ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
 • Βιογραφικό

  Επάγγελμα: Σκηνοθέτης

  Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1992, οπότε στράφηκε κυρίως στη σκηνοθεσία.

  Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Μέγαρο Μουσικής, με ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου σκηνοθετώντας κλασικά και σύγχρονα έργα, μεταξύ άλλων τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Το 2008, σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας τις Τρωάδες του Ευριπίδη.

  Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, που ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία το 1997 (είχε προηγηθεί η Φιλονικία του Μαριβώ το 1995 στον Τεχνοχώρο υπό σκιάν), έχει σκηνοθετήσει τα έργα Κοινός Λόγος της Έλ. Παπαδημητρίου, Βρομιά του Ρ. Σνάιντερ, Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα του Λόρκα, Δύο Θεοί του Λ. Χρηστίδη, Εδουάρδος Β΄ του Μάρλοου (Ηρώδειο, Ελληνικό Φεστιβάλ 2000), Παίζοντας με τη φωτιά του Στρίντμπεργκ, Τέλος του παιχνιδιού του Μπέκετ, Τολμηρές πολαρόιντ του Μ. Ρέιβενχιλ, Ο γλάρος του Τσέχωφ, Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ του Μάρτιν ΜακΝτόνα, Βόυτσεκ του Μπύχνερ, Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας του Λ. Μπαίρφους, Τα κοκκινομπλέ πατίνια του Στ. Τσιώλη, Οθέλλος του Σαίξπηρ (Ηρώδειο, Ελληνικό Φεστιβάλ 2006), Καθόλου καλά της Ούρσουλα Ράνι Σάρμα, Motortown του Σάιμον Στήβενς, Εχθροί εξ αίματος του Αρκά, Σφαγείο του Ιλάν Χατσόρ, Τρωάδες του Ευριπίδη, Ορφανά του Ντέννις Κέλλυ και τέλος το έργο Τέσσερις αχτίδες συν μία ή Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη της Ρεγγίνας Καπετανάκη και του Βασίλη Ρίσβα με την κινητή μονάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου που δίνει παραστάσεις για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

  Έχει διδάξει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 2011 τιμήθηκε με το έπαθλο σκηνοθεσίας «Φώτος Πολίτης» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο.

 • Buzz

 • Αρθρογραφία

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Τώρα

 • Παρελθόν

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.