• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΓΙΑ ΕΝΑ 'ΚΡΑΤΟΣ ΛΙΓΟΣΤΟ'
ΓΙΑ ΕΝΑ 'ΚΡΑΤΟΣ ΛΙΓΟΣΤΟ'

ΓΙΑ ΕΝΑ 'ΚΡΑΤΟΣ ΛΙΓΟΣΤΟ'


4.5/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Ο Γεώργιος Σουρής, που γεννήθηκε 2 Φεβρουαρίου 1853 στη Σύρο, ο ποιητής που προτάθηκε για Νόμπελ λογοτεχνίας, στις εξετάσεις στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, - όπως έλεγε χαρακτηριστικά- «ἀπερρίφθην παμψηφεί, μετά πολλῶν ἐπαίνων»...
Σαρκάζει και διακωμωδεί τα πολιτικά πράγματα του καιρού του και είναι από τους λίγους, που χτυπάει τη φαυλοκρατική διοίκηση και πονάει για τον ελληνικό ξεπεσμό, παρακολουθώντας τα πάθη και τα παθήματά μας να επανέρχονται σε ατέλειωτη λούπα.
Ο συντάκτης και εκδότης του «Ρωμηού», της δημοφιλέστερης σατιρικής εφημερίδας που υπήρξε στην Ελλάδα, θεωρήθηκε ο «Νέος Αριστοφάνης», ενώ ο Κωστής Παλαμάς τον χαρακτήριζε «γόητα ποιητήν».
Στο φιλόξενο φιλολογικό σαλόνι, αυτού του ιδιοφυούς, ολιγόλογου, καλοσυνάτου και μελαγχολικού άνδρα, σύχναζε όλη η διανόηση της εποχής. Η σύζυγός του έλεγε πως «ήταν αδέξιος και ανέμελος» κι ότι στην πραγματικότητα, δεν είχε μόνο 5 παιδιά, που έπρεπε να προσέχει, αλλά 6.
Ο Σουρής με χιούμορ αλλά και σοφία, έγραψε ένα από τα πιο το εύστοχα ποιήματα για την κακοδαιμονία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, το γνωστό «Δυστυχία σου Ελλάς». Μεταξύ άλλων, αναρωτιέται:

«Ποιος είδε κράτος λιγοστό, σ’ όλη τη γη μοναδικό, εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς, νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς, ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα;
Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά, κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε, τον κλέφτη να γυρεύουνε;...»

Στον ποιητή, απονεμήθηκε -μετά θάνατον- το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Σωτήρος και το 1932 στήθηκε προτομή του στον κήπο του Ζαππείου.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.