ΒΛΟΥΤΗΣ ΑΚΙΣ

ΒΛΟΥΤΗΣ ΑΚΙΣ
 • Βιογραφικό

  Ο Άκις Βλουτής σπούδασε σημειωτική και θεατρικές σπουδές στο Παρίσι και την Ιταλία αντίστοιχα, προτού φοιτήσει σε δραματική σχολή στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή του πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων: «Η μικρή Σειρήνα» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε σκηνοθεσία Θοδ. Εσπίριτου (1992), «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν στο Θέατρο Εξαρχείων (1994), «Σπασμένο γυαλί» του Ά. Μίλλερ σε σκηνοθεσία Τ.Βουτέρη (1995), «Περιπέτεια» της Μαρίνας Τσβετάγεβα σε σκηνοθεσία Σ.Λιβαθινού στο Θέατρο του νότου (1996) και «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Β.Μαυρομάτη (1997).
  Το 1997 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Λευτέρη Βογιατζή στην παράσταση «Η νύχτα της κουκουβάγιας», που έλαβε χώρα στην «Νέα Σκηνή» για τρεις συνεχείς σεζόν, σχέση που συνεχίστηκε όταν ο Βογιατζής σκηνοθέτησε τους «Πέρσες» του Αισχύλου στο Εθνικό Θέατρο (1999). Από το 1999 ως το 2001 συμμετείχε στην παράσταση «Φρεναπάτη» του Τ.Κούσνερ σε σκηνοθεσία Σ.Λιβαθινού σε συνεργασία με την εταιρία Θεάτρου Δόλιχος, ενώ πρωταγωνίστησε στο Θέατρο του Νότου στην πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου «Χειμώνας» του Γιόν Φοσσέ.
  Συνεργάστηκε ξανά με την Νέα Σκηνή στο «Σχολείο Γυναικών» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Λ.Βογιατζή (2003-2005).
  Το 2011 επιμελήθηκε μαζί με την Ρούλα Πατεράκη την σκηνική προσαρμογή του κειμένου «Φωτείνη Σάντρη» του Γ. Ξενόπουλου για την παράσταση «Κόκκινος Βράχος» στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ρ.Πατεράκη, συνεργασία που παρατάθηκε όταν παρουσίασαν την ίδια χρονιά για το Φεστιβάλ Αθηνών το έργο «Δαίμονας» της Μαρίας Ευσταθιάδη.
  Παράλληλα, το 2007, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο άνοιξε για αυτόν.
  Ίδρυσε την Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+x), η οποία στεγάστηκε στο κέντρο της Αθήνας στο «Από Μηχανής Θέατρο», όπου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του, ανέβηκαν πολυάριθμες παραγωγές κλασικού και μοντέρνου θεατρικού ρεπερτορίου, πολλές από τις οποίες έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την εταιρεία του.
  Η πρώτη του συνεργασία στο Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών ήταν στο πρωτοπαρουσίαστο θεατρικό έργο "Κωλοδουλειά" του Γ.Μαυριτσάκη (2009).
  Από το 2009 ως και το 2011 ανέβηκαν οι παραστάσεις: «Στάχτη στα μάτια» του Λαμπίς σε σκηνοθεσία Ν.Χατζόπουλου, «Εξόριστοι» του Τζέιμς Τζόυς σε σκηνοθεσία Ρ.Πατεράκη (2010-2011), «Η ιστορία των Μεταμορφώσεων» του Γιάννη Πάνου σε σύλληψη εικαστικού χώρου-σκηνοθεσία Ν.Αναγνωστόπουλου και Ά.Βλουτή αντίστοιχα (2010) και «Φύλλα Ημερολογίου» του Κων. Χρηστομάνου σε σύλληψη σκηνικού χώρου Νίκος Αναγνωστόπουλος- Άκις Βλουτής και σκηνοθεσία Άκι Βλουτή (2011).
  Την ίδια χρονιά σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο «Το ξύπνημα των νεκρών» του Ίψεν.
  Από το 2012 ως το 2016 παρουσιάστηκαν στο Από Μηχανής Θέατρο τα έργα: «Κουαρτέτο» του Χ.Μίλλερ σε σκηνοθεσία Μπρούσκου (2012), «Το τέλος του Παιχνιδιού» του Σ.Μπέκετ σε σκηνοθεσία Δ.Λιγνάδη (2013), «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν (2014), «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Θ. Παπακωνσταντίνου (2015) και «Στροχάιμ» του Δ.Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Σ.Φασουλή (2015-2016).
  Το 2016 σκηνοθέτησε το έργο «Ο πίθηκος του Κάφκα» του Κόλιν Τίβαν ενώ παράλληλα έπαιζε στην παράσταση «Πάρτι Γενεθλίων» του Χ. Πίντερ σε σκηνοθεσία Δ. Παπαδόπουλου. Από το 2017 ως το 2018 συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κιμούλη στην παράσταση «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» του Ε. Άμπυ σε σκηνοθεσία Γ.Κιμούλη.
  Για την ερμηνεία του Richard Rowan στους "Εξόριστους" έλαβε το "Βραβείο Κριτικών Θεάτρου στην κατηγορία «Διεθνές ρεπερτόριο» ενώ το 2016 προτάθηκε για βραβείο Κουν Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Στροχάιμ του Δημήτρη Δημητριάδη» στον ομώνυμο ρόλο.

 • Buzz

 • Αρθρογραφία

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Τώρα

 • Παρελθόν

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.