GIRLS AND BOYS | ΚΡΙΤΙΚΗ

GIRLS AND BOYS | ΚΡΙΤΙΚΗ


4.2/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

          Το θεατρικό έργο «GIRLS AND BOYS», του βραβευμένου με Tony Bρεττανού συγγραφέα Dennis Kelly, παρουσιάζεται για τρίτη σεζόν στο «Black Box» του θεάτρου «104», σε μετάφραση – σκηνοθεσία Άννας – Μαρίας Στεφαδούρου και πρωταγωνίστρια τη Δώρα Παρδάλη.
          Πρόκειται για την «de profundis» εξομολόγηση μιας νέας γυναίκας που η ζωή της άλλαξε 360 μοίρες έτσι ξαφνικά και το όνειρο της ευτυχισμένης οικογένειας έγινε συντρίμια σε μία νύχτα.
          Γνωρίζονται στην ουρά του αεροδρομίου της Νάπολης. Ο έρωτάς τους παθιασμένος, έντονος, τρελός. Αγοράζουν σπίτι, παντρεύονται, αποκτούν δύο παιδιά. Όλα κυλούν φαινομενικά τέλεια μέχρι που αχνοφαίνονται τα πρώτα σύννεφα στη σχέση. Εκείνος χρεωκοπεί στη δουλειά του, ενώ εκείνη απολαμβάνει τους καρπούς της επαγγελματικής της πορείας. Οι ισορροπίες ανατρέπονται. Εκείνος χάνει τα ηνία της εξουσίας ως άνδρας, ως σύζυγος και νιώθει μειονεκτικά απέναντι της. Παραμελεί, πλέον, τον εαυτό του, τη γυναίκα του, την οικογένειά του ώσπου...
          Ένας συγκλονιστικός μονόλογος που βασίζεται σε αληθινά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη βία, την εξουσία, το δίπολο αρσενικό – θηλυκό στη σύγχρονη πατριαρχική κοινωνία. Η ηρωίδα μοιράζεται την ιστορία της ζωής της με χιούμορ, τόλμη και γενναιοδωρία. Είναι μία πολύ δυνατή γυναίκα, που ξέρει να επιβιώνει, να ατενίζει το μέλλον και να συνεχίζει, βάζοντας πάντα το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Βαθιά συντετριμμένη, αλλά πλέον με ενσυναίσθηση, διαγράφει τα κακώς κείμενα από τον σκληρό δίσκο του μυαλού της και δημιουργεί νέες μνήμες, χωρίς «εκείνον» να την απασχολεί πια.
          Η φέρελπις Άννα – Μαρία Στεφαδούρου μεταφράζει και σκηνοθετεί το σύγχρονο αυτό έργο με ρυθμό, ακρίβεια, ρεαλισμό και αιχμηρότητα. Δημιουργεί κλιμακωτές κωμικοτραγικές ατμόσφαιρες με εναλλασσόμενες σκηνικές θερμοκρασίες και πρωτότυπα σκηνοθετικά ευρήματα. Η παράσταση ξεκινά ανάλαφρα, με χιούμορ και έξυπνες ατάκες, για να μετατραπεί, αργότερα, σε ωρολογιακή βόμβα. Ηθοποιός και θεατές κοινωνούν τη στιγμή της εξιστόρησης ως σύμμαχοι και συμπαραστάτες.
          Εμπνευσμένο, το λευκό μίνιμαλ σκηνικό της Ηλέκτρας Σταμπούλου, προϊδεάζει για τις στοιχειωμένες αναμνήσεις της ηρωίδας.
          Καλαίσθητη, η ενδυματολογική επιλογής της Βασιλικής Σύρμα, όπως αρμόζει σε μία σύγχρονη γυναίκα καριέρας.
          Οι ψυχροί φωτισμοί, του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου, συμβάλλουν καθοριστικά στον ρου της ιστορίας και αναδεικνύουν εύστοχα τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της πρωταγωνίστριας.
          Η νεαρή ηθοποιός Δώρα Παρδάλη είναι αποκάλυψη στον απαιτητικό της ρόλο. Αυθεντική, πηγαία, ευέλικτη υφαίνει με επιδεξιότητα κάθε πτυχή της ηρωίδας της και εικονοποιεί, με εύπλαστη τεχνική και σωστές κορυφώσεις, όλα τα βασικά κεφάλαια της ζωής της. Χειρίζεται με μαεστρία τις διαδοχικές συναισθηματικές μεταπτώσεις της, χωρίς εντυπωσιασμούς και φτιασίδια.

          «Δε θυμάμαι κάποια συγκεκριμένη στιγμή που άρχισε να ξεφεύγει το πράγμα μεταξύ μας. Θυμάμαι ότι βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση ξαφνικά». Αυτή η φράση δίνει το έναυσμα της τραγικής τροπής στην ιστορία. Το φως δίνει τη σκυτάλη στον ζόφο, στον παραλογισμό, στη βία της εξουσίας.
          «GIRLS AND BOYS», μία παράσταση «μαχαιριά» που σοκάρει με την αποτρόπαιη ομορφιά της.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.