• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΑΡΑ ΜΠΕΡΝΑΡ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ 'ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ'
Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΑΡΑ ΜΠΕΡΝΑΡ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ 'ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ'

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΑΡΑ ΜΠΕΡΝΑΡ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ 'ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ'


3.7/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Την Παρασκευή καταφθάνει στο κέντρο της πόλης, μια εμβληματική θεατρική περσόνα, η μεγάλη ντίβα του τέλους του 19ου αιώνα, η Ελληνίδα Σάρα Μπερνάρ, Ευαγγελία Παρασκευοπούλου.


Συνοδός της -μ έναν μαγικό τρόπο-, ο Μάνος Ελευθερίου, που εμπνεύστηκε από αυτήν, το πρώτο βραβευμένο, μυθιστορηματικό έργο του '' Ο καιρός των χρυσανθέμων''.
Στο θέατρο "Άλφα. Ιδέα" λοιπόν η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η υπηρετριούλα της Σμύρνης, που έγινε πάμπλουτη ντίβα και πέθανε στην ψάθα, το 1938, έρχεται ...με όχημα την Αλίνα Κοτσοβούλου στον ομώνυμο ρόλο, για λίγες παραστάσεις, μαζί όχι μόνο με τον θίασό της, αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα, του οποίου η λατρεία για το πολυτάραχο παρασκήνιο του θεάτρου, είναι γνωστή.

- Ένα παλιό μεγάλο σου όνειρο, να παίξεις αυτήν την τόσο προικισμένη, μαχητική, αλλά και τραγική γυναίκα, πραγματοποιήθηκε..
''Να σκεφτείς είχα τέσσερα χρόνια το βιβλίο στην τσάντα μου, πέρυσι το πήρα απόφαση και συνάντησα τον Ελευθερίου, στο σπίτι του. Του εξήγησα πώς το φανταζόμουν και μου είπε επί λέξει “είσαι τρελή, που θα βρεις χρήματα, δεν μπορείς να το κάνεις, κάντο μονόλογο”. Μιλήσαμε ώρες και στο τέλος είπε ''πάρε το έργο και κάνε ότι θες''.

-Πώς χαρακτηρίζεις σήμερα τις συζητήσεις μαζί του;
Μια αρχαιολογική ανασκαφή, ένα μεταπτυχιακό στο πνεύμα και την ιστορία. Χωρίς ίχνος κατηχισμού. Με παιδική συνομοτικότητα, μετέδιδε τις πολύτιμες γνώσεις του.

-Γιατί σε γοήτευσε η προσωπικότητα αυτής της γυναίκας;
Σε ανδροκρατούμενη εποχή, είχε την πυγμή να κάνει δικό της θίασο και να επιτύχει. Γυναίκα ερωτευμένη με το θέατρο και τον εαυτό της. Ερμήνευε ρόλους στην αρχαική καθαρεύουσα, έζησε τον απόλυτο θρίαμβο και πέθανε πάμπτωχη , με μόνο στήριγμα το παιδί της – το οποίο παράταγε για να τρέχει στις περιοδείες σε Ευρώπη και Ελλάδα.

-Εκτός από ιδιοφυής, ήταν όμως και κάπως ιδιότροπη και αλκοολική. Όλο νόμιζε πως είχε γλωσσοφαγιά, πως της έκαναν μάγια, πως είχε ταχυκαρδίες, κρίσεις πανικού και σίγουρα πρέπει να είχε σύνδρομο καταδίωξης...
''Όσα και να είχε, εγώ την αγαπώ, μ έναν έντονα μεταφυσικό τρόπο! Να σκεφτείς πως πρώτα επέλεγε κοστούμια και μετά τα έργα που θα ανεβάσει. Είχα την τεράστια τύχη, ο δάσκαλός μου Στάθης Λιβαθινός να μας βοηθήσει, δίνοντάς μας αυθεντικά κοστούμια, από το συγκλονιστικό βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου. Κάπως έτσι μαγικά, μπήκε και η Παρασκευοπούλου στο Εθνικό, πράγμα που δεν κατάφερε εν ζωή. Όπως μαγικά, νιώθω πως βοηθάει όλο αυτό και ο Μάνος Ελευθερίου, που με έφερε πριν μήνες, σε επαφή με τον Λευτέρη Γιοβανίδη ο οποίος με τη σειρά του μου σύστησε την Κίρκη Καραλή,. Με την Κίρκη στη σκηνοθεσία και τον Σέργιο Κο στο art direction, μας ακολούθησαν υπέροχοι ηθοποιοί με πίστη και ευαισθησία. Με την Κίρκη διασκευάσαμε τα "Χρυσάνθεμα" για 8 ηθοποιούς (Κώστας Κάππας, Δημήτρης Μαύρος, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Στέλιος Γούτης, Ολυμπία Σκορδίλη, Γιώργος Ψάλτου, Ειρήνη Κονίδου) και στην θεατρόφιλη Ερμούπολη είχαμε δύο sold out παραστάσεις, με ενθουσιώδες κοινό και τους φίλους του Μάνου στην πλατεία.

Ευχαριστούμε όλοι θερμά για την υποστήριξη την ΕΥΔΑΠ και ιδιαιτέρως τον κ. Κώστα Βουγιουκλάκη, καθώς επίσης και την Περιφέρεια Αττικής.

 

Σεμίνα Διγενή

Real News 18/11/2018


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.