• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ;
ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ;

ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ;


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 12/01/2016 11:54
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Γιατί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τους άντρες ομότεχνούς τους; Η καλλιτεχνική διευθύντρια το Globe Theatre Emma Rice σκέφτηκε τη λύση: να μοιράσει επακριβώς ( 50-50 ) τους ρόλους και στα δύο φύλα.

Οι ανδρικοί ρόλοι είναι περισσότεροι, όμως οι γυναίκες ηθοποιοί υπερισχύουν αριθμητικά των αντρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ανεργία στον χειμαζόμενο κλάδο των ηθοποιών, να εκτινάσσεται στα ύψη, με τις γυναίκες να μένουν εκτός αγοράς, ενώ οι άντρες συνάδελφοί τους, να μοιράζονται ανάμεσα σε δυο και τρεις παραστάσεις πολλές φορές. ..

Kι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Γι’ αυτό η Emma Rice, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Globe Theatre, με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατο του Σαίξπηρ, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει ώστε να μοιραστούν ισάξια οι ρόλοι του Άγγλου ποιητή και στα δύο φύλα, μετατρέποντας, (χωρίς όμως να παρέμβει στο ελάχιστο στο κείμενο), χαρακτήρες που μπορούν να παιχτούν εξίσου από μια γυναίκα ή έναν άντρα.

Ο Σαίξπηρ λόγω των κοινωνικών συνθηκών, έγραφε ως επί το πλείστον για άνδρες, όπως και πολλοί άλλοι κλασικοί συγγραφείς, όμως πολλά πρόσωπα θα μπορούσαν κάλλιστα να τα υποδυθούν γυναίκες, χωρίς ίχνος μεταμφίεσης, μιας και αφορούν περισσότερο σε σύμβολα εξουσίας ή θεσμών, και το φύλο τους δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στην σκιαγράφηση του πορτρέτου τους. Άλλωστε και ο ίδιος, αν ζούσε στη σημερινή κοινωνία, όπου οι γυναίκες μπορούν να ανέλθουν σε ανώτερα αξιώματα και να έχουν εξουσία (έστω κι αν μειοψηφούν ακόμα), μάλλον θα είχε κάνει μια πιο δίκαιη μοιρασιά, όπως δηλώνει η κυρία Rice.

Φυσικά δεν είναι μόνο τα σαιξπηρικά κείμενα, όπου συναντούνται τέτοιους είδους ρόλοι. Πολλοί κλασικοί συγγραφείς με πολιτικό υπόβαθρο, σίγουρα όχι οι εκπρόσωποι του ψυχολογικού θεάτρου, γράφουν κοινωνικούς ρόλους, που κάλλιστα μπορούν να ερμηνεύσουν και τα δύο φύλα. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ρόλοι στον Μπρεχτ, μπορούν εξίσου να παιχτούν και από άντρες και από γυναίκες, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το περιεχόμενο του έργου.

Μιας και στη χώρα μας τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, είναι συντριπτικά έναντι των αντρών (που επίσης δεν είναι λίγοι βέβαια), ίσως έχει έρθει η ώρα τουλάχιστον τα κρατικά θέατρα, να εξετάσουν τη λογική του Globe, αλλά και πολλοί σύγχρονοι σκηνοθέτες, που δεν φοβούνται τέτοιες «καινοτόμες» λύσεις, αντίθετα τις υποστηρίζουν και για καλλιτεχνικούς λόγους, αποσκοπώντας στο να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της κοινωνίας μας, απ’ όπου δεν μπορεί να απουσιάζει το γυναικείο στοιχείο.

Υ.Γ: Για την ιστορία στη λίστα των 130 ηθοποιών του Εθνικού που ανακοινώθηκε μαζί με το ρεπερτόριο του 2015-16, οι 52 είναι γυναίκες….

Photograph: Mark Passmore/Apex


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.