• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΝΕΙΡΑ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ
ΟΝΕΙΡΑ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ

ΟΝΕΙΡΑ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 08/09/2015 17:00
  • Κατηγορία: Άρθρο

Συγκίνηση, συναίνεση, πρόγραμμα, ευχαριστίες, όνειρα, ένας μακρύς κατάλογος 137 ηθοποιών που θα συνεργαστούν στο Εθνικό Θέατρο και όλα αυτά με 37 βαθμούς υπό σκιάν και τους Σύρους πρόσφυγες της Ομόνοιας να αποτελούν το πρώτο θέμα στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια.
Ηταν η πρώτη συνέντευξη τύπου ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, κοινής καλλιτεχνικής αποδοχής, μεν, με δεμένα τα χέρια, δε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΘ.. Η Μαρίκα Αρβανιτοπούλου ήταν εκεί.


Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο «φρέσκος» διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός ένα από τα μεγάλα οράματα που έχει, είναι να δημιουργήσει Δραματική Σχολή εφάμιλλη των καλύτερων ξένων. Όμως όταν η πρόταση για δημιουργία Σχολής Σκηνοθεσίας, έφτασε για έγκριση στο ΔΣ, η απάντηση ήταν: Όχι!.
Μια πρώτη εικόνα της συνέντευξης τύπου, για την καλλιτεχνική σεζόν 2015-2016, παρουσία όλων –ή σχεδόν όλων –των συντελεστών των χειμερινών παραγωγών και υπό το βλέμμα του Γιώργου Χουβαρδά (σκηνοθετεί άλλωστε Σαίξπηρ και Ριχάρδο Γ’ ), ήταν μία συμβολική κίνηση. Κρατώντας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στη μνήμη της πρόωρα χαμένης θεατρικής συντάκτριας Έλενας Χατζηιωάννου, της αφιέρωσε τη συνάντηση και είπε συγκινημένος «θα είχε πολλούς λόγους, να είναι εδώ σήμερα».

Ο Στάθης Λιβαθινός δεν έκρυψε την αγωνία του: «εποχές ρευστές – είπε - δεν ξέρουμε πόσες συναντήσεις θα έχουμε ακόμη μαζί» ( εκλογές μπροστά μας), και ευχαρίστησε, αναφερόμενος στην τοποθέτησή του ως διευθυντή του Ε.Θ., τον απερχόμενο υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη για «την μη πολιτική του επιλογή». Eυχήθηκε στη συνέχεια, «επιλογές αυτού του χαρακτήρα να γίνουν μονιμότητα, κατεστημένο για την Ελλάδα».
Φιλοσοφημένος, όπως πάντα, ανέτρεξε στους 4 μήνες της νέας του θητείας, που μπορεί «να είναι 4 αιώνες ή και 4 λεπτά» για να κάνει εντέλει, περιγραφή και «ήρεμη καταγραφή» σε απλά και αυτονόητα πράγματα που έγιναν αυτό το διάστημα, σύμφωνα πάντα με τις δικές του λέξεις.
Οι φράσεις του Στάθη Λιβαθινού που θα συζητηθούν και συνοψίζουν παράλληλα τη δική του φιλοσοφία είναι:
«Ανέλαβα το Εθνικό, στην πιο δύσκολη εποχή μετά τον πόλεμο».
«Στην επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβάσεων, οι εργαζόμενοι έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους».
«Το αγαπημένο λογότυπο του 2007 θα επανέλθει».
«Θα φυσήξει δροσερό αεράκι, καθώς μέγας χορηγός του Θεάτρου θα είναι το Ίδρυμα Ωνάση (με χορηγία ύψους 220.000 ευρώ) ».
«Μέτριο θέατρο για πολλούς; Ή ακριβό θέατρο για λίγους;. Ακριβό θέατρο για πολλούς, προς τα εκεί που θέλουμε να το πάμε».
«Ο μεγάλος σταρ στις παραστάσεις μας, το brand name, είναι το Εθνικό Θέατρο. Όχι θέατρο πρωταγωνιστών, θέατρο παραστάσεων, αλλά θέατρο συνόλου με τολμηρές και προχωρημένες προτάσεις από το 2016 και μετά».
«Το Εθνικό θα ανοίξει τα φτερά του σε όλα τα είδη θεάτρου, και στον χορό και στη μουσική (όχι όπερα) . Το Εθνικό θα αποκτήσει τη δική του πλατφόρμα χορού , αλλά και μια μουσική σκηνή».
«Η φοίτηση στη Δραματική Σχολή του ΕΘ θα γίνει τετραετής».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε το όνομα της κ. Μαριάννας Λάτση, που στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου προτίθεται να συμβάλει οικονομικά (με μια μεγάλη χορηγία) για το θέμα της μετεγκατάστασης της Σχολής, από το σημερινό ετοιμόρροπο κτίριο της Πειραιώς, στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά και για την ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας. (σσ: η πρόταση αυτή δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ).
«Σκεπτικό είχαν και οι ναζί για τον σφαγιασμό των εβραίων», όταν ρωτήθηκε για το σκεπτικό που έχει το ΔΣ όταν του απορρίπτει τις προτάσεις του.

Ο Γιώργος Βέλτσος, παρών στη συνέντευξη, καθώς έργο του θα ανέβει σε λίγους μήνες στο νέο «Ρεξ», συνόψισε πολύ απλά τον ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή σε ένα θέατρο: «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής έχει το πάνω χέρι» .
Ο Στάθης Λιβαθινός με τον δικό του τρόπο έδωσε σε μια άλλη φράση, το στίγμα της θητείας που θέλει να αφήσει στο θέατρο, που καθαγιάστηκε από τον Νίκο Κούρκουλο, δοξάστηκε από τον Γιώργο Χουβαρδά, αμφισβητήθηκε και δίχασε επί θητείας Χατζάκη …. «Στα δεν, απαντώ όχι ακόμα….»


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.