ΠΡΟΒΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ;

ΠΡΟΒΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ;


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Ο Αουγκούστο Μποάλ, ο πλέον πολιτικός σκηνοθέτης, έλεγε  πως το " θέατρο δεν είναι επανάσταση, είναι μια πρόβα για την επανάσταση". Γιατί;  Γιατί αφυπνίζει το κοινό. 

Εδώ και μήνες, οι ηθοποιοί του ΚΒΘΕ  έχουν μείνει απλήρωτοι και κανείς δεν εννοεί να τους δώσει μια απάντηση.  Οι παραστάσεις της προγραμματισμένης καλοκαιρινής περιοδείας  της «Ιφιγένειας στη χώρα των Ταύρων»,  (εκτός Επιδαύρου),  σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, ματαιώθηκαν στο σύνολό τους (εκτός Επιδαύρου). 

Οι εξαγγελθείσες στάσεις των ηθοποιών, για 7 και 8 Αυγούστου τελικά  δεν έγιναν, ύστερα από την απόφαση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, να καταβάλλει σε κάθε εργαζόμενο, 75 ευρώ, από τις τελευταίες 20.000 ευρώ, που υπάρχουν στο ταμείο του θεάτρου, ένα ποσό εντελώς συμβολικό, βέβαια, που δεν καλύπτει καν τα εκτός έδρας. έξοδα των ηθοποιών...

Οι ηθοποιοί, με ανακοίνωσή τους  δήλωσαν: «Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις, όχι επειδή φοβηθήκαμε ή ενδώσαμε σε απειλές και εκβιασμούς που δυστυχώς υπήρξαν, αλλά για να δώσουμε μια μοναδική ευκαιρία στο διευθυντή του θεάτρου κ. Βούρο, στο χώρο της Επιδαύρου, να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της αδιαφορίας του υπουργείου, το οποίο απαξιώνει και τον ίδιο και το θέατρο με τον πιο άκομψο τρόπο. Οφείλει ο κ. Βούρος να δημοσιοποιήσει το οικονομικό αδιέξοδο του θεάτρου. Οι παραστάσεις στην Επίδαυρο είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξει έμπρακτα ότι πρώτα είναι συνάδελφος, όπως ο ίδιος λέει, και μετά διευθυντής. Τον προτρέπουμε λοιπόν να διαβάσει το παρακάτω κείμενο πριν την έναρξη της παράστασης, προς ενημέρωση των θεατών: 

''Το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, τιμά με την παρουσία του για πολλοστή φορά τον ιερό χώρο της Επιδαύρου, όντας στη χειρότερη καμπή της ιστορίας του. Το σύνολο των εργαζομένων του ΚΘΒΕ παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η πραγματοποίηση αυτής της παράστασης οφείλεται αποκλειστικά στον ηρωισμό και τον πατριωτισμό των εργαζομένων του ΚΘΒΕ''. 

''Θα μπορούσε να διαβάσει κάποιο άλλο κείμενο της επιλογής του που να περιέχει την ουσία της προηγούμενης παραγράφου ή και να μην παρευρεθεί στην πρεμιέρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το υπουργείο και συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του!» τονίζουν, στην ανακοίνωσή τους, οι ηθοποιοί.

Ο κύριος  Βούρος απάντησε στους συναδέλφους του, πως: «Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τους αγαπητούς συναδέλφους μου, αλλά στην Επίδαυρο θα παραβρεθώ και θα παρακολουθήσω την παράσταση, που με αυταπάρνηση έστησαν οι συνάδελφοι μας καλλιτέχνες, τεχνικοί και διοικητικοί. Η θεσμική παρουσία μου ελπίζω να τιμήσει στο ελάχιστο τη δουλειά τους».

Απόψε τελικά, πριν από την παράσταση στην Επίδαυρο,  θα προηγηθεί η δημόσια ανακοίνωση των προβλημάτων του ΚΘΒΕ, από εκπρόσωπο των ηθοποιών.  

 Το θέατρο είναι πολιτική πράξη.  Μέσα από την ίδια του την πράξη όμως, ας μην ξεχνιόμαστε. Εφόσον οι ηθοποιοί, αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία τους, ως ένδειξη σεβασμού, πιθανόν, στον αρχαίο χώρο της Επιδαύρου, αλλά  ταυτόχρονα, επειδή έχουν κάνει μια σημαντική δουλειά, που θέλουν να παρουσιάσουν - εντελώς λογικό αυτό -   μάλλον αυτές οι κινήσεις, δεν έχουν νόημα...

Σαφώς και το πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί  άμεσα και να αμειφθούν για το έργο τους, όμως και οι θεατές, που επίσης πάσχουν σε αυτήν τη δύσκολη εποχή, έχουν ταξιδέψει   ως την Επίδαυρο και έχουν πληρώσει το εισιτήριό τους, δεν ευθύνονται για αυτήν την τραγική κατάσταση. Το θέμα του ΚΒΘΕ είναι δημοσιοποιημένο  και γνωστό στο ευρύ κοινό, καθώς πολλάκις  τα ΜΜΕ, έχουν ασχοληθεί με αυτό. 

 

Όλοι είμαστε στο πλευρό τους, αλλά, λυπάμαι που θα σας πικράνω, μια παράσταση δεν είναι ευκαιρία για να ακουστούν αιτήματα, δίκαια αιτήματα, κανείς δε διαφωνεί, είναι ευκαιρία για μια πιο μακροσκοπική αντιμετώπιση των πραγμάτων...


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.