• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ: "Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ: "Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ


5.0/5 rating 1 vote

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης επιστρέφει για 10 μόνο παραστάσεις με το «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» και υποστηρίζει τη σημασία αλλά και την επικαιρότητα του έργου στην Ελλάδα της κρίσης.

Ας ξεκινήσουμε αυτή την κουβέντα μας από το έργο σας. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη;
Για τον γνήσιο, ντόμπρο λόγο του Μακρυγιάννη, πράγμα σπάνιο σήμερα στις μέρες μας ν’ ακουστούν τέτοια λόγια τιμής και θάρρους αφού ζούμε μια εποχή προδοσίας και υποτέλειας. Ο λόγος του Μακρυγιάννη μας βοηθά μήπως και ξαναβρούμε τον χαμένο μας εαυτό, ν’ αποκαταστήσουμε τις αξίες μας που χαρίστηκαν τόσο εύκολα για ένα κίβδηλο νόμισμα, σε μια ευρωπαϊκή ψευτοένωση της ελίτ, για να ξαναθυμηθούμε επιτέλους ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε σε αυτόν το τόπο. Το «είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ» των Απομνημονευμάτων μας δίνει ελπίδα. – Πώς πιστεύετε ότι τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη ταιριάζουν με την σημερινή κατάσταση της χώρας; Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας είναι πανομοιότυπη αν όχι πιο σκληρή με την εποχή της Βαυαροκρατίας της εποχής του Μακρυγιάννη. Σκληροί καιροί αυταρχισμού, ξενοκρατίας, φαύλων δοσίλογων «Ελλήνων» πολιτικών και όλων των συνεργών τους, ανάλογη εποχή και σήμερα με τα πρώτα δάνεια που υποθήκευσαν τον μέλλον της πατρίδας για τις επόμενες γενιές. Υπάρχει κάτι όμως που δεν ήταν ανάλογο με την εποχή του Μακρυγιάννη. Η σημερινή παθητικότητα του Έλληνα πολίτη που προδόθηκε δεν αντιστοιχεί με την περήφανη γενιά του Μακρυγιάννη που έδωσε αιματηρούς αγώνες για να γραφτεί το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843. Το Σύνταγμα που σήμερα καταπατάται με τόση βαναυσότητα από μια στυγνή, οικονομική δικτατορία ολίγων ντόπιων και ξένων υπανθρώπων. Ελπίζω αυτή η φαινομενική απάθεια να είναι απλά ο θυμός του Έλληνα πολίτη που σιγοβράζει και θα ξεχυθεί σύντομα στους δρόμους μήπως και αισθανθούμε ξανά ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί και στα κακά και στα καλά.

– Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε για την υλοποίηση της παράστασης;
Ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο όγκος του κειμένου όπου ο αγωνιστής με οίστρο και αγωνία προσπαθεί ν’ ανασυνθέσει όλα τα γεγονότα που έζησε και να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του για την πατρίδα που τόσο πονά και που έδωσε το αίμα του. Αποφάσισα ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάσω στην μεταεπαναστατική Ελλάδα όπου τα γεγονότα της εποχής μετά την άφιξη του Καποδίστρια είναι τραγικά όμοια με την δική μας εποχή. Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα χρονολογικό απάνθισμα από αποσπάσματα των Απομνημονευμάτων για μεγαλύτερη κατανόηση του θεατή. Φυσικά βασίστηκα αποκλειστικά στην υπέροχη, γνήσια γλώσσα του Μακρυγιάννη χωρίς παρεμβολή άσχετων κειμένων όπως συνηθίζεται σήμερα. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο, ίσως και μαρτυρικό κάποιες στιγμές, για να έναν δημιουργό και να πρωταγωνιστεί και να σκηνοθετεί μια παράσταση».

