• BUZZ
  • Άρθρο
  • Η ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΡΗ ΡΑΠΤΗ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ "π"
Η ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΡΗ ΡΑΠΤΗ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ

Η ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΡΗ ΡΑΠΤΗ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ "π"


4.7/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 16/03/2018 11:24
  • Κατηγορία: Άρθρο

Μαρία Σαλώμη Σκλοντόφσκα-Κιουρί
(Μαντάμ Κιουρί)


Αυθαίρετοι Συσχετισμοί


Εάν επέλεγα ή χρησιμοποιούσα ένα γράμμα ή έναν αριθμό για να περιγράψω με «μνημονικό κανόνα» τη διάμετρο του κύκλου ζωής της Μαντάμ Κιουρί, θα επέλεγα τη μαθηματική σταθερά «π».
Ο συμβολισμός του αριθμού «π» προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» της λέξης περιφέρεια και έχει καθιερωθεί διεθνώς. Ο αριθμός «π» είναι άρρητος αριθμός, υπερβατικός, με ασυνήθιστες ιδιότητες. Ο αριθμός «π» είναι μια μαθηματική σταθερά οριζόμενη ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου, στην «ευκλείδειο γεωμετρία». Επίσης, ονομάζεται παγκόσμια σταθερά του Αρχιμήδη. Ο δε μνημονικός κανόνας του αριθμού κατά τον Πλάτωνα είναι

Μνημονικός κανών για τα 23 πρώτα ψηφία του π = 3,14

π

πατρίδα: Πολωνία, γεννήθηκε το 1864 στη Βαρσοβία.

πένθος: Γνώρισε τον πόνο νωρίς, πέθανε η αδελφή της και δυο χρόνια αργότερα η μητέρα της.

παράνομο Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο: Λόγω του ότι δεν επιτρεπόταν η φοίτηση γυναικών σε πολωνικά πανεπιστήμια, παρακολουθούσε μαθήματα στο παράνομο «ιπτάμενο» πανεπιστήμιο.

προορισμός Παρίσι: Στα 24 της χρόνια μετακόμισε στο Παρίσι, στη μεγαλύτερη αδελφή της, που ήταν γιατρός, και παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.


πτυχίο: Το παρέλαβε από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης αποφοιτώντας από τη Σχολή Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών.

παντρεύτηκε: Τον Πιερ Κιουρί, καθηγητή Φυσικής στη Σορβόνη. Με πολιτικό γάμο.

ποδήλατο: Ο μήνας του μέλιτος ήταν ο γύρος της Γαλλίας με ποδήλατο.

παιδιά: Ιρέν και Εύα.

παρότρυνση: Από το 1891 η Μαρία μελετούσε τις εργασίες του καθηγητή Μπεκερέλ, πάνω στα άλατα του ουρανίου, ο οποίος διαπίστωσε ότι εξέπεμπαν ακτινοβολίες. Παρότρυνση του Μπεκερέλ προς την Κιουρί να επιλέξει διατριβή με θέμα αυτά τα φαινόμενα.

παρατήρηση: Την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μερικά ορυκτά του ουρανίου παρουσίαζαν ισχυρότερη ακτινοβολία-ραδιενέργεια από το ουράνιο.


πρωτοποριακή ιδέα!

πρωτοπόρος γυναίκα!

παθιασμένη: Με την επιστήμη και με τη ζωή.

πισσουρανίτης: Η εργασία της Μαρίας είχε συναρπάσει τον Πιερ Κιουρί, ο οποίος στάθηκε δίπλα της για να τη βοηθήσει, εγκαταλείποντας τις δικές του έρευνες. Διαπίστωσε ότι το ορυκτό πισσουρανίτης είχε ακτινοβολία περίπου πέντε φορές ισχυρότερη από το ουράνιο.

πολώνιο: Το 1898 είχαν απομονώσει μια ουσία με τριακόσιες φορές ισχυρότερη ακτινοβολία από το ουράνιο. Ονομάζουν το νέο στοιχείο «πολώνιο», τιμώντας τη χώρα καταγωγής της. Λίγους μήνες μετά ανακοινώνουν στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών ένα νέο στοιχείο, μια δραστική ουσία, προτείνοντας αυτό το νέο στοιχείο να ονομαστεί «ράδιο». Και εισάγουν τον όρο ραδιενέργεια.

παρασύρθηκε: ο Πιερ Κιουρί από μια άμαξα στους δρόμους του Παρισιού και πέθανε.

πέθανε: ο Κιουρί και μαζί του πέθανε και η χαρά της για τη ζωή. Τέσσερα χρόνια αργότερα τη ζωή της επισκέπτεται ένας καινούριος παθιασμένος, παράφορος έρωτας με τον Πωλ Λανζεβέν, παντρεμένο με τέσσερα παιδιά, καθηγητή Φυσικής, βοηθό του Πιερ Κιουρί.
πωλ: Ο καθηγητής, ο παράνομος έρωτας.

πτώση: Από αυτή τη σχέση ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο, τόσο στην κοινωνία όσο και στον Τύπο.

πέφτει σε κατάθλιψη: Πρωτοσέλιδα εφημερίδων τη διαπόμπευσαν. Η Κιουρί και ο Λανζεβέν αρνούνται τα πάντα. Επηρεάζεται η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, η οποία της ζητά να μη δεχθεί το δεύτερο βραβείο Νόμπελ. Ο Πωλ Λανζεβέν την υπερασπίζεται με επιστολή του που εξηγεί στον Αρένιους τι πραγματικά συμβαίνει. Τελικά το δεύτερο Νόμπελ Χημείας το παραλαμβάνει, αλλά το γεγονός αποσιωπήθηκε από τις εφημερίδες. Επίσης, προστατεύτηκε και από τον Πωλ, ο οποίος ξιφασκισε με δημοσιογράφο για τις φήμες που κυκλοφορούσαν.

πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: 1914, εξόπλισε είκοσι φορτηγά και τα μετέτρεψε σε κινητά νοσοκομεία. Εγκατέστησε σε αυτά περίπου διακόσιες συσκευές παραγωγής ακτίνων Χ. Εξόπλισε και νοσοκομεία με ανάλογες συσκευές. Προσωπικά εκπαίδευε τους χειριστές των συσκευών και οδηγούσε και η ίδια τα αυτοκίνητα. Η συνεισφορά της προς τους ασθενείς της δεύτερης πατρίδας της, της Γαλλίας, ήταν τεράστια, ασύλληπτη για την εποχή.

παγκόσμια αναγνώριση: Ίδρυσε το Ινστιτούτο του Ραδίου.

πέθανε: Στο Πασί, χαρίζοντας την ίδια της τη ζωή στην επιστήμη, διότι ο θάνατός της προήλθε από τη μακροχρόνια έκθεσή της στα ραδιενεργά στοιχεία που μελετούσε.

πρώτο γράμμα της αλφαβήτου
το «Α»: Με αυτό το γράμμα αρχίζουν λέξεις συγκλονιστικές για τη ζωή της Κιουρί.

Αγάπησε και Αγαπήθηκε.

Ακτινοβολία: Ασχολήθηκε με πάθος για τη διερεύνηση σωματιδίων που εκπέμπουν ακτίνες.

Ακτινοβόλησε σαν επιστήμων, σαν σπουδαία προσωπικότητα, σαν γυναίκα.

Ακτινοβόλησε, ως μια από τις πλέον σημαντικές γυναίκες, τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της όσο και μετά θάνατον.

Ακτινοβολούν ακόμα και σήμερα οι σημειώσεις της και θα ακτινοβολήσουν για τουλάχιστον αλλά χίλια πεντακόσια χρόνια ακόμα. Τα τετράδια με τις σημειώσεις της φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού και όποιος επιθυμεί να τις διαβάσει χρειάζεται να υπογράψει με δική του ευθύνη ώστε να τα μελετήσει.

Το τίμημα των επιστημόνων για την επιστήμη μπορεί να είναι η ίδια η ζωή.

Απλαστική Αναιμία: Αιτία θανάτου: Το τίμημα για να ακτινοβολήσει ένα αστέρι.

Αϊνστάιν: Βαθιά εκτίμηση διακατείχε τη σχέση τους, ανθρώπινή και επιστημονική. Η Μαντάμ Κιουρί έγραψε συστατική επιστολή σε δύσκολους καιρούς για εκείνον, ώστε ο Αϊνστάιν να εργαστεί στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Και αυτός της το ανταπέδωσε τις ημέρες του μεγάλου σκανδάλου.
Αϊνστάιν για Κιουρί: «Θεωρώ τον εαυτόν μου ευτυχή που είχα την τιμή να σας γνωρίσω στις Βρυξέλλες». Από όσες προσωπικότητες έχω γνωρίσει, είστε η μόνη που δεν την έχει διαφθείρει η διασημότητα».

πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και με πρώτη σειρά.

πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στη θέση του Πιερ Κιουρί μετά τον θάνατό του: Συνέχισε το μάθημα αρχίζοντας από την τελευταία λέξη του Πιερ.

πρώτη γυναίκα που πήρε Νόμπελ στη Φυσική: Το 1903 οι Κιουρί μοιράζονται το Νόμπελ Φυσικής με τον καθηγητή Μπεκερέλ. Ο Πιερ πληροφορήθηκε την αρχική πρόταση της Επιτροπής να λείπει το όνομα της Κιουρί και με επιστολή έθεσε ως όρο ότι απαραίτητα μέσα στο βραβείο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το όνομα της Μαρία Κιουρί. Για μια ακόμη φορά την προστάτευσε.

πρώτη γυναίκα που πήρε το Νόμπελ στη Χημεία: Το 1911 και ο Πωλ απέστειλε επιστολή για την Κιουρί.

πρώτη μητέρα: Αφού η ίδια είχε πάρει δύο Νόμπελ, έζησε την απονομή βραβείου Νόμπελ και της κόρης της.

πρώτη γυναίκα που η επιστημονική κοινότητα: Σε ένδειξη σεβασμού προς τη Μαρία Κιουρί έδωσε το όνομά της σε μονάδα μέτρησης ραδιενέργειας το Ci και στο τεχνικό χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 96 το kiourio.

πρώτη Επιστήμονας που απεικονίζουν το πρόσωπό της: Σε χαρτονομίσματα στη Γαλλία και την Πολωνία.

πρώτη γυναίκα που δόθηκε το όνομά της: Στο Πολωνικό Πανεπιστήμιο «Μαρία Σκλοντόφσκα-Κιουρί».

πάνθεον: Πρώτη και μοναδική γυναίκα που αναπαύεται στο Μαυσωλείο Πάνθεον, που αποτελεί την τελευταία κατοικία εξαίρετων ανδρών της Γαλλίας σε καθαρά ανδρικό κοιμητήριο.


"π". Η παρή γράφει αυθαίρετους συσχετισμούς με αιτία!

παρή: ενδοκρινολόγος, «Ραδιοϊσότοπα - πυρηνική ιατρική»

 

Τον Μάρτιο άρχισε η παράσταση.
Τον Μάρτιο, επίσης, έχει καθιερωθεί η παγκόσμια ημέρα του αριθμού π (14 Μαρτίου)
και συμπτωματικά την ίδια μέρα γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και πέθανε ο Στίβεν Χόκινγκ.

 

 

 

Παρή Ράπτη,
Ιατρός ενδοκρινολόγος


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.