«ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (49 ψήφοι)

          Η σάτιρα του Μποστ (Μέντη Μποστατζόγλου), με το μεγαλείο της σπινθηροβόλου, δεκαπεντασύλλαβης γλώσσας, βάζει στο στόχαστρο τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή.
          «Το μποστάνι του Μποστ» είναι μια σπονδυλωτή κωμωδία επιθεωρησιακού τύπου με σάτιρα, γέλιο, τραγούδι και χορό, η οποία αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα του δημιουργού της. Μία σουρεαλιστική συρραφή δώδεκα αυτόνομων ακυκλοφόρητων κείμενων, που διακωμωδούν, καυτηριάζουν, σατιρίζουν, παρωδούν, χλευάζουν ιδεολογίες και νοοτροπίες της ελληνικής πραγματικότητας.
           Ο Μποστ ενώνει δεξιοτεχνικά με χιούμορ και τόλμη, ετερόκλητους χαρακτήρες, από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, παίζοντας απενοχοποιημένα με τους συνειρμούς που δημιουργεί η ακροβατική του γλώσσα, η οποία «κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει».
          Σε τέτοιου είδους «έντονα» κείμενα, όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι στη σκηνική διαχείριση, λόγω του υπερεαλιστικού ύφους και των λοξών χαρακτήρων και αποτελούν πρόκληση, αλλά και πονοκέφαλο για όλους τους συντελεστές. Διότι, αν φλερτάρουν με την καρικατούρα, το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Ευτυχώς, η παράσταση του Κωνσταντίνου Κυριακού και της Κατερίνας Μπιλάλη στο Θέατρο Μεταξουργείο κέρδισε πόντους σε όλα τα σημεία. Μία παράσταση με την ξεχωριστή της σφραγίδα, διαυγής, ευφρόσυνη, ζωντανή, άρτια μελετημένη, που αναδεικνύει στο έπακρο τον λοξό πυρήνα των έργων και αποτίνει φόρο τιμής σε δύο μεγάλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ακριβώς πενήντα χρόνια μετά από την πρώτη τους συνεργασία. Ο Μποστ και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μπορεί να μην είναι στη ζωή, αλλά το στίγμα τους είναι διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο.
          Ο σκηνοθέτης επεξεργάστηκε το μεδούλι της παρωδίας με σεβασμό και γνώση, προσθέτοντας, εμβόλιμα σχόλια της επικαιρότητας. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, απολαμβάνοντας, από τη μια, την αιχμηρή γλώσσα του Μποστ κι από την άλλη, την αξεπέραστη μουσική του Κηλαηδόνη.
          Οι ηθοποιοί: Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Κυριακού, Ερμόλαος Ματθαίου, Αλεξία Μουστάκα, Κρίστη Παπαδοπούλου και Τέλης Ζαχαράκης έπαιξαν ομόψυχα και φάνηκε να απολαμβάνουν στο έπακρο την κάθε στιγμή.
          Τα λιτά σκηνικά και τα ευφάνταστα κοστούμια της Κατερίνας Τσακότα, οι φωτισμοί του Λέοντα Εσκενάζη συνέβαλαν οργανικά στη συνθήκη. Η Λιλλύ Κουτσανδρέα επιμελήθηκε την ωραία κίνηση.
          Εν κατακλείδι, είδα μία εύρυθμη, σπιρτόζικη, ευφάνταστη παράσταση, πλήρως εναρμονισμένη με το ύφος των δημιουργών.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.