ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ

homebig: ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ

 • Σύνοψη

  Παράσταση που προσεγγίζει με σεβασμό τον μεγάλο αγωνιστή του κομμουνιστικού κινήματος. Παρουσιάζει την πολύπλευρη αγωνιστική του δράση και κύρια τα τέσσερα τελευταία ταραγμένα χρόνια της ζωής του 50-54, μέχρι την εκτέλεσή του.

  «Μέσα από την παράσταση και τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο, ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα υπενθύμισης στους θεατές, της προσωπικότητας του Νίκου Πλουμπίδη και να "επαναδιατυπώσουμε θεατρικά" τον λόγο του και την ηρωική στάση του, που τον κατέστησαν αιώνιο σύμβολο πίστης, δύναμης και αξιοπρέπειας».

  Βασίλης Κολοβός

  Είδος: Κοινωνικό
  Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)

  Πότε

  Πρεμιέρα: Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 21:00
  Σάββατο: 21:00
  Κυριακή: 20:00
  Τελευταία παράσταση: Κυριακή, 05 Απριλίου 2020

  Πού

  Εισιτήρια

  Τιμή εισιτηρίου: Γενική Είσοδος 10€ | Μειωμένο 8€

  Κριτική Κοινού

  5.0/5 rating 1 vote
 • Ο Νίκος Πλουμπίδης αποτελεί και συνάμα συμβολίζει το μεγαλείο του ήρωα – μάρτυρα, ο οποίος θυσιάστηκε διατηρώντας μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, την πίστη του στον Άνθρωπο, την Ιδεολογία του, το Κόμμα του. Αρκεί να διαβάσει κάποιος την παρακάτω φράση από την απολογία του ενώπιον του Στρατοδικείου, για να αντιληφθεί το μέγεθος του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του:

  «Τιμή εγώ, έχω πάνω απ’ όλα την τιμή του Κόμματός μου»

   

  Προσπαθήσαμε με σεβασμό να προσεγγίσουμε τη ζωή και την αγωνιστική δράση του Νίκου Πλουμπίδη. Μέσα από τη ροή της παράστασης παρακολουθούμε τη δράση του και ιδιαίτερα τα τελευταία δραματικά χρόνια, τόσο τα δικά του όσο και του Κινήματος, ο δε κύκλος, κλείνει με την εκτέλεσή του.
  Το παράδειγμα της ηρωικής στάσης του μάρτυρα του Κομμουνιστικού Κινήματος Νίκου Πλουμπίδη, είναι καταγεγραμμένο στις σελίδες της ιστορίας και θα διδάσκει πάντα με το ήθος, την ευπρέπεια και την αταλάντευτη πίστη του στην ιδεολογία του.
  Αποτελεί το πλέον ισχυρό και διαχρονικό παράδειγμα διαπαιδαγώγησης, ιδιαίτερα σήμερα που η παγκόσμια κοινωνία, ο λαός μας και η νεολαία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
  Η πράξη του όμως και η αλύγιστη πίστη του μπροστά σε όσα βίωσε στην 54χρονη ζωή του, θα φωτίζουν και στο μέλλον το μονοπάτι εκείνο που οδηγεί σε έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.
  Γιατί ο Νίκος Πλουμπίδης απέδειξε ότι η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός και η πίστη στην ιδεολογία και τα ιδανικά ενός κομμουνιστή αγωνιστή, δεν είναι λόγια, αλλά στάση ζωής. Το περιγράφει άλλωστε σε ένα από τα γράμματά του: «Κρατιέμαι με τα δόντια στη ζωή για να δώσω ακόμα δυο μάχες, τη μάχη της δίκης και τη μάχη του εκτελεστικού αποσπάσματος»

   

  «Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Στρατοδίκες, πρώτα απ’ όλα πρέπει να τοποθετήσουμε την δικαζόμενη υπόθεση στα σωστά της πλαίσια. Η υπόθεσις που δικάζεται δεν είναι υπόθεσις κοινή. Δεν είναι υπόθεσις κατασκοπείας, αλλά είναι υπόθεσις πολιτική. Είναι υπόθεσις ιδεολογική, Δεν δικάζετε τον Πλουμπίδη σαν δράστη του άλφα ή του βήτα εγκλήματος, αλλά τον δικάζετε σαν κομμουνιστή ηγέτη»

  Απόσπασμα από την απολογία του Νίκου Πλουμπίδη

 • Νίκος Πλουμπίδης: ΚΟΛΟΒΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  Σύνδεσμος: ΜΟΥΡΓΕΛΑ ΟΛΓΑ

  Πρόεδρος Στρατοδικείου: ΑΡΩΝΗΣ ΧΑΡΗΣ

  Θεόδωρος Ρακιντζής (Διοικητής Ασφαλείας): ΡΑΠΤΗΣ ΤΑΣΟΣ

 • Συντελεστές

  Σκηνοθέτης: ΚΟΛΟΒΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  Ιστορική έρευνα: ΧΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 
  Δραματουργική Επεξεργασία: ΚΟΛΟΒΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
  Σκηνικά – Κοστούμια: ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
  Μουσική: ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
  Φωτισμοί: ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΆΚΗΣ
  Ήχος – Φως (Χειριστής): ΣΗΦΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δημόσιες Σχέσεις: ΤΣΑΜΟΥΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  Φωτογραφίες: ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ - ΠΕΤΡΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
  Βίντεο: ΠΕΤΡΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
  Γραφιστικός σχεδιασμός: ΜΙΧΑΗΛΑΡΗ ΑΡΙΑΔΝΗ


  Τραγούδι: «Τη νύχτα που δικάζουν τον Πλουμπίδη» του Θάνου Μικρούτσικου

 • Buzz Παράστασης

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.