• BUZZ
  • Rewind
  • Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ
Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 18/07/2018 19:48
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Rewind

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για δύο μεγάλα διαστήματα της ζωής του Σαίξπηρ, τα οποία οι μελετητές αναφέρουν ως τα χαμένα χρόνια.

Η πρώτη περίοδος ξεκινάει το 1578, όταν ο Σαίξπηρ αφήνει το σχολείο και φτάνει μέχρι το γάμο του με την Ανν Χάθαγουεΐ , την οποία εγκαταλείπει για να αφοσιωθεί στην τέχνη του.

Η δεύτερη περίοδος καλύπτει επτά χρόνια (1585-1592) στην διάρκεια των οποίων, ο Σαίξπηρ φαίνεται πως τελειοποιεί την τεχνική του ως ηθοποιός και συλλέγει ιστορίες για τα μετέπειτα έργα του.

Δεν είναι γνωστό πότε και πώς ο Σαίξπηρ ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο, παρόλα αυτά, πολλοί ηθοποιοί από το Λονδίνο, επισκέπτονταν το Στράτφορντ, την πατρίδα του ποιητή, οπότε δεν αποκλείεται κάποιος, από όλους αυτούς τους περιοδεύοντες θιάσους, να τον ανακάλυψε.

Άλλοι μελετητές πιστεύουν πως ο ίδιος εγκατέλειψε την πόλη του και την οικογένειά του και πήγε στο Λονδίνο, αναζητώντας την τύχη του στο θέατρο. Το σίγουρο είναι πάντως πως το 1592 ο Σαίξπηρ ήταν ήδη ένας καταξιωμένος ηθοποιός.

Η πρώτη αναφορά για τον Σαίξπηρ ως ηθοποιό, έγινε από τον κριτικό Ρόμπερτ Γκρην, που λίγο πριν πεθάνει, έγραψε στην αυτοβιογραφία του, για τον μεγάλο δραματουργό: «Ήταν τυχάρπαστο κοράκι που με στόμφο απαγγέλλει κενούς στίχους». Μετά το θάνατο όμως του Γκρην, ο εκδότης του ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Αυτή η απολογία δείχνει, ότι ο Σαίξπηρ ήταν ένας ηθοποιός που έχαιρε εκτίμησης, είχε φίλους με επιρροή και διασυνδέσεις. Την ίδια περίοδο αρκετά έργα του ήταν γνωστά και δημοφιλή όπως ο «Τίτος Ανδρόνικος» και «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων».

Pembroke's Men ήταν το όνομα του θιάσου, που ανέβαζε πολλά από τα πρώιμα έργα του, ο οποίος επιχορηγούνταν από τον Κόμη του Pembroke και έδινε συχνά παραστάσεις στην αυλή της Ελισάβετ. Το πιθανότερο είναι ότι ο Σαίξπηρ συνεργαζόταν με τον συγκεκριμένο θίασο και ως ηθοποιός και ως συγγραφέας.

Το 1593 ήταν μια πολύ κρίσιμη χρόνια για την καριέρα του Σαίξπηρ: τα θέατρα είχαν κλείσει λόγω της πανούκλας, αλλά δεν είναι απίθανο ο Σαίξπηρ να περιόδευε με διάφορους θιάσους.

Το πιο πιθανό όμως είναι ότι ο Σαίξπηρ εγκατέλειψε το θέατρο και αφοσιώθηκε εκείνη την περίοδο στην ποίηση.

Ο κόμης του Southampton εντυπωσιάστηκε από το ποιητικό του έργο και χρηματοδότησε την πρώτη του ποιητική συλλογή, το «Αφροδίτη και Άδωνις» . Όμως το 1594 επέστρεψε στο θέατρο και έγινε βασικό μέλος του θιάσου «Lord Strange's Men». Για κάθε παράσταση που έδιναν έπαιρνε δέκα λίρες. Εκείνη την περίοδο ο Σαίξπηρ έγραψε πολλά γνωστά του έργα όπως «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Ριχάρδος Β» , «Αγάπης Αγώνας Άγονος».

Οι μαρτυρίες της εποχής δείχνουν πως ο Σαίξπηρ ήταν ο πλέον ενεργός και δραστήριος, από κάθε άλλο ελισαβετιανό συνάδελφο του . Όχι μόνο έγραφε έργα, αλλά έπαιζε σε αυτά, αναλάμβανε παραγωγές και είχε ποσοστά στα θέατρα. Για δεκαεφτά χρόνια, ήταν ένας από τους ιδιοκτήτες του Globe και για οχτώ του Blackfriars.

Κι ίσως επειδή γνώριζε τόσο καλά το θέατρο, έγραψε αυτά τα έργα που αποτελούν θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.