ΑΕΡΑΣ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΕΡΑΣ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ


5.0/5 rating 1 vote

Ο Σπύρος Λούκος υπογράφει τη μουσική για το σποτ του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το Φεστιβάλ της Άνδρου και ποιες οι σχέσεις σας με τη νησί;

Με το νησί της Άνδρου έχω σχέση παιδιόθεν, καθώς έχω περάσει αρκετά από τα παιδικά μου καλοκαίρια εκεί. Είναι συνδυασμένο με καλοκαιρινή ραστώνη, παιχνίδι, μπάνιο, παγωτά και θερινό σινεμά. Με λίγα λόγια είναι κομμάτι της παιδικής μου αθωότητας, άρα κι η σχέση βαθιά. Η συνεργασία προέκυψε τελείως φυσικά, μέσω της γνωριμίας μου με την ομάδα των ανθρώπων που οραματίστηκαν και έστησαν το 1ο Φεστιβάλ Άνδρου.

-Μιλήστε μας για τη δική σας συμμετοχή.

Σε πρώτο χρόνο η υπεύθυνη παραγωγής του φεστιβάλ -η αεικίνητη Αναστασία Καβαλλάρη- με έφερε σε επαφή με την Όλγα Μπρούμα και την ομάδα της Πανκ Τανκ. Τα παιδιά έστησαν αυτό το καταπληκτικό animation με το καραβάκι για το σποτ του πρώτου φεστιβάλ κι εγώ το επένδυσα μουσικά. Σε δεύτερο χρόνο έγινε η επαφή με την Κωνσταντίνα Βούλγαρη, η οποία έχοντας συγκεντρώσει πλάνα από το νησί και τις παραστάσεις του φεστιβάλ, τα συνέθεσε σε ένα πανέμορφο βίντεο-κολλάζ, το οποίο επίσης επένδυσα μουσικά. Η βραχεία εκδοχή αυτού του βίντεο είναι το φετινό τηλεοπτικό σποτ του 3ου Φεστιβάλ Άνδρου.

-Πώς εμπνευστηκάτε αυτό το μουσικό θέμα;

Ξέρετε, στις περιπτώσεις των μουσικών βίντεο γράφεται πρώτα η μουσική, ούτως ώστε να μπορέσει ο σκηνοθέτης κι ο μοντέρ να πάρουν ρυθμό για την εικόνα τους. Έτσι δεν είχα σε πρώτη φάση να στηριχτώ σε κάποια εικόνα. Το υλικό λοιπόν προήλθε εκ των έσω και στηρίχτηκε σε δύο σκέλη. Αφενός ανασύροντας παιδικές μνήμες, όπου αναδύθηκαν τρία στοιχεία που στο δικό μου μυαλό ταυτίζονται αυτομάτως με την Άνδρο: αέρας, θάλασσα και πέτρα. Αφετέρου η ίδια η ιστορία του νησιού το συνδέει μοιραία με το ντόπιο, αλλά και το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι . Η μουσική μετάφραση των παραπάνω αντανακλάται στο συνδυασμό των ελληνικών κλιμάκων με την Δυτική αρμονία και ρυθμολογία, καθώς και στην επιλογή και τον τρόπο της ενορχήστρωσης.

-Ποιες είναι οι δικές σας μουσικές επιρροές;
Πολλές κι ετερόκλητες. Από τον Δυτικό κόσμο έχω μελετήσει κι επηρεαστεί από την Ευρωπαϊκή παράδοση (την ευρέως αποκαλούμενη κλασική μουσική), αλλά και την αντίστοιχη αφροαμερικανική της blues και της jazz. Από τα καθ' ημάς με ενδιαφέρει κυρίως η τραγουδοποιΐα σε όλες τις πτυχές της. Από τον Τούντα έως τον Σαββόπουλο κι από τους Active Member έως τον Χατζιδάκι, για να αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα.

-Πώς ξεκινάτε κάθε φορά μια σύνθεση;
Πολύ συχνά ξεκινά με έναν αυτοσχεδιασμό στο πιάνο, που με το πέρασμα της ώρας αρχίζει το υλικό να οργανώνεται σε κάτι πιο στέρεο κ σαφές. Άλλες φορές -πιο σπάνια- μπορεί η πρώτη ιδέα να σχηματιστεί ακόμα και χωρίς όργανο, οδηγώντας, ή περπατώντας.

-Πότε συνειδητοποιείτε ότι μια μουσική είναι έτοιμη να βγει στο κοινό;
Δύσκολη ερώτηση. Δεν ξέρω... Όντας τελειομανής και ανασφαλής παίρνω πάντα τη γνώμη των πολύ κοντινών μου ανθρώπων και συνεργατών. Αλλά και πάλι...Εκεί που παραδόξως τα πράγματα είναι εύκολα, είναι όταν εκκρεμεί deadline. Τότε, θες δε θες , πρέπει να αποδεσμεύσεις το υλικό από τα χέρια σου.

-Μελλοντικά σχέδια;
Καταρχάς ετοιμάζω για τη νέα σεζόν ένα σχήμα που θα επικεντρωθούμε στο υλικό της τραγουδοποιΐας μου, αλλά και σε «πειραγμένες» διασκευές της ξένης κι ελληνικής τραγουδοποιΐας. Επίσης βρίσκεται υπό συζήτηση η έκδοση μιας ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς, καθώς κι η σύνθεση μουσικής για μια θεατρική παραγωγή.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.