• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ
ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε αυτές τις μέρες κάποιο καινούριο νόμο, ή, τροπολογία νόμου, ή, παράμετρο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, από τις δημοσιεύσεις περιεχομένου στις διαδικτυακές πλατφόρμες. (Η είδηση της ψήφισης του νόμου συνοδεύτηκε και από την ομολογία πολλών Ευρωβουλευτών πως δέχθηκαν απρόσμενα μεγάλες πιέσεις για να μην τον ψηφίσουν.) Ο οποίος, όποιος νόμος, θα εφαρμοστεί σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης, όποτε και αν ψηφισθεί από την Βουλή της κάθε χώρας χωριστά. Σε ό, τι αφορά τη χώρα μας, αυτό ίσως συμβεί μετά από δυο ή τρία χρόνια, είπε η ενημερωμένη προς ενημέρωσή μας. Και αν πρόσεχες καλά την είδηση καταλάβαινες πως η όλη ρύθμιση αφορά τις δημοσιογραφικές κυρίως αναδημοσιεύσεις στις ηλεκτρονικές σελίδες. Τα πνευματικά όμως δικαιώματα αφορούν πολλές παραμέτρους και εξειδικευμένα δεδομένα συγγραφής, αλλά και παρουσίασης διαδικτυακά της εργασίας πολλών άλλων επαγγελμάτων που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία πνευματικού περιεχομένου. Παρακολουθώντας συνέδρια, ενημερωτικές συνελεύσεις, ανακοινώσεις εισπρακτικών φορέων που λειτουργούν στη χώρα μας, κατάλαβα, για να σας πω την πικρή αλήθεια μου, πως, εκτός από έναν θεμιτό, ή αθέμιτο ανταγωνισμό, μέσα από τον οποίο υπερασπίζεται, με την υπάρχουσα θολή και κάθε φορά με πολλές νομικές διεργασίες ανάλυση της νομοθεσίας, πολλά πράγματα επί της ουσίας είναι δύσκολο να τα καταλάβει ο ενδιαφερόμενος. Έτσι συμμετέχει, ψηφίζει διοικητικά συμβούλια και επαφίεται στο τρέξιμο κάποιων που τάσσονται στο να εισπράττουν και να του αποδίδουν, εφ’ όσον είναι εγγεγραμμένος στα μέλη, αυτό που δικαιούται, αν ενδεχομένως το δικαιούται με βάση το ξεμπέρδεμα και την ερμηνεία νόμων που έχουν προλάβει να το αφαιμάξουν μέσω φόρων και εισφορών.
Εκ των πραγμάτων εργασιακά ανήκω κι εγώ στην ομάδα που οι οικονομικές αποδοχές της έχουν να κάνουν και με την υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων. Επί των ημερών μας παραδίδοντας την όποια δουλειά μου, πρέπει να εφεύρω τρόπους που θα κατοχυρώσουν κανόνες για την πρώτη αμοιβή, και στη συνέχεια για το όποιο ενδεχόμενο είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, από την εν συνεχεία εκμετάλλευσή της. Και στην κατοχύρωση της πρώτης αμοιβής ο θεατρικός συγγραφέας έχει την υποστήριξη εφ’ όσον το ζητήσει της Εταιρείας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, και αν το έργο του αφορά τη θεατρική παρουσίαση. Όταν όμως το έργο του βρεθεί στο κυκεώνα των τηλεοπτικο – ηλεκτρονικών μέσων, οι εταιρίες που θα τον προστατεύσουν, δίνουν μεγάλο αγώνα απέναντι σε μια νομοθεσία που μόνο για τον δημιουργό δεν ενδιαφέρεται. Ή στο ποσοστό που ενδιαφέρεται η ελληνική νομοθεσία, αφορά τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα τον φορολογήσει πολλαπλώς, δείχνοντάς του το πόσο περιττή θεωρεί την όποια πνευματική δημιουργία.
Γράφω αυτό το κείμενο πιστεύοντας πως επείγει να ξεκαθαριστούν πολλά θέματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία στον τόπο μας. Θέματα που αν δεν ήταν ανοιχτά ώστε να μπάζουν από πολλές μεριές, δεν θα είχαμε τα διάφορα σκανδαλώδη φαινόμενα εκμετάλλευσης της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών από κάποιους καπάτσους. Και επείγει να ξεκαθαριστεί και να φωτιστεί και να γίνει εύκολη στην ερμηνεία της η νομοθεσία, γιατί επί των ημερών μας, τα δύσκολα δεδομένα της νομοθεσίας, περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο με προϋποθέσεις και απαιτήσεις ακατανόητα δυσλειτουργικές.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.