ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ


5.0/5 rating 1 vote

Κι εκεί, που ήδη όλα είναι στον αέρα, κανείς δεν ξέρει τι θα μας ξημερώσει, πρόσωπα πάνε κι έρχονται, λεφτά δεν υπάρχουν κι αν υπάρχουν δεν δίνονται, μέσα σε όλα τσουπ κι οι εκλογές... Θα μου πεις, τώρα θα ασχοληθούμε με τον πολιτισμό; Με τι θα ασχοληθούμε, θα απαντούσα εγώ. Αν κάτι υπάρχει ακόμα σε αυτή τη χώρα, είναι οι άνθρωποι που παλεύουν ακόμα, και ανάμεσά τους είναι και οι καλλιτέχνες. Αυτοί που δουλεύουν άοκνα, ενώ δεν παίρνουν ούτε τα βασικά. Αυτοί που είναι δίπλα στους συμπολίτες τους, με το δικό τους τρόπο και δεν εγκαταλείπουν.

Γιατί ο καλλιτέχνης το πονάει αυτό που κάνει, το αγαπάει, και ανεξαρτήτως της αισθητικής του ή του αποτελέσματος, είναι αν μη τι άλλο, καλών προθέσεων. Και στη χώρα που η πρόθεση, πόσω μάλλον η καλή, τείνει να εξαφανιστεί από τα λεξικά, όποιος την έχει θα έπρεπε να θεωρείται είδος προστατευόμενο.

Οι  κρατικοί πολιτιστικοί φορείς, χρόνια τώρα, είναι άμεσα εξαρτώμενοι από την εκάστοτε εξουσία, μια τακτική άκρως προβληματική, που δημιουργούσε περίεργες έως και ύποπτες καταστάσεις. Έχουμε δει κατά καιρούς, ακόμα και πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, να τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά. Τώρα πλέον, έτσι όπως εξελίσσεται η ιστορία, οι μέθοδοι αυτές αποδεικνύονται καταστροφικές και οδηγούν στο χάος.

Είναι ώρα ο πολιτισμός να απεξαρτηθεί από κομματικές προπαγάνδες και ψευτοπολιτικές.

Δεν έχετε καμία πολιτική , κύριοι, για τον πολιτισμό. Οπότε αφήστε μας ήσυχους... Δεν εννοώ ότι τα πρόσωπα δεν πρέπει να έχουν τη δική τους προτίμηση, αλλά δεν γίνεται ο εκάστοτε υπουργός να διορίζει ή να αποκαθαίρει πρόσωπα που δεν του ταιριάζουν. Με την ταχύτητα που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις μέρες μας, ο πολιτισμός, όπως και οτιδήποτε άλλο, δεν μπορεί να λειτουργήσει, ούτε καν στοιχειωδώς .

Φτάνει πια. Αφήστε να υπάρξει, όποιος προσπαθεί να παράξει κάτι καλό σε αυτή τη χώρα. Τα λεφτά τα κόψατε, τουλάχιστον επιτρέψτε σε κάποιους ανθρώπους που κοπιάζουν, να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκινούν. Μπορεί και να  αποτύχουν μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, αλλά η αποτυχία είναι πάντα μια πιθανότητα όσο και η επιτυχία. Βοηθήστε τους καλλιτέχνες να συνεχίσουν να δημιουργούν. Πώς; Μην τους ενοχλείτε.

Αφού είμαστε Ευρώπη, ας συμπεριφερθούμε όπως συμπεριφέρονται οι ομόλογοί μας Ευρωπαίοι:  ας κάνουμε τον πολιτισμό -  την τέχνη και αλλά και τον πολιτισμό της καθημερινότητας -  ύψιστη αξία. Ας επιτρέψουμε στην ποίηση και στην ομορφιά να μας κατακτήσει


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.