ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ

homebig: ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ
afisa: ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ

 • Σύνοψη

            Το έργο αυτό, του 26χρονου και πρωτοεμφανιζόμενου John Osborne, ανέβηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα, στις 8-5-1956, στο «Royal Court Theatre» του Λονδίνου, και χαρακτηρίστηκε ως «η νάρκη που τίναξε στον αέρα τη θεατρική πραγματικότητα, με τα κομμάτια της να ξαναπέφτουν σε μία γη που ποτέ πια δεν θα ήταν η ίδια».
            Οι βασικές τομές που εισήγαγε το «Look Back in Anger» -όπως ήταν ο αρχικός τίτλος του έργου- ήταν ότι μετέφερε τη θεατρική δράση από τα συνηθισμένα σαλόνια «στην κουζίνα», έφερε στο θεατρικό προσκήνιο εικοσάρηδες πρωταγωνιστές σε μνημειώδεις ρόλους και έβαλε τους θεατές μπροστά στα προβλήματα μιας ολόκληρης μεταπολεμικής γενιάς που η έλλειψη κάθε προοπτικής, μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο, την είχε φέρει σε σημείο κοινωνικής έκρηξης.
            Ακόμη, κατέγραψε την απεικόνιση της ζωής αυτής της γενιάς με λόγο άμεσο, ωμό, αλλά και τρυφερό, έως και απροσδόκητα ποιητικό, βάζοντας στο τραπέζι, μαζί, θέματα εντελώς διαφορετικά, όπως το σεξ, ο πόλεμος των τάξεων, η θρησκεία, η πολιτική, ο τύπος, η νοσταλγία για την Αγγλική ταυτότητα που χανόταν, και -όλα αυτά- με έναν τρόπο πρωτοφανή για την εντελώς απροσποίητη απλότητα, την ορμή, την αλήθεια και τη γνησιότητά του.
            Με αυτό του το έργο, ο Osborne επηρέασε και άνοιξε δρόμο για συγγραφείς του βεληνεκούς των Harold Pinter, David Hare, Simon Stevens, Sheilagh Delaney, Arnold Whesker και άλλων πολλών.
            Στο «Look Back in Anger», η γενιά των «οργισμένων» εκπροσωπείται από τέσσερις νέους:
            Τον μορφωμένο, ευφυέστατο και ανυπότακτο Τζίμμυ, που μιλάει με το στόμα και την ψυχή του ίδιου του συγγραφέα· άλλωστε το έργο είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό.
            Την Άλισον -γυναίκα του Τζίμμυ- μοναχοπαίδι μεγαλοαστικής οικογένειας, μεγαλωμένη στην Ινδία ως μοναχοπαίδι Άγγλου ανωτάτης κοινωνικής θέσης.
            Τον Κλιφφ, αδελφικό φίλο του Τζίμμυ, συμβιβασμένο με την κατάσταση.
            Την Έλενα, «φίλη» της Άλισον που έρχεται να τη βρει επειδή θέλει το «καλό» της φίλης της.

   

            Το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ στο σύνολό του είναι χώρος  COVID FREE, δέχεται άτομα εμβολιασμένα ή νοσήσαντα -με αντίστοιχα πιστοποιητικά και δελτία ταυτότητος- και τηρεί αυστηρά όλα τα Πρωτόκολλα Υγειονομικής Προστασίας, με γνώμονα την προστασία κοινού και προσωπικού από την εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID – 19).

  Είδος: Κοινωνικό
  Διάρκεια: 80' χωρίς διάλειμμα

  Πότε

  Πρεμιέρα: Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 20:30
  Δευτέρα: 20:30
  Τρίτη: 20:30
  Website: https://www.aggelonvima.com/

  Πού

  Εισιτήρια

  Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό: 14€ | Μειωμένο: 10€ | Ατέλεια: 5€
  Προπώληση εισιτηρίων:

  Υποχρεωτική η online αγορά των εισιτηρίων από τις πλατφόρμες:

  α. Viva

  β. Αγγέλων Βήμα

  Κριτική Κοινού

  0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)
 •           Ο Τζίμμυ είναι μορφωμένος, ευφυέστατος και ανυπότακτος. Ζει φανερά κάτω από τις δυνατότητές του και αυτό τον συνθλίβει. Ο Τζίμμυ είναι παντρεμένος με την Άλισον, την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ως αποδέκτη της ηχηρής αντίδρασής του στην καταγωγή της, στην τάξη στην οποία ανήκει, αλλά στην κοινωνία και τους κανόνες της εν γένει.
            Η Άλισον είναι μοναχοπαίδι μεγαλοαστικής οικογένειας, μεγαλωμένη στην Ινδία ως μοναχοπαίδι Άγγλου ανωτάτης κοινωνικής θέσης. Ερωτεύτηκε παράφορα τον «διαφορετικό» Τζίμμυ και τον παντρεύτηκε παρά την έντονη άρνηση των γονιών της. Ο Τζίμμυ και η Άλισον, μετά τον γάμο τους ζουν στο περιθώριο, σε μια σοφίτα της κακιάς ώρας.
            Σε ένα δωμάτιο, δίπλα τους, μένει ο Κλιφφ, αδελφικός φίλος του Τζίμμυ, πιο συμβιβασμένος με την κατάσταση, από αυτόν, αγνός, πράος, καλόψυχος, με εξισορροπιστική στάση, χιούμορ και πολλή αγάπη για το ζευγάρι.
            Στη ζωή των τριών εισβάλλει απροειδοποίητα η Έλενα, «φίλη» της Άλισον που έρχεται να τη βρει επειδή «θέλει το καλό της». Για το «καλό» της Άλισον, η Έλενα φέρνει από το Λονδίνο τον ευπατρίδη και Άγγλο παλαιάς κοπής πατέρα της Άλισον, για να «σώσει» την κόρη του από τον «αγροίκο» Τζίμμυ. Ο ερχομός, αλλά και τα σχέδια, της Έλενας ανατρέπουν την ζωή στην σοφίτα και οι καταιγιστικές εξελίξεις δεν αργούν.

 • Συντελεστές

  Συγγραφέας: OSBORNE JOHN
  Σκηνοθέτης: ΒΟΥΡΝΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
  Βοηθός Σκηνοθέτη: ΓΟΡΓΟΓΙΑΝΝΗ ΝΤΕΠΥ
  Κοστούμια: ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΡΕΤΗ

  Επιλογή δραματολογίου: ΔΑΛΑΜΑΓΚΑ - ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
  Μουσική επιμέλεια - Σχεδιασμός ήχου: ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
  Φωτογραφία αφίσας: ΓΙΑΝΝΙΜΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 • Buzz Παράστασης

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.