ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΙΨΕΝ

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΙΨΕΝ


4.6/5 κατάταξη (10 ψήφοι)

Έζησα ένα απόγευμα στο σπίτι του Ίψεν, στο Όσλο. Εδώ, έγραψε τα δύο τελευταία του αριστουργήματα: "Ιωάννη Γαβριήλ Μπόργκμαν" κι "Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί".

Επιβλητικό γωνιακό κτήριο, στην Henrik Ibsens gate 26 , απέναντι από τα ανάκτορα.

Υπερπολυτελή σαλόνια, τραπεζαρίες, γραφεία. Λιτά υπνοδωμάτια, μπάνιο και κουζίνα.

Η σύζυγός του Σουζάνα, δεν του επέτρεπε περιπάτους, αν προηγουμένως δεν ολοκλήρωνε τη συγγραφική δουλειά.. Λέγεται, ότι τον κλείδωνε 3 ώρες, τα πρωινά, στο γραφείο.

Στις πολύωρες βόλτες του, δεν επεδίωκε κοινωνικές συναναστροφές, μελετούσε όμως, ανθρώπινες αντιδράσεις και συμπεριφορές. Έπινε καθημερινά τη μπύρα του στο "Grand Cafe".
Δεν του άρεσε που ήταν κοντούλης, γι αυτό φορούσε, ειδικής παραγγελίας, παπούτσια με τακούνια και απαραιτήτως ψηλό καπέλο.

Νιώθω ζωντανές σκιές, στα 12 δωμάτια. Σκιές από "Πέερ Γκυντ", "Κωμωδία του Έρωτα", "Κουκλόσπιτο", "Βρικόλακες", "Εχθρό του λαού", "Αυτοκράτορα και Γαλιλαίο", "Ρόμερσχολμ", "Κυρά της Θάλασσας", "Αγριόπαπια", "Έντα Γκάμπλερ"...
Ο μεγάλος Νορβηγός, μίλησε πρώτος για την υπονομευμένη αστική ευτυχία, πριν από τον Τσέχωφ και τον Μωπασάν.

Πρωτοπόρος της σύγχρονης δραματουργίας, προσωπογράφος της βασανισμένης ανθρώπινης ψυχής, με διεισδυτικη ανάλυση, θεμελίωσε τον κοινωνισμό στο νορβηγικό θέατρο.

Τον ένοιαζαν η κοινωνική θέση της γυναίκας, το κόστος διατήρησης του πολιτικού και κοινωνικού πλούτου, ζητήματα ηθικής τάξης, θρησκευτικότητας, οικογένειας..

Φωτογραφίζω τα πάντα γύρω και τον φαντάζομαι δίπλα μου, να σημειώνει:
*Η μειοψηφία μπορεί και να έχει δίκιο, η πλειοψηφία πάντα κάνει λάθος.
*Ποτέ δε φοράς καλό παντελόνι, όταν πηγαίνεις να πολεμήσεις για ελευθερία και αλήθεια.
*Μεγάλη, ασυγχώρητη αμαρτία, είναι όταν σκοτώνεις μέσα σ'έναν άνθρωπο την αγάπη.
Έτσι ακριβώς κ. Ίψεν.

Real news 17.7.2016


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.