• BUZZ
  • Νέα
  • ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 08/06/2016 12:58
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση, αλλά και στον ανοιχτό διάλογο. Πιστός σε αυτή τη γραμμή λοιπόν, εγκαινιάζει μια σειρά από παράλληλες δράσεις που θα συνοδεύουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ ως τα τέλη Ιουλίου.
Οι δράσεις αυτές, είναι συζητήσεις αλλά και εργαστήρια που φιλοδοξούν να τροφοδοτήσουν το διάλογο και την έρευνα για κεντρικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη δημιουργία στο χώρο των παραστατικών τεχνών και ταυτόχρονα να αναδείξουν μέσα από μια πιο εστιασμένη ματιά σημαντικούς άξονες, έργα και καλλιτέχνες του προγράμματος,

Οι παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ (Πειραιώς 260), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) και στην Επίδαυρο (Ξενοδοχείο Ξενία).

Έτσι την Τετάρτη 22 Ιουνίου στον κήπο του φεστιβάλ ξεκινάει μια συζήτηση με θέμα «Τι Φεστιβάλ θέλουμε;», ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους καλλιτέχνες.

Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Σάββας Πατσαλίδης, ενώ θα συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Συντονίζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Στην Σχολή Καλών Τεχνών την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο «Παραβάν» του Ζαν Ζενέ, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με την αφορμή αυτήν την παράσταση, οργανώνεται ένα μίνι αφιέρωμα στον συγγραφέα, που στοχεύει σε μια πρώτη προσέγγιση αυτού του, τόσο ιδεολογικά όσο και παραστασιακά, εξαιρετικά σύνθετου έργου.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου και πάλι στη Σχολή Καλών Τεχνών θα γίνει μια συζήτηση με θέμα: «Νέες δραματουργίες: Πόσο πολιτική είναι η σύγχρονη ελληνική σκηνή;»

Το ζήτημα της δραματουργίας, πώς συνδιαλέγεται η σύγχρονη ελληνική σκηνή με το σήμερα, πώς μετουσιώνεται το βίωμα της κρίσης μέσα από τη σύγχρονη δραματουργία και τι θέση παίρνουν μέσα από τις φόρμες που υιοθετούν οι νεότεροι Έλληνες σκηνοθέτες-δραματουργοί αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτής της δράσης. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες του ελληνικού προγράμματος (Έλλη Παπακωνσταντίνου, Ιόλη Ανδρεάδη, Αργυρώ Χιώτη & Ευθύμης Φιλίππου, Βασίλης Μαυρογεωργίου κ.ά.) αλλά και κριτικοί.

Ακόμα μια συζήτηση, αυτή τη φορά σε σχέση με το χορό, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου στην Σχολή Καλών Τεχνών με θέμα: Η φυσιογνωμία του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα εντός και εκτός των θεσμών.
Η συνάντηση θα περιλαμβάνει ομάδες εργασίας με σύντομες εισηγήσεις από προσκεκλημένους ομιλητές. Συντονίζει η Στεριανή Τσιντζιλώνη.

Το Λύκειο της Επιδαύρου, ένα Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, που θα συμπεριλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, καλλιτεχνικές “σχολές”, μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις, από τις πιο παραδοσιακές έως τις πιο ριζοσπαστικές αποτελεί βασικό όραμα της νέας διεύθυνσης που θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη χρονιά. Το Σάββατο 30 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Ξενία στην Επίδαυρο , θα γίνει μια ανοιχτή παρουσίαση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου και μια πρώτη συνάντηση με την τοπική κοινωνία

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου στην Α.Σ.Κ.Τ ο συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος Dennis Reid, πραγματοποιεί εργαστήριο για την τέχνη σκηνοθεσίας της βίας και την ανεύρεση της γλώσσας της βίας στο κορμί – σωματικά, φωνητικά, συναισθηματικά. Είσοδος δωρεάν με κρατήσεις θέσεων.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου θα δοθεί masterclass από τη θεατρική συγγραφέα Αlexandra Badéa στην Α.Σ.Κ.Τ, όπου οι συμμετέχοντες με αφετηρία μια φωτογραφία, ένα έργο τέχνης, μια μαρτυρία, ένα φωτορεπορτάζ, θα προσπαθήσουν να γράψουν τις δικές τους ιστορίες. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες φωνές της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας, η συγγραφέας και σκηνοθέτης από τη Ρουμανία, Alexandra Badéa, ζει και εργάζεται στη Γαλλία από το 2003 και γράφει στα γαλλικά. Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε θεατρικούς συγγραφείς και καλλιτέχνες του θεάτρου που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πρακτική της θεατρικής γραφής αλλά και στο ευρύτερο κοινό
Είσοδος δωρεάν με κρατήσεις θέσεων.

Ταυτόχρονα, καλλιτέχνες αλλά και θεατρόφιλοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δύο ενδιαφέροντα εργαστήρια (Masterclass), έναντι ενός συμβολικού ποσού.

Από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου οι ερμηνευτές της ομάδας Alessandro Sciarroni (Lorenzo Crivellari, Edoardo Demontis, Victor Garmendia Torija, Pietro Selva Bonino), πραγματοποιούν σεμινάριο σχετικά με τη ζογκελρική τέχνη.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζογκλέρ που επιθυμούν να μελετήσουν σε βάθος τις αρχές της τεχνικής του juggling και να την εφαρμόσουν σε δικές τους ατομικές ή ομαδικές συνθέσεις. (Κόστος 60 ευρώ / φοιτ. 40 ευρώ). Η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου θα είναι τα ιταλικά και τα αγγλικά.

Το δεύτερο εργαστήριο πρόκειται για ένα διήμερο σεμινάριο και στρογγυλή τράπεζα από την Κωνσταντίνα Γεωργέλου, τη Δανάη Θεοδωρίδου και την Ευφροσύνη Πρωτοπαπά με θέμα: «Η δραματουργία ως συνεργασιακή πρακτική (χορός - θέατρο - περφόρμανς)» και θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Ιουλίου στην Α.Σ.Κ.Τ. (Κόστος 60 ευρώ / φοιτ. 40 ευρώ)

Το εργαστήριο οργανώνεται στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις (Βρυξέλλες, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Ζάγκρεμπ, Βαρκελώνη κ.α.) και οδηγούν στην έκδοση ενός βιβλίου (2016). Στόχος της έρευνας αυτής είναι η μελέτη και η δημιουργία δραματουργικών εργαλείων και μεθόδων (συν)εργασίας στο χώρο της χορογραφίας, του θεάτρου και άλλων πρακτικών της περφόρμανς σήμερα. Ατομικά και σε ομάδες, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δουλέψουν δραματουργικά πάνω σε δικές τους δουλειές, δοκιμάζοντας και προτείνοντας δραματουργικά μοντέλα συνεργασίας μέσα από ασκήσεις γραπτές και προφορικές, αλλά και παρουσιάζοντας μικρά πειράματα επί σκηνής.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.