• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧNΩΝ ΣΤΗ ΣΦΕΝΔΟΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧNΩΝ ΣΤΗ ΣΦΕΝΔΟΝΗ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧNΩΝ ΣΤΗ ΣΦΕΝΔΟΝΗ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 14/04/2016 16:16
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τα περσινά χρωστούμενα, μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Αυτό προφανώς, σημαίνει ότι το Φεστιβάλ έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει, οπότε το ερώτημα είναι γιατί κανείς δεν το έκανε μέχρι τώρα και έμειναν τόσοι εργαζόμενοι απλήρωτοι…

Δήλωσε επίσης, ότι φέτος το φεστιβάλ δεν έχει χρόνο να κάνει μετακλήσεις, πράγμα λογικό και αναμενόμενο και δεσμεύτηκε του χρόνου να δείξει το πραγματικό όραμα για το θεσμό.
Στην τοποθέτησή του, έθεσε το ερώτημα: « Τι φεστιβάλ θέλουμε να έχουμε;» κι αυτό είναι ίσως το πιο ουσιαστικό ζήτημα , που θα πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη συνέλευση, που ορίστηκε στις 20 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Σφενδόνη ήταν ηθοποιοί, πράγμα που σημαίνει δυστυχώς, ότι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες δεν επενδύουν στη υπόθεση Φεστιβάλ. Γιατί άραγε; Ίσως επειδή το φεστιβάλ είναι κατά βάση θεατρικό και δεν στηρίζει ισομερώς όλες τις τέχνες; Πολλοί καλλιτέχνες πάντως, από άλλους χώρους ( μουσικοί και εικαστικοί ως επί το πλείστον) φαίνεται πως θεωρούν ότι η τέχνη τους απαξιώνεται από το θεσμό κι έτσι συνειδητά επιλέγουν να απέχουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, που οι άνθρωποι του θεάτρου πρέπει να μελετήσουν και να αποδείξουν ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα, αλλά νοιάζονται για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου γενικότερα.

Το κυρίαρχο αίτημα αυτής της συνάντησης πάντως, ήταν η παραίτηση του υπουργού κ. Μπαλτά, ενώ κάποιοι εξέφρασαν το φόβο ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά, γιατί δεν ξέρουν ποιος θα τον διαδεχτεί. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Το πρόβλημα δεν είναι και ποτέ δεν ήταν τα πρόσωπα. Το μεγάλο ζήτημα είναι οι ίδιοι οι θεσμοί, τα πλαίσια λειτουργίας τους και οι κανόνες που πρέπει να οριοθετηθούν και να εφαρμοστούν, χωρίς εξαίρεση.

Τα πρόσωπα δρουν υπό συνθήκες πάντα, το θέμα είναι ποιες θα είναι αυτές οι συνθήκες.

Γενικότερα, όλα τα " θρίλερ" που έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό στον τομέα του πολιτισμού θα είχαν αποφευχθεί ή θα είχαν λυθεί άμεσα, αν υπήρχαν κανονισμοί που όριζαν τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί και κατά συνέπεια και τα πρόσωπα που διοικούν.

Φαίνεται πως οι καλλιτέχνες, μπορεί να έχουν μια ευκαιρία να ορίσουν τις συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την πολιτιστική ανάπτυξη κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν εγκαίρως και να κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση…


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.