• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


4.5/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Κι ενώ μαίνεται ο «πόλεμος των θρησκευτικών», κανείς δεν έχει αναρωτηθεί δύο βασικά πράγματα: πρώτον αν οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν για το πώς θα εκπαιδευτούν τα παιδιά τους και αν μπορούν, τότε γιατί να υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα και δεύτερον και το πλέον σημαντικό, αν το εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει, για να βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί και να γίνει σκεπτόμενος άνθρωπος κι όχι για να το κατευθύνει.

Αν όντως μας ενδιαφέρει ένα τέτοιο σύστημα, τότε μήπως αυτό πρέπει να καταρτίζεται βάσει επιστημονικών ερευνών κι όχι στην τύχη, ανάλογα με τα κέφια και τις προτιμήσεις του εκάστοτε ιθύνοντα;

Εδώ λοιπόν, θα σας παραθέσω μερικές από τις πιο σημαντικές έρευνες, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια - αν και έχουν διεξαχθεί πολύ περισσότερες - που αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι για την ανάπτυξη του παιδιού η επαφή και η εμπλοκή του σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εντός του σχολικού περιβάλλοντος, με την ελπίδα η επόμενη μεταρρύθμιση να γίνει προς όφελος των εκπαιδευόμενων….

Το 2002 το Arts Εducation Ρartnership, δημοσιεύει έρευνα, σύμφωνα με την οποία, οι μαθητές που συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, σημείωσαν καλλίτερες επιδόσεις σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα, ανέπτυξαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες κι έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σχολείο, σε σχέση με άλλους, που δεν είχαν πρόσβαση σε καλλιτεχνικά μαθήματα.

Το 2006 το Μουσείο Guggenheim έθεσε σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Learning Through Art», κατά το οποίο, το μουσείο έστειλε καλλιτέχνες σε διάφορα σχολεία, να διδάξουν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Τα παιδιά που πήραν μέρος στο πρόγραμμα, τα πήγαν καλύτερα σε έξι διαφορετικές εκπαιδευτικές κατηγορίες και είχαν καλύτερα αποτέλεσμα σε ασκήσεις κριτικής σκέψης, που τους έγιναν μετά το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους μελετητές, τα παιδιά συζητώντας για την τέχνη, ανάπτυξαν την κριτική τους ικανότητα, γεγονός που τα βοήθησε να ανταποκριθούν στα τεστ που τους έγιναν.

Το 2005, έρευνα με τίτλο «Α portrait of the visual arts», επικεντρώνεται στην κοινωνιολογική διάσταση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Συνήθως, τα παιδιά που προέρχονται από χαμηλότερες οικονομικά τάξεις, δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες, παρά μόνο μέσα στα πλαίσια του σχολείου.

Η έρευνα αυτή, έδειξε πώς η καλλιτεχνική εκπαίδευση, μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά.

Το 2007 η Εllen Winner and ο Louis Hetland, ηγήθηκαν ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που ονομάστηκε «Project Zero» κι έγινε στο Harvard Graduate School. Οι ίδιοι το 2000, σε ανάλογη έρευνα, έδειξαν ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και στα αποτελέσματα, που σημειώνουν οι μαθητές σε διαγωνίσματα.

Όμως το 2007 τα αποτελέσματα του προγράμματος έδειξαν ότι οι μαθητές που συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ναι μεν δεν είχαν καλύτερες βαθμολογίες από τους άλλους, αλλά σημείωσαν μεγάλη βελτίωση στην όραση και στον τρόπο που επεξεργάζονται τα οπτικά ερεθίσματα, ήταν πιο δημιουργικοί μάθαιναν από τα λάθη τους και είχαν κριτική ικανότητα.

Το 1999 μια άλλη έρευνα (Learning in and through arts) φώτισε και μια διαφορετική πλευρά των πλεονεκτημάτων της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα λοιπόν, με αυτή , στα σχολεία που διδάσκονταν καλλιτεχνικά μαθήματα, δεν ήταν μόνο οι μαθητές πιο ευτυχισμένοι, αλλά και οι δάσκαλοι, που άρχισαν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και όρεξη για τη δουλειά τους.
Κι αν ακόμα, δεν έχετε πειστεί, σας συνιστώ να διαβάσετε και μια έρευνα που διεξήγαγαν νευρολόγοι επιστήμονες του ιδρύματος John Hopkins, με τίτλο «Learning arts and the brain» που αποδεικνύει ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση επηρεάζει και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η έρευνα αυτή, κράτησε τέσσερα χρόνια και παρατηρήθηκε ότι παιδιά που συμμετείχαν σε αυτή, βελτίωσαν τους δείκτες ευφυΐας τους, ενώ όσοι σπούδασαν μουσική, σημείωσαν και αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου τους, που βελτίωσαν κατά πολύ, πολλές εγκεφαλικές τους λειτουργίες.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.