«ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (45 ψήφοι)

          Στις παραστάσεις του Θανάση Τριαρίδη, οφείλεις να είσαι υποψιασμένος και «ανοιχτός» ως θεατής. Διότι τα κείμενά του είναι καταγγελτικά με προκλητικά ελκυστική γραφή, σημειωτικές υποδείξεις, ανατροπές, συνδυάζοντας την ωμή πραγματικότητα με μια φυσική υπερβατικότητα.
          Ένας, καθόλου εκ πρώτης όψεως, απελπισμένος ηθοποιός, οπλισμένος με ανελέητο χιούμορ και δίνοντας ένα αξέχαστο σόου ενώπιον των θεατών κάθε βράδυ, αποφασίζει χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος, να ρισκάρει μια ζωή για το καλό της ανθρωπότητας. Τηλεφωνεί σε τυχαίους ανθρώπους που, έχουν ονόματα Αμερικανών Προέδρων. Τους προτείνει να παίξουν ένα παιχνίδι, προφέροντας απλώς μια φράση για να κερδίσουν εκατό ευρώ. Η απάντηση τους, είναι αυτή που θα καθορίσει τη συνέχεια.
          Το έργο «ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ» γράφτηκε την περίοδο του covid. Όλη η ενοχή, η εθελοτυφλία και η υποκρισία τoυ δυτικού κόσμου συσσωρευμένη πίσω από ένα ακουστικό. Μια διαμαρτυρία, ένας φόνος σημειολογικός κι ένα ισχυρό δίλημμα: O άνθρωπος ή ο σκύλος θα καταφέρει να επιζήσει τελικά; Είμαστε ένοχοι, συνένοχοι ή απλώς αμέτοχοι των χιλιάδων θεσμοθετημένων φονικών καθημερινά, κλείνοντας με ευκολία τα μάτια και τα αυτιά στην αιματοβαμμένη ιστορία του πολιτισμού μας;
          Ο ηθοποιός τηλεφωνεί στον υποψήφιο «συμμέτοχο», προτείνει το παιχνίδι, εξηγεί τον λόγο, τρώει ήττα, βγαίνει εκτός εαυτού. Ο συγγραφέας παίζει με τις αντοχές του θεατή. Το ζητούμενο είναι να στραφεί ο καθρέφτης στο πρόσωπό του και να πάρει μια θέση, που δε θα τον κάνει συνυπεύθυνο στο κακό.
          Το μοτίβο της παράστασης, αν και ελλειπτικό και επαναλαμβανόμενο, κινείται γοργά με έξυπνα σκηνοθετικά τεχνάσματα από τον Κώστα Φιλίππογλου, με την αρωγή της Λυδίας Τσάτσου Παρασκευοπούλου στη σκηνογραφία και την εύστοχη εικαστική επιμέλεια των πολυμέσων, του Γκρεγκ Ελευθερίου στην καίρια μουσική επένδυση και του Νίκου Βλασόπουλου στα σωστά φώτα.
          Και βρίσκει τον ιδανικό πομπό στο πρόσωπο του σαρκαστικού Χάρη Τζωρτζάκη, ο οποίος μοιάζει να έχει «license to kill».
          «ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ», μια Delthi παράσταση με έναν ηθοποιό, ένα σκύλο, ένα ισχυρό δίλημμα κι ένα αναπάντεχο τέλος. Όπως στις ταυρομαχίες, που τελικά ένας θα καταφέρει να επιζήσει. Ο άνθρωπος ή το ζώο. Τη ζωή του κάθε βράδυ μπορεί να τη σώσει μόνο το κοινό…


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.