Την παράστασή σας συνόδευσαν πολλά θετικά σχόλια. Περιμένατε τέτοια αντίδραση τόσο από τους κριτικούς, όσο και από τον κόσμο; Πόσο σημαντική είναι για έναν δημιουργό η θετική αντίδραση;
Νομίζω ότι με ενδιαφέρει πρωτίστως η υγιής αντίδραση του κοινού που μπαίνει στον κόπο να παρακολουθήσει με θέρμη και ενδιαφέρον όπου και αν παίζουμε εδώ και αρκετά χρονιά την δουλειά της ομάδας μας. Αυτή η απήχηση είναι και το καύσιμο μας για να συνεχίζουμε να υπάρχουμε. Είναι μεγάλη κουβέντα για το ποιος γράφει κριτική σήμερα στην εποχή του ίντερνετ. Στην εποχή μας που κάποιος έχει μια ιστοσελίδα ή είναι συντάκτης μιας free press εφημερίδα αυτοχρίζεται αυτόματα και σε κριτικό θεάτρου. Η γνώμη λοιπόν των κριτικών ή και των καλλιτεχνικών συντακτών που τολμούν να γράψουν θεατρική κριτική φυσικά και είναι θεμιτές αλλά διαπιστώνω με ανάμικτα συναισθήματα ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτής της κατασκευασμένης «κρίσης» έχουν απωλέσει κάθε κριτήριο αντικειμενικότητας και μου φαίνεται πως έχουν καταντήσει φερέφωνα της κάθε εξουσίας αφού και η τέχνη στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε εργαλείο υπόταξης της συνείδησης του θεατρόφιλου θεατή και κατά προέκταση του πολίτη. Πώς να σχολιάσει κανείς, για παράδειγμα, κατάπτυστα άρθρα από διαφορετικά δημοσιογραφικά ΜΜΕ με την λεγομένη λίστα που αναπαράγεται επί 10ημερο για τις «40 καλύτερες παραστάσεις της σαιζόν» πριν καν ξεκινήσει η σαιζόν, πριν καν δουν τις παραστάσεις που προτείνουν ανάμεσα στις 1000 και βάλε που θ’ ανέβουν; Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις αυτού του κανόνα -και από την θεατρική κριτική και από την δημοσιογραφία- που συνεχίζουν με το παράδειγμά τους να δείχνουν ένα λαμπρό παράδειγμα αντίστασης σε όλο αυτό το ξεπεσμό που βιώνουμε.

Πόσο εύκολο είναι για έναν δημιουργό και να πρωταγωνιστεί και να σκηνοθετεί μια παράσταση;
Είναι εξαιρετικά δύσκολο και ίσως και μαρτυρικό κάποιες στιγμές.

– Αν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα σε υποκριτική και σκηνοθεσία, τι θα επιλέγατε;
Δεν θα ήθελα να επιλέξω. Ξεκίνησα ως ηθοποιός και με εκφράζει εκατό τα εκατό και φυσικά είμαι πάντα ανοιχτός να συμμετάσχω και σε δουλειές που δεν έχω την σκηνοθετική ευθύνη, όπως και σε δουλειές που είμαι μόνο σκηνοθέτης.

– Θα μας πείτε ποιο απόσπασμα από τα απομνημονεύματα ξεχωρίζετε και γιατί;
«…καϊμένη πατρίδα, δὲν θὰ σωθοῦνε τὰ δεινά σου, ὅτι σιδερώνουν τὴν ἀρετὴ ἐκεῖνοι ὁποῦ σὲ κυβερνοῦσαν καὶ σὲ κυβερνοῦν…». Ο Μακρυγιάννης τα λέει όλα σε μια πρόταση.

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ξεκινούμε από 1η Νοέμβρη έναν μικρό κύκλο παραστάσεων με τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη στο Από Μηχανής. Αργότερα συνεχίζουμε στον ίδιο χώρο και για 8η χρονιά τον Αμερικάνο του Παπαδιαμάντη για 8 συλλεκτικές παραστάσεις. Τον Μάιο το 2018 θα ξεκινήσει η νέα μας παραγωγή της «Ηθικόν Ακμαιότατον» με το αγαπημένο μου έργο Χειμωνιάτικο Παραμύθι από τον Σαίξπηρ και θ’ ανέβει στο Σύγχρονο Θέατρο. Φιλοδοξώ ότι σε αυτό το βαρύ πρόγραμμα θα χωρέσει και η αναβίωση της παράστασης Ένας Αριθμός της Κάριλ Τσέρτσιλ στη μνήμη του σπουδαίου Τάσου Μπαντή πριν από 10 χρόνια.

Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα
Που: Θέατρο «AΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ», Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο (μετρό Μεταξουργείο)
Σκηνοθεσία – Διασκευή – Ερμηνεία – Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσικός επί σκηνής: Σύλβια Κουτρούλη (παίζει Νέυ, ταμπουρά και πολίτικο λαούτο)
Πρεμιέρα: Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017
Παραστάσεις: 1, 8, 15, 22, 29 Νοεμβρίου, 6, 13, 20, 27 Δεκεμβρίου 2017, 3, 10 & 17 Ιανουαρίου 2018 www.amtheatre.gr

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/empneusi/thanasis-sarantos/ ]


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.