BON POUR L’ORIENT

BON POUR L’ORIENT


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Μα τι συμβαίνει ακριβώς με τούτη την κυβέρνηση; Πρώτα μιλάνε και μετά σκέφτονται; Έπαψε νάχει πλάκα αυτό το χούι, καιρό τώρα. Πως είναι μαθητευόμενοι το βλέπουμε σε όλους τους τομείς την κάθε ώρα και στιγμή. Μπουχτίσαμε.

Εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, δίπλα στον Υπουργό Πολιτισμού, ένας κύριος Φαμπρ, μη σας παραξενεύει η διατύπωση-δεν πίνουν όλοι νερό στο όνομά του, σημαντικός, λέει, καλλιτέχνης, πολύ σημαντικός, εικαστικός και σκηνοθέτης και χορογράφος και συγγραφέας και τώρα Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που δήλωσε τα εξής:

Μάγκες δεν προλαβαίνω, όπως καταλαβαίνετε, να οργανώσω φέτος φεστιβάλ της προκοπής με τίποτα. Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Άσε που δεν υπάρχει ούτε σάλιο. Οπότε θα φέρω κάτι φιλαράκια μου που θα ντραπούνε να μου πούνε όχι, να περάσει όπως-όπως κι αυτό το καλοκαίρι και μετά βλέπουμε. Θα βάλω για ξεκάρφωμα και μερικούς δικούς σας, να λαδώσει το αντεράκι τους –αυτούς θα τους διαλέξουν οι δικοί σας με τα γνωστά ελληνικά αξιοκρατικά κριτήρια. Δες ποιοι διαμαρτύρονται και κράτα σημειώσεις. Εντάξει, το όλον πράμα θα είναι ολίγον αφιέρωμα στο Βέλγιο, αλλά εμείς είμαστε ήδη διεθνείς από μόνοι μας, το ξέρετε αυτό.

Άλλη γλώσσα κι άλλος πολιτισμός οι Φλαμανδοί και άλλος οι Βαλλόνοι. Άσε τους διεθνείς οργανισμούς. Κάθε καρυδιάς καρύδι. Μέχρι και Έλληνες υπάρχουν. Τέλος πάντων. Και για να τελειώνει η συζήτηση, φέτος το Φεστιβάλ θα είναι αυτό που λέγαμε παλιότερα… Bon pour l’Orient. Βάφονται με πορδές αυγά; Δε βάφονται. Άμα δεν έχεις μπικικίνια δεν έχεις κι απαιτήσεις. Γκέγκε;

Δεν ξέρω αν είπε ΄΄γκέγκε΄΄ ακριβώς. Το αποδίδω ελεύθερα.

΄΄Bon pour l’ Orient΄΄ θα πει ΄΄Καλό για την Ανατολή΄΄. Παλιά, όσα διπλώματα των γαλλικών πανεπιστημίων παρέχονταν σε υπηκόους της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σφραγίζονταν μ΄αυτές τις λέξεις κι έτσι δεν ίσχυαν στη Δύση. ΄΄Bon pour l’ Orient΄΄ θα πει με άλλα λόγια ΄΄Χαμηλά ο πήχης΄΄

΄΄Κακίες΄΄ θα μου πεις και θάχεις δίκιο. Τόσο σημαντικό ήταν πρωτύτερα το φεστιβάλ; Όλο τους ίδιους και τους ίδιους βλέπαμε, όχι; Και από ξένους κι από Έλληνες. Με κάτι ξεκαρφώματα όπως πάντα για να θολώνουν τα νερά. Οι εννιά στους δέκα ήταν στην απέξω σταθερά. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.

΄΄Τι σε χαλάει νάναι φεστιβάλ Βελγίου;΄΄ θα μου πεις. Άσε να δούμε πρώτα και μετά το κρίνουμε. Και το συγκρίνουμε. Σωστό κι αυτό. You never know. Άλλωστε ξέρουμε καλά πως ό,τι και να δήλωνε ο κάθε Φαμπρ θάχαμε σίγουρα αντιρρήσεις. Κυρίως αντιρρήσεις. Και μόνον αντιρρήσεις.

Ναι, αλλά είναι δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, να νιώσεις εθνική υπερηφάνεια που θα σε σώσει ένας ξένος, κατά πως δήλωσε ο Υπουργός, όποιος κι αν είναι αυτός. Με τα αποθέματα που έχει η Ελλάδα στο χώρο του πολιτισμού, όλο και θα μπορούσε να συμπράξει. Ε, ναι, βέβαια έχει. Αμφιβάλλεις και γι αυτό; Και μόνος ο Παπαϊωάννου σε ξελασπώνει όσο δέκα ξένοι. Με το τίποτα. Σε άδειους χώρους. Για να αναφέρω μόνον έναν. Και αν είσαι αμερόληπτος θα δεις πόσο χρυσάφι αντάλλαξες στο φεστιβάλ ως τώρα για ψευτομπιχλιμπίδια και μια και δυο και τρεις φορές. Κι εφτά κι οχτώ και δέκα.

΄΄Να καταπλήξουμε τα πλήθη΄΄ έλεγε η Υβόν Σανσόν στο ΄΄Μια ζωή την έχουμε΄΄. Θυμάστε;

΄΄Pour épater les bourgeois΄΄ το λεν αυτό οι Γάλλοι, είναι έκφραση. Να καταπλήξουμε τους αστούς. Τους δήθεν θα διευκρίνιζα. Αμφιβάλλεις και γι αυτό; Ακόμα παίζονται σκουπίδια που τα πουλάνε για δημιουργίες. Τάχει αυτά η Τέχνη. Και δω κι αλλού. Δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Ξέρει το σύστημα να σου πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αν θέλεις να γλιτώσεις ο τρόπος είναι ένας. Μόνον ένας. Να μπορείς να ξεχωρίζεις τα φύκια απ΄τις κορδέλες.

Όσο για τον κύριο Φαμπρ και όσους τον έφεραν να μας αναμορφώσει ΄΄ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα΄΄. Αρκεί να ξεχωρίζουμε τη Ρόδο από το πήδημα.

Υ.Γ. Υ.Γ. Ο Γιαν Φαμπρ παραιτήθηκε ήδη. Δεν άντεξε την εχθρική ατμόσφαιρα. Οι ελληνικές παθογένειες παρέμειναν νικηφόρες στη θέση τους. Σειρά μας, τώρα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.