• BUZZ
  • Νέα
  • 'LULU' ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΥΒΑΡΔΑ
'LULU' ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΥΒΑΡΔΑ

'LULU' ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΥΒΑΡΔΑ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 18/09/2019 11:07
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

O Γιάννης Χουβαρδάς διασκευάζει και σκηνοθετεί το αριστούργημα του Φρανκ Βέντεκιντ, LULU. Ένα από τα κορυφαία κείμενα του σύγχρονου θεάτρου ζωντανεύει στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από 6 Νοεμβρίου, με έναν εξαιρετικό θίασο πρωταγωνιστών που αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργο Μπινιάρη, Άλκηστη Πουλοπούλου, Άκη Σακελλαρίου, Αλέκο Συσσοβίτη, Χάρη Φραγκούλη, Νίκο Χατζόπουλο.

Ο Γερμανός συγγραφέας Φρανκ Βέντεκιντ απελευθέρωσε τα σκοτεινά ένστικτα της αστικής τάξης, που παρέμεναν πολλούς αιώνες φυλακισμένα μέσα στην απεραντοσύνη του ανθρώπινου υποσυνείδητου, με δύο επαναστατικά για την εποχή τους κείμενα, Το πνεύμα της γης και Το κουτί της Πανδώρας (αργότερα θα καθιερωθεί να παίζονται μαζί και θα γίνουν γνωστά με τον ενιαίο τίτλο Λούλου).

Ο Βέντεκιντ ήταν ένας ριψοκίνδυνος σχοινοβάτης, μόνος και πολύ πιο ψηλά από όλους τους προγενέστερους αλλά και τους σύγχρονούς του. Στην υποκρισία της άρχουσας τάξης αφιέρωνε τον έναν επικήδειο μετά τον άλλο. Τα έργα του, χαρακτηρισμένα ως άσεμνα και πορνογραφικά, ανέβαιναν στη σκηνή μόνο λογοκριμένα. Σε μια εποχή που οι γυναίκες ήταν σιδηρόφρακτες από την κορυφή ως τα νύχια, οι γυναικείοι του ρόλοι ξεγυμνώνονταν επί σκηνής και έπαιζαν σε σκληρές ερωτικές σκηνές, ακόμα και με χαρακτήρες του ίδιου φύλου. Έδειχνε αφτιασίδωτη τη βία, την εκπόρνευση και τη χρήση ναρκωτικών. Έγραφε σε μια πρωτόγνωρη για την εποχή του θεατρική γλώσσα, με σύντομες σκηνές και κοφτούς διαλόγους, όπου κάθε λέξη συγκρουόταν με την επόμενη, σαν μια καταιγιστική ανταλλαγή λεκτικών πυροβολισμών. Η ίδια η Λούλου συνεπαίρνει το κοινό με τη γνήσια ζωτικότητά της, τον αχαλίνωτο ερωτισμό της, την φυσική ευφυία της και το ακατάλυτο μυστήριό της.
Είναι η επιτομή της άγριας φύσης σε όλη της την ομορφιά και την τρομακτικότητα. Κανείς δεν μπορεί να την αποκτήσει, να την ελέγξει ή να την υποτάξει, ούτε ο πιο σκληρός θηριοδαμαστής. Το αίνιγμά της συνίσταται στην ικανότητά της να ενσαρκώνει άψογα και με τέλεια αθωότητα όλες τις εικόνες που προβάλλονται επάνω της: παιδί, παρθένα, σύζυγος, φίλη, φαμ φατάλ, μητέρα, ερωμένη, πόρνη, ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Δεν βιώνει τους ρόλους που της ανατίθενται, αλλά τους παίζει, παίζοντας ταυτόχρονα μαζί τους. Μπορεί να γίνει η Νέλλυ, η Εύα, η Μινιόν, ή οποιαδήποτε άλλη φανταστική ή μυθική θηλυκή ύπαρξη, κάτω όμως απ' όλες αυτές τις μάσκες παραμένει πάντα η Λούλου.

Ποια είναι λοιπόν η Λούλου, τι είναι η Λούλου; Είναι ο Παράδεισος και η Κόλαση, ο Έρως και ο Θάνατος, μια δύναμη της φύσης, αποκύημα της φαντασίας, όλες οι γυναίκες και όλες οι ιδέες για την γυναίκα.

Πώς όμως μπορεί κανείς να συλλάβει, πολύ λιγότερο να καταλάβει, ένα τέτοιο πλάσμα; Γύρω της ένας φαντασμαγορικός θίασος αρσενικών και θηλυκών μορφών, χαρακτηρισμένων από τον ίδιο τον Βέντεκιντ ως «τέρατα», παίζουν κάθε είδους νούμερα αστικού δράματος, τσίρκου, μπουρλέσκ και μελοδράματος, στην απεγνωσμένη τους απόπειρα να λύσουν τον μέγα γρίφο. Το καθαρτήριο του Δάντη είναι παραμύθι για μικρά παιδιά σε σύγκριση μ' αυτήν την επικίνδυνη βουτιά στα απύθμενα βάθη της σεξουαλικότητας, που αντανακλά με εντυπωσιακή ακρίβεια και καλοακονισμένο χιούμορ την πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης υπόστασης.

 

Η παράσταση, που κάνει πρεμιέρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 6 Νοεμβρίου 2019, διαθέτει έναν εξαιρετικό θίασο πρωταγωνιστών (με αλφαβητική σειρά):
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Μπινιάρης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος.

Συντελεστές:
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάνννα Τσάμη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Φαναριώτη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη
Φωτογραφίες: Άλεξ Κατ
Video: Παντελής Μάκκας


Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Performing arts & entertainment

Πρώτη παράσταση: Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κυριακή, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 20.30
Σάββατο: 18.00 & 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
Α ΖΩΝΗ:€25 κανονικό, €22 φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, άνω των 65
Β ΖΩΝΗ: €20 κανονικό, €17 φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, άνω των 65

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:
v Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00 - 14:00, καθώς και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της κάθε παράστασης.
v Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00).
v Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων).
v Μέσω τηλεφώνου:
·στο τηλεφωνικό κέντρο της Artinfo 210 9213310 (Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-22.00)
·στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 210 7234567 (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00
v Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις διευθύνσεις:

www.mcf.gr
www.artinfo.gr
www.ticketservices.gr
tickets.public.gr
www.viva.gr


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.