά να το κάνεις μπίζνα, θέλει αγάπη και μεράκι. Αν δε βγαίνουν τα οικονομικά, δεν τρέχει κάστανο. Της δουλειάς είμαστε, ξέρουμε. Εκτός από ψώνια, έχουμε και κάτι ακόμα, που προφανώς αγνοείς. Αν κάποιος μας πει «Δεν έχω, δε βγαίνω κλπ», δεν τρέχει τίποτα. Θα βάλουμε πλάτη ΕΜΕΙΣ, "παραγωγέ" και η παράσταση θα γίνει.
ΦΙΛΟΤΙΜΟ λέγεται αυτό που έχουμε εμείς..
Κάτι που εσύ και πολλοί από το συνάφι σου προφανώς δεν καταλαβαίνουν.
Χάρισμά σου λοιπόν τα λεφτά που δούλεψα και δεν πήρα κι εδώ τελειώνω οριστικά με εσένα. (Κράτησε τα γιατί μπορεί να σου χρειαστούν για ...μεταφορικά μέχρι την Επίδαυρο).
Και αλλάζω θέμα. Πάω σε κάτι άσχετο με εσένα και όλα τα προηγούμενα.
Βρήκα, που λες, τρόπο να γίνω πλούσιος.
Έχω τη φιλία του Ιωάννη, τη δοτικότητα της Ρένιας, το χαμόγελο της Ευδοκίας, την προσήλωση της Γιούλικας, την αφοσίωση του Αντίνοου, τη σεμνότητα του Δάνη, την ευγένεια του Βασίλη, το χιούμορ του Σταύρου, τη διακριτικότητα της Μαριαλένας, το ταλέντο του Μάκη, τον επαγγελματισμό του Πέτρου, τη στήριξη της Brainco και τέλος την αυταπάρνηση του Χρήστου και του Λεονάρντο, αλλά και όλων των παιδιών του θεάτρου πίσω από τη σκηνή.
Εσύ;

Χάρης Τζωρτζάκης 

 

 

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας σχολιάζει:

Η επιστολή και η δημοσίευσή της σώζει ζωές !! Σας ευχαριστούμε κι ας την πατήσαμε ! Σας ευχαριστούμε γιατί ενώ την πατήσαμε , χάρη σε σας και την τόλμη σας δεν νιώθουμε ηττημένοι !!

Είμαι σίγουρος πως θα σας ευχαριστούν και οι επόμενοι ! Αν και εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει ούτε μισός επόμενος να συνεργαστεί με τον συγκεκριμένο "παραγωγό" . Αν και στην ουσία πρόκειται για κατάσκοπο από άλλο επάγγελμα .

Δυστυχώς πρέπει να υπενθυμίζεται συνεχώς πως το θέατρο είναι βέβαια δημιουργία , είναι μεράκι , είναι όλες αυτές οι ωραίες ιδέες αλλά είναι πάντα και ένα επάγγελμα ! Όπως όλα τα άλλα . Εργάζεσαι , ώρες ατελείωτες ! Κοπιάζεις ! Ακόμη κι αν δεν έχεις πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα έχεις κοπιάσει . Φανταστείτε να αποφάσιζαν να μην πλήρωναν ξαφνικά χειρουργούς , δικηγόρους , καθηγητές . Καταλαβαίνετε ; Όχι , δε μιλάμε για περικοπές ! Εννοούμε για έναν ολόκληρο χειμώνα δουλειάς να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ !!!

Αλλά αυτό εκεί δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ . Γιατί οι άνθρωποι κάνουν δουλειά ! Είναι επαγγελματίες ! Δεν είναι ψώνια ! Ηθοποιοί , σκηνοθέτες και κουραφέξαλα !!

Αυτή είναι δυστυχώς η αντιληψη !! Ζουμε ακόμη τις θλιβερες εποχες που πρεπει ακομη καθημερινα να αποδεικνύεις ότι είναι επαγγελμα !!

Μια φορά ευτύχησε να συνδυαστεί με δουλεια (φτασαμε να λεμε ευτυχησε ) . Καπου γυρω στη δεκαετία του 50 ! Και ξερω τι θα πείτε . Και το ίδιο πιστεύω και γω !! Αλλα παρ ολα αυτά συνδυάστηκε με επαγγελμα !! "Ηθοποιός;;; Πουτάνα θα γίνεις μωρή";;;;
Ως εκεί . Αλλο δεν εχει . Μην περιμενετε !!

Εβίβα !!!

(..)

Κι εγώ πάρα πολύ !! Αν δεν υπήρχε ο δικός μας πυρήνας που αντεξαμε να σταθουμε ο ενας πλαι στον αλλον θα είχε νικήσει ! Αλλά δεν εχει νικήσει γιατί εμείς ολοι είμαστε μαζί και ευτυχώς μαζί και απέναντι . Απεναντί του ! Χάρη στον τρόπο που δουλεύεις και χάρη στην κουλτούρα που φέρεις ως ανθρωπος, σταθηκες διπλα μας ως το τελος . Και συ και η brainco ! Και δεν εννοω επαγγελματικά παιδιά !!! Η Digeni C Semina τουλαχιστον για εμένα λειτούργησε και ως εμψυχωτής . Ώστε να μην το βάλω κάτω . Ώστε να συνεχίσω σα να μην έγινε τίποτα . Ωστε να ξεπερασω την φθορά αυτής της απάτης !!! Γιατί η σφαλιάρα κι απογοήτευση ήταν μεγάλη ! Μεγάλο το σοκ ! Και εσύ με ταρακούνησες τη στιγμή που έπρεπε !! Έτσι καταλήγω ξανά να συμφωνήσω με την επιστολή του Χάρης Τζωρτζάκης!!! Για εμενα αυτα ειναι κέρδος και αμοιβή ! Οι άνθρωποι που γνώρισα κ με πλούτισαν . Όχι οτι μου αρκεί να αμοίβομαι μόνο έτσι . Δεν "βγαίνω" μόνο μ αυτό όχι ! Αλλά τουλαχιστον γι αυτη τη μια και μοναδική φορα που μου επέτρεψα να πατήσω την μπανανόφλουδα (γιατί δεύτερη δεν θα χει ) νιωθω ότι ο κοπος δεν πηγε στράφει !

 

Διαβάστε επίσης:

- ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ 1

- ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ 2

- ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ 3


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.