• BUZZ
  • Νέα
  • ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 15/05/2017 13:00
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Το ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, που ταυτίστηκε με την έννοια της λυρικής τέχνης στη χώρα μας, μετά από 73 χρόνια ζωής, κλείνει οριστικά τον κύκλο του. Η τελευταία παράσταση θα δοθεί στις 19 Μαΐου και θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή για τη συγκεκριμένη μέρα θα παρουσιάσει τη σπουδαία όπερα «Ρέα», του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα, η οποία εγκαινίασε το θέατρο την 1η Απριλίου 1944, σε ημισκηνοθετημένη μορφή, σε μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Διαμαντή, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), καθώς και διακεκριμένους Έλληνες μονωδούς.
Η όπερα εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα, για τον Ελληνα αθλητή Λυσία, στη Χίο, το 1400 μ.Χ.

Η Λυρική Σκηνή ιδρύθηκε ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου το 1939. Το 1944 αυτονομήθηκε και με την ονομασία Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) ξεκίνησε αυτόνομη πορεία στο πρώτο Θέατρο Ολύμπια, που βρισκόταν τότε επί της Aκαδημίας. Ο Μανώλης Καλομοίρης, πρώτος της γενικός διευθυντής, επέλεξε να εγκαινιάσει τις δραστηριότητες του οργανισμού την 1η Απριλίου 1944 με τη «Ρέα».
Tο 1958 εγκαινιάστηκε το σημερινό Θέατρο Oλύμπια με την «Αΐντα» του Βέρντι. Ανάμεσα στα έτη 1959 και 1964 το ρεπερτόριο αναπτύχθηκε σημαντικά. Κάθε καλλιτεχνική περίοδος περιλάμβανε περίπου 20 παραγωγές, ενώ συνολικά δόθηκαν περίπου 30 έργα σε πρώτη παρουσίαση. Ωστόσο, η σημαντική αυτή πορεία ανακόπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. \Μετά το 1974 όμως, το ρεπερτόριο εμπλουτίστηκε ακόμα περισσότερο, καθώς ευνοήθηκαν ανοίγματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Παράλληλα, ενδυναμώθηκε το καλλιτεχνικό δυναμικό με Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι μετακλήθηκαν από το εξωτερικό. Την περίοδο της μεταπολίτευσης από τη σκηνή του Ολύμπια πέρασαν οι σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής ζωής, αλλά και σπουδαίοι καλλιτέχνες απ του εξωτερικού.
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν το κτίριο να αξιοποιείται στο μέλλον με τρόπο αντάξιο της ιστορίας του. Το ευχόμαστε!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.