• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ


5.0/5 rating 1 vote

Διαβάζω πως στο Θέατρο RADAR, προετοιμάζεται το έργο της Αναστασίας Παπαστάθη "Φαινόμενο Ρασομόν", ένα έργο εμπνευσμένο από διηγήματα του Ριονοσουκέ Ακουτάγκαβα και από αρχαίους μύθους "περί αληθείας". Ο Ακουτάγκαβα υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ιαπωνικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1892 και αυτοκτόνησε στα 35 του. Στοχαστής με σπάνιο πνεύμα, γνήσιος διανοητής, αρνήθηκε κάθε συμβατικότητα. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά το 1950, όταν ο Ακίρα Κουροσάβα γύρισε την ταινία "Ρασομόν", με σενάριο βασισμένο σε συλλογή διηγημάτων του.
Να θυμηθούμε πως ο όρος "Φαινόμενο Ρασομόν", επικράτησε στην νομική επιστήμη, αλλά και στην ψυχολογία. (Στην νομική π,χ. αντιπροσωπεύει την περίπτωση, που για το ίδιο γεγονός, υπάρχουν διαφορετικές καταθέσεις μαρτύρων)
Το έργο της Παπαστάθη "Φαινόμενο Ρασομόν" επιχειρεί να θέσει ερωτήματα που αφορούν στην σχετικότητα της αλήθειας και κατά πόσον αυτό που θεωρεί ο καθένας ως αλήθεια, σχετίζεται με τον χαρακτήρα, το επίπεδο ή το προσωπικό του όφελος.

Η γυναίκα αυτή -ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας- αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό θέατρο και κάθε της δουλειά, θεωρείται και είναι τομή.

Στο τελευταίο της έργο, την "Παρεξήγηση" του Camus, μεταφράζει, σκηνοθετεί και παίζει. Η παράσταση αποσπά το Βραβείο Μετάφρασης 2016 και το Βραβείο καλύτερης παράστασης από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων Τέχνης. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (παρακολούθησε και Φιλοσοφική) και στην Δραματική Σχολή είχε δασκάλους από Παγουλάτο, Δημόπουλο και Γκούφα, μέχρι Ντίνο Ηλιόπουλο και Κάκια Παναγιώτου. Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και πιάνο.

Κυρίως όμως, γνωρίζει βαθιά και ουσιαστικά, θέατρο. Κάτι που όλο και σπανιότερα απαντάται σ' αυτόν τον πολύπαθο χώρο.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.