«ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

          Στο βραβευμένο έργο «ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ», του Βρετανού συγγραφέα Νικ Πέιν (Nick Payne), τα πάντα είναι πιθανά.            Η θεωρία των παράλληλων συμπάντων, μέσω της κβαντικής φυσικής, δομεί έξυπνα την παράσταση, αφού συμπεριλαμβάνει το στοιχείο της επαναληπτικότητας. Αλλεπάλληλες, σύντομες σκηνές παρουσιάζουν, κάθε φορά, διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας αγάπης. Οι συναισθηματικές εναλλαγές και η γοητεία του θέματος συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας τρυφερής και συγκινητικής σκηνικής πράξης, όπου οι ζωές των ηρώων συγκλίνουν και αποκλίνουν συνεχώς. Τι θα γινόταν αν…;
          Ο Ρόλαν και η Μάριαν σμίγουν τυχαία σε ένα πάρτι. Εκείνος ασχολείται με τις φύση και τις μέλισσες, εκείνη είναι αστροφυσικός. Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, δύο ετερώνυμα πλάσματα που προσπαθούν να αγαπηθούν, παρά τις όποιες δυσκολίες στη μεταξύ τους επικοινωνία και χημεία. Από την κομβική τους συνάντηση, όλα είναι ανοιχτά για την πορεία της σχέσης τους, βάσει της θεωρίας της σχετικότητας και των πιθανοτήτων της ζωής.
          Πόσο διαφορετικές θα μπορούσαν να είναι, τελικά, οι ζωές μας σε ένα παράλληλο σύμπαν; Πόσα πιθανά σενάρια κρύβονται πίσω από κάθε απόφαση και τελική επιλογή μας;
          Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθείς την ίδια σκηνή, από διαφορετική οπτική γωνία. Και αποτελεί, σίγουρα, ερμηνευτική πρόκληση για τους ηθοποιούς να ανταποκριθούν λιτά και εύληπτα στα εκάστοτε σενάρια.
          Η σκηνοθετική «ανάγνωση», της Αικατερίνης Παπαγεωργίου, αποκρυπτογραφεί διακριτά την υπαινικτικότητα και ποιητικότητα του κειμένου, που αναδεικνύεται από τις πειστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών.
          Αισθαντικός και τρυφερός ο Αλέξανδρος Βάρθης στον ρόλο του «Ρόλαντ» συνθλίβεται, από τη σκέψη και μόνο, ότι η αγαπημένη του μπορεί να νικηθεί από τον καρκίνο.
          Η Ελίζα Σκορδίλη ενδύεται την ορθολογίστρια «Μάριαν», με ακρίβεια στις εκάστοτε ψυχολογικές της μεταπτώσεις.
          Δύο ηθοποιοί που αποτυπώνουν με λεπτότητα και ευκρίνεια τις γρήγορες εναλλαγές της μεταξύ τους σχέσης. Ένα γοητευτικό ταξίδι, από τη ζωή στον θάνατο, με χιούμορ και συγκίνηση.
          Λιτό και πρωτότυπο το εικαστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο Μάριος Ράμμος, για να τονίσει ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και αμείλικτος. Περισσότερα από είκοσι ηλεκτρονικά ρολόγια είναι τοποθετημένα κατά μήκος της σκηνής και ρυθμισμένα σε διαφορετικές ώρες για να χρονομετρούν την κάθε στιγμή στη ζωή των ηρώων.
          Η μουσική, του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου, «κουμπώνει» ανακουφιστικά στο έργο.
          Η Μελίνα Μάσχα φωτίζει όμορφα τις ψυχές των πρωταγωνιστών.
          Η κίνηση των ηθοποιών, με ακρίβεια χορογραφημένη, από την Εύη Σούλη.
          «ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ», μία ιδιόρρυθμη παράσταση για τη γοητευτική θεωρία του Πολυσύμπαντος, που αν και φαντάζει κάπως κουραστική, με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της, υπερισχύουν οι καλές ερμηνείες -σε ένα έργο περίπλοκο με υπαρξιακές και επιστημονικές αναζητήσεις.

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.