• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
Ο ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Ο ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ


5.0/5 rating 1 vote

Θάθελα να υπήρχε μαγικός τρόπος να έκανα -κατά καιρούς- διακοπές ...στο μυαλό κάποιου. Αυτήν την περίοδο, θα επέλεγα μια βδομάδα στον νου του Στρίντμπεργκ!

Θα ταξίδευα πάλι στη Στοκχόλμη, θα ξαναπήγαινα στον "γαλάζιο πύργο", στο σπίτι του, (που τόσο με είχε ανατριχιάσει), εκεί στην Οδό Ντρότνιγκαταν 85 και θα βυθιζόμουν μέσα του.
Σ αυτήν την ασταθή, οργισμένη παράφορη φύση, που διαρκώς αναζητούσε το απόλυτο.
" Στη σιωπή δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα, όπως μπορείς στα λόγια", έλεγε αυτός ο συναρπαστικός μαέστρος του λόγου, ο πολυγραφότατος Σουηδός συγγραφέας, πατέρας – κατά τον Ο' Νήλ – του σύγχρονου θεάτρου, με τη δύσκολη παιδική ηλικία, ο δεινός ερμηνευτής της συμπεριφοράς των ανθρώπων και των μυστηρίων του υποσυνείδητου, αυτός που έφτασε στα πρόθυρα της τρέλας, ύστερα από τις επώδυνες αποτυχίες των τριών γάμων του. Εκεί μέσα στο μυαλό του, θα ένιωθα τους υπέροχους κραδασμούς, όταν γραφόταν "Ο πατέρας", η "Δεσποινίς Τζούλια" , "Οι Δανειστές", "Ο Χορός του θανάτου", η "Καταιγίδα", ο "Πελεκάνος", η "Σονάτα των φαντασμάτων", το "Προς Δαμασκόν", "Οι Σύντροφοι"...
Εκεί, στην απομόνωσή του, στο μικρό του δωμάτιο, θα ένιωθα τον πυρετό της προετοιμασίας του αυτοβιογραφικού βιβλίου του "Μόνος". Την αριστουργηματική εξιστόρηση των προσπαθειών του να οργανώσει, εντός των τειχών του αυτοεγκλεισμού του, την άμυνά του για την έξοδο προς τους ανθρώπους.
Αν αναρωτιέστε πώς μια τόσο διαταραγμένη προσωπικότητα, κατάφερε να μετουσιώσει το προσωπικό μαρτύριο σε ρωμαλέα δραματουργία, η Σωτηρία Ματζίρη, έχει ήδη επισημάνει εύστοχα: "Υπήρξε αληθινός πρωτοπόρος. Διέλυσε συμβάσεις ύφους και περιεχομένου, επινοώντας, ένα νέο τηλεγραφικό στιλ και μια στακάτη γλώσσα φτιαγμένη από φαινομενικά ασύνδετα θραύσματα".
Τι ωραία, που αρχές Μαΐου ο Γιώργος Αρμένης ανεβάζει τον ''Πατέρα''!
Real news 15/04/2018


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